Extreemrechts: eigen zakken eerst vullen

Dewinter op straat met Pegida. Foto: Jean-Marie Versyp

Filip Dewinter bracht een boekje uit onder de titel ‘Omvolking’ en met zijn naam op de cover als auteur. Het boek werd niet door partij-uitgeverij Egmont uitgebracht maar door het Hertogfonds. Dat is een vzw die gevestigd is op het privé-adres van Dewinter.

Artikel vanop blokbuster.be

Het Hertogfonds organiseert maandelijks een meeting in het VB-lokaal te Antwerpen. Onder meer Jeff Hoeyberghs kwam er spreken. In maart was een toespraak door de Russische consul-generaal Kuznetsov gepland gevolgd door een “vodkareceptie,” waarop Hertogfonds-beheerder Jan Penris wellicht een hoofdrol zou spelen. Dat ging niet door omdat er na de Russische invasie van Oekraïne teveel aandacht voor was. VB-voorzitter Van Grieken beweerde toen het Hertogfonds niet te kennen, een hedendaagse variant op ‘Wir haben es nicht gewusst’… De laatste activiteit van de vzw was een Waterloo-avond gebracht door Jan Penris die voor de gelegenheid verkleed was als Napoleon.

Waarom wordt voor die vzw gekozen als uitgever en organisator van activiteiten? De vzw staat deels los van de partij, ook al zijn de bestuurders allemaal prominente VB’ers. De inkomsten en uitgaven worden echter niet gecontroleerd door de partij. Dat geeft Dewinter ruimte om eigen initiatieven te ontplooien. Naar verluidt kreeg de vzw in 2020 een smak geld van een erfenis. Bovendien betalen een 80-tal leden elke maand tien euro.

Nu bracht het Hertogfonds het nieuwe boek van Dewinter uit. Wie het bestelt, betaalt 15 euro en daar bovenop 5 euro verzendingskosten, waarna Dewinter het boek vanuit het Vlaams Parlement ‘portvrij’ laat opsturen om ook die 5 euro nog op te strijken. Deze praktijk gaat tegen de regels van het parlement in, maar Dewinter is niet verlegen om op kosten van de gemeenschap een eigen clubje (of zichzelf?) te verrijken.

Vaak haalt extreemrechts uit naar geldverspilling door de traditionele politici. Het spreekt over transfers. Ondertussen zwijgt het over de miljoenentransfers van publieke middelen richting politieke partijen, inclusief het Vlaams Belang. Alsof die miljoenen nog niet volstaan, probeert Dewinter nog een graantje mee te pikken met portvrije zendingen uit het parlement.

Zo kennen we extreemrechts: eigen zakken eerst vullen!

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie