Na de lockdown: grote betoging van en voor de gezondheidszorg

  • MEER handen
  • MEER loon
  • Voor een WARME, MENSELIJKE zorg, géén ‘zorgfabrieken’
  • Versterk onze Sociale Zekerheid!

DAG X na opheffing lockdown

Onze gezondheid is prioritair. Wij voorzien deze mobilisatie dus pas in een ‘genormaliseerde’ situatie.

Deze betoging is een initiatief van o.a.:

  • de actiegroep/burgerbeweging ‘La Santé en Lutte’
  • Campagne ROSA
  • CGSP ACOD ALR LRB
  • CGSP ACOD – siamu dbdmh (ambulanciers brandweer)
  • Reeds duizenden hebben zich ingeschreven op het facebookevent (link helemaal onderaan)

De impact van de globale coronacrisis op de organisatie van onze gezondheidszorg (en de samenleving) in de nabije toekomst is niet te onderschatten.

Laat ons daarom de juiste lessen trekken en ons radicaal afwenden van de platgetreden paden in het verleden van besparingen, onderinvesteringen, commercialisering en versplintering van de zorg door o.a. opeenvolgende staatshervormingen. Die versplintering is pijnlijk duidelijk geworden in de communicatie (eerder kakafonie) van de verschillende overheden in de aanpak van de coronacrisis. Efficiëntie is iets helemaal anders …

Onze gezondheidszorg dient niet ‘om de gaten in de begroting op te vullen.’ Waartoe dit leidt, ondervinden we nu des te harder: de zorgcrisis die zich reeds aan het ontwikkelen was, wordt door Covid-19 extra benadrukt.

Laat ons voortaan vertrekken vanuit de reële behoeften van de bevolking en de volksgezondheid en niet vanuit de neoliberale geldlogica. Geld betekent niet alles als bijvoorbeeld rusthuizen veranderen in macabere sterfhuizen …

Dat dergelijke verandering er niet automatisch zal komen, is zo klaar als een klontje.

De beleidsverantwoordelijken zullen na een kortdurende rol van “redders van het vaderland” (?) even snel hun vroegere rol opnieuw opnemen: als “verantwoordelijke besparingspolitici.” Terwijl in 2019 Belgische bedrijven voor 172 miljard in belastingparadijzen parkeerden, moeten de gewone werknemers de buikriem aanhalen?

Hiervoor is een “witte woede 2.0” nodig, niet enkel van de werknemers en directe betrokkenen in de zorg maar actief gesteund door iedereen die vroeg of laat op de diensten van de gezondheidszorg zal beroep doen.

SAMEN sterk?

Voorlopige, tentatieve datum: zondag 13 september (Dit hangt natuurlijk af van de evolutie van de pandemie en bijhorende maatregelen)

? Link naar Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/531511984223006/

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie