Meer poen voor zorg! Zorgbetoging 13 september in Brussel

Al jaren klaagt het personeel van de volledige zorgsector over de werkomstandigheden. Met onderbezetting, lage lonen, stijgende werkdruk, steeds meer autoritair management, … zijn de problemen in de sector bijzonder groot. Dit is een sector die weet dat het besparingsbeleid dramatische gevolgen heeft voor de kwaliteit van de zorg. De Block alleen bespaarde al €2.3 miljard op de reeds zwaar getroffen zorgsector. Tegenover de talrijke werkonderbrekingen, stakingen en betogingen bleef het establishment minachtend onverschillig.

Zorgpersoneel is uitgeput

De Covid-19 pandemie legt de nalatigheid van de overheden in de zorgsector bloot. De besparingen van de afgelopen jaren en het feit dat niet geluisterd werd naar de bekommernissen in de sector, maakten de gevolgen van de pandemie erger.

Het zorgpersoneel zet zich enorm in. Er was een nooit eerder geziene toestroom. Het uitgeputte en onderbezette zorgpersoneel moest bijzonder ernstige en complexe situaties beheren. De woonzorgcentra werden grotendeels aan hun lot overgelaten zonder apparatuur, opleiding en wekenlang zonder tests. Dit heeft geleid tot doden onder de bewoners en het personeel.

Technisch gezien was het mogelijk om iedereen in de beste omstandigheden te verzorgen. Maar dan hadden de overheden moeten luisteren naar de eisen die het zorgpersoneel al jaren verdedigt. Dat gebeurde niet en vervolgens moest datzelfde personeel opdraaien voor de gevolgen van een totaal gebrek aan voorbereiding door de overheden.

Aanval op zorgpersoneel ingetrokken

Alsof de regering het nodig vond om nog wat extra zout in de wonde te strooien, kwam minister De Block met twee Koninklijke Besluiten in het kader van de volmachten. De opvallende actie van het personeel van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel bij een bezoek van premier Wilmès, in combinatie met stakingsaanzeggingen, maakte dat de regering moest terugkrabbelen. De toepassing van de twee KB’s is opgeschort. Wie dacht dat het ongenoegen bij het personeel beperkt was tot die KB’s vergist zich.

€1 miljard

Het lijkt een enorm bedrag dat is vrijgemaakt voor de federale zorg. Toch is het nog niet genoeg om ervoor te zorgen dat enkel de besparingen van De Block teruggeschroefd worden, deze waren €2,3 miljard. Maar ook de toestand van voor de regeringMichel was niet goed voor de zorg. Reeds decennia bespaarden alle regeringen, ook deze met sociaal- en christendemocratie, op gezondheidszorg en sociale zekerheid.

De €1 miljard kwam er niet omdat de politici nu plots inzien dat er meer middelen nodig zijn, maar omdat ze schrik hebben van de witte woede en de solidariteit die deze van de bevolking zou kunnen krijgen. CD&V-fractieleider Verherstraeten merkte op: “Sociale vrede in die sector mag een prijs hebben.”

Het verzet opbouwen

De strijd voor meer publieke middelen voor gezondheidszorg en voor de sociale zekerheid, is bijzonder belangrijk. We moeten in actie gaan om op dit terrein overwinningen af te dwingen. Daartoe moeten we ons zo breed mogelijk mobiliseren, om talrijk te betogen en waar mogelijk stakingen te organiseren. Gezondheid belangt ons allen aan, zowel het personeel in de sector als de bevolking in het algemeen.

Laten we bouwen aan een sterke beweging die opkomt voor meer middelen voor de zorg, betere arbeidsvoorwaarden en degelijke gezondheidszorg voor iedereen! We kunnen overwinningen bekomen als we ons organiseren. Mobiliseer mee naar de zorgbetoging van de actiegroep ‘De Zorg in Actie’ (La Santé en Lutte) op 13 september.

Brussels burgemeester Close (PS) wil die betoging verbieden. Een open brief van niet minder dan 600 zorgverleners eist dat dit verbod van tafel verdwijnt en stelt dat de betoging zelf een kwestie van volksgezondheid is! Het toont de onverzettelijkheid en de strijdbaarheid van het zorgpersoneel om te vechten voor wat nodig is. Steun de motie tegen het actieverbod, neem deel aan de betoging en breng collega’s mee.

Afspraak op 13 september om 13u aan Kunstberg (vlakbij Centraal Station).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie