Hoeyberghs voor de rechter, maar onze strijd stopt niet!

Artikel overgenomen vanop campagnerosa.be

Twee jaar geleden organiseerde het extreemrechtse KVHV-Gent, dat is de oud studentenclub van Theo Francken en Dries Van Langenhove, een lezing met Jeff Hoeyberghs. De avond werd als onschuldig voorgesteld alsof het zou gaan over Jeff Hoeyberghs “zijn goed gevulde studententijd, zijn loopbaan en zijn opvallendste uitspraken”. Uiteindelijk werd het een twee uur durende extreemrechtse preek vol seksisme, racisme, LGBTQIA+fobie, klimaatnegationisme, referenties naar het nazisme en een verheerlijking van geweld en elitarisme. Campagne ROSA en Actief Linkse Studenten en Scholieren zorgden er met een online campagne en twee protestacties voor dat de meeting een debat rond seksisme teweeg bracht die het zelfvertrouwen van extreemrechts een deuk gaf.

Uiteindelijk vordert het Openbaar Ministerie nu twee jaar na de feiten een geldboete van €8.000 en een half jaar voorwaardelijke celstraf voor Hoeyberghs. KVHV blijft voor de rechtbank, net als dat bij de Universiteit het geval was, buiten schot. Het was het Politiek en Filosofisch Konvent dat erin slaagde KVHV te schorsen voor twee maanden, die weliswaar tijdens de examens vielen. Het universiteitsbestuur deed helemaal niets. Op straat en sociale media daarentegen werden zowel KVHV als Hoeyberghs publiekelijk zwaar veroordeeld. Ze deden beroep op hun recht op vrije meningsuiting, maar iedereen was het er over eens: seksisme is geen mening, maar discriminatie.

Ook na de lezing bleef Hoeyberghs extreemrechtse en fascistische ideeën verspreiden via zijn sociale media. Het gaat dan over steun voor het afschaffen van gratis onderwijs en tegen de coronamaatregelen. Ook in het opzwepen van antivax gevoelens en het banaliseren van de pandemie vinden beiden elkaar terug. De standpunten die KVHV en Hoeyberghs verspreiden, getuigen van de elitaire visie die ze hebben op hoe de maatschappij eruit hoort te zien. Toch kan het KVHV ook dit jaar opnieuw haar subsidies bij de UGent zonder probleem incasseren. KVHV wordt door de Universiteit Gent, alsof er nooit iets gebeurt is, gesubsidieerd, gefaciliteerd en erkend. Daarom blijven wij strijden: no pasaran!

Protest is de manier bij uitstek om tegen seksisme op de Universiteit en in de samenleving in te gaan. Vakbond ACOD Ugent voerde zo, samen met oa Campagne ROSA, onlangs een succesvolle campagne voor een €14 minimumloon en andere socialistische feministische eisen. Strijden en winnen, dat is dus mogelijk, zelfs in een universiteit waar verenigingen zoals KVHV en NSV erkend worden. Maar wij zullen het blijven herhalen, zolang de Universiteit Gent er geen graten in ziet om KVHV te subsidiëren, faciliteren en te erkennen blijven we actie voeren. Want we weten dat we zullen winnen!

Twijfel niet, maar doe met ons mee. Word vandaag nog lid van Campagne ROSA en bestrijd mee elke vorm van discriminatie en extreemrechts

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist