Na vier weken staking heeft het personeel van AVJ (Aide aux activités de vie journalière, dienst voor hulpverlening bij activiteiten in het dagelijks leven) in Luik een overwinning behaald. De geplande ontslagen zijn ingetrokken, de externe consultant is aan de deur gezet en de raad van bestuur en de manager zijn geschorst en vervangen door een voorlopige bewindvoerder. We spraken vlak voor deze overwinning werd behaald met BBTK-afgevaardigde Aurore en haar collega Anne-Françoise.
door Jonas (Luik)
Wat doet jullie organisatie?
Anne-Françoise: “We zorgen voor volwassenen met een lichamelijke handicap die zelfstandig thuis wonen. Ze kunnen ons op elk moment van de dag bellen om hen te helpen wanneer ze geen andere diensten tot hun beschikking hebben. Koken of schoonmaken doen we niet, dat is niet onze verantwoordelijkheid. Er zijn echter onvoldoende huishoudhulpen waardoor veel van onze mensen vooral op ons rekenen.”
Aurore: “We worden gesubsidieerd door het AVIQ (Agence wallone pour une Vie de Qualité). De raad van bestuur van de vzw is onze werkgever (voorzitter, vice-voorzitter en een paar anderen die gebruiker van de dienst zijn). Het bestuur moet voor 30% bestaan uit mensen met een beperking uit onze eigen werking. De voorzitter heeft overal controle over en staat erg dicht bij de directeur en de externe consultant die aangesteld werd.”
Wat is het probleem met de directeur?
Anne-François: “Voor 2022 was hij afwezig wegens een burn-out. Toen hij terugkwam, keerde hij zich tegen de vakbondsafgevaardigden. Alle communicatie verliep via e-mail, sms of per brief. Gedurende een jaar nam hij nooit deel aan vergaderingen, omdat hij zich niet in staat voelde om vergaderingen met 25 lokale afdelingen van AVJ’s te leiden. In juni 2023 werd daarom een externe consultant ingehuurd, wat erg duur is. Die moest de ‘sociale dialoog hernieuwen’. De consultant zou met het personeel spreken. Maar hij deed dit op een erg confronterende wijze. Er vielen 36 afdankingen en meer dan twintig collega’s kregen waarschuwingen. Bij ons eerste gesprek, zette hij ons meteen terug aan de deur. Voor een vergadering met de vakbondsafgevaardigden waren er enkele collega’s meegekomen om ons te steunen. De consultant vroeg ons meteen om te vertrekken omdat hij niet met ons wilde praten.”
Wie heeft de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid?
Aurore: “Dat zal waarschijnlijk de minister zijn. De AViQ is hier twee keer geweest. De eerste keer ging het goed, de gebruikers van de dienst gaven zeer goede adviezen. De tweede keer liep het uit de hand omdat de voorzitter, die zelf een gebruiker is, zich scherp uitsprak tegen de staking en de andere gebruikers opstookte tegen onze acties. Dat maakt het moeilijk, het drijft een wig tussen het personeel en de gebruikers van de dienst. Er werden vier klachten ingediend.”
Het onderliggende probleem is een personeelstekort?
Aurore: “Tot nu toe slaagden we erin om diensten te wisselen tussen collega’s, omdat sommigen kinderen hebben. We willen natuurlijk dat de gebruikers geholpen worden. Maar nu wilden ze ook onze onderlinge regelingen om diensten te wisselen afschaffen. Vroeger was er geen directeur, maar een coördinator. Die volgde echter een opleiding tot manager met bijhorend loon. Dan kwam er nog een externe consultant die beweerde dat er teveel zieken zijn en dat sommige collega’s ‘gemaksziekten’ veinzen. Ik ging door het lint, wat geeft die consultant het recht om zich als een dokter te gedragen?!”
Anne-Françoise: “We kregen zelfs eens een papier waarop stond dat de ‘valse zieken’ eruit moesten gehaald worden. Zieke collega’s werden niet meer vervangen. Daarop moeten we de gebruikers vertellen dat het team niet compleet is en de hulpverlening dus in het gedrang komt.”
Aurore: “De consultant wacht bewust tot ik weg ben om belangrijke informatie aan collega’s te geven zodat ik als vakbondsafgevaardigde niet meteen op de hoogte ben. Ik ben echter in de eerste plaats een hulpverlener en ik ben delegee voor als er problemen zijn.”
Kort na het afnemen van dit interview bereikte ons het nieuws dat de stakers na vier weken hun eisen binnenhaalden. Strijd loont!