Piketverslag uit de Antwerpse haven

Bij de chemiebedrijven Evonik en Bayer Agriculture werd de staking goed opgevolgd. Bij Bayer sprak men over een minimale veiligheidsbezetting van 4 personen. In het bedrijf werken normaal 800 mensen. Werkwilligen werden tegengehouden aan de poort. Bij Evonik werd de staking ook breed gesteund. Enkele werkwilligen kwamen ’s morgens aan om even later alsnog de taxi weer naar huis te nemen. De sfeer op beide piketten was gemoedelijk maar strijdvaardig.

Verslag door Stef

Bij Bayer wisselde men graag verhalen uit over vorige vakbondsacties. Bij zowel bij Bayer als Evonik werd duidelijk gemaakt dat ervaring met sociale actie belangrijk is. Mede daarom waren de militanten die we spraken erg positief over de klimaatstakingen. We hoorden heel wat stakers met kinderen die al naar Brussel waren getrokken of dat nog zouden doen. Dat de jongeren opkomen voor hun rechten en leren hoe ze actie moeten voeren, vindt vrijwel iedereen fantastisch. Men maakte er een punt van om de kleinburgerlijke aanvallen op de jongeren te verwerpen. “Ze kunnen bij wijze van spreken nooit een papiertje op de grond hebben gegooid zonder er op gepakt te worden.” De vakbondsmilitanten, zelf steevast richtpunt van vijandige berichtgeving, weten maar al te goed dat het om grotere zaken gaat.

Koopkracht en onderhandelingsmarge voor de lonen zijn thema’s waar veel vastberadenheid rond is. De stakers hebben het gevoel dat het voor de bedrijfsleiders en aandeelhouders niet op kan, maar zij maar weinig terug krijgen voor de rijkdom die ze produceren. Naast de beruchte 0,8% hoorden we hier en daar ook de eis voor een hoger minimumloon van 14 euro. Een man die met de caravan op reis ging, uitte zijn ongerustheid over het feit dat er het laatste jaar vijf gepensioneerde koppels op de camping kwamen wonen. Een huis of appartement konden ze niet meer betalen. De staking gaat voor velen dus over veel meer dan het IPA en de 0,8% waar de media en politici op hameren. Er heerst een gevoel dat het nu wel genoeg is geweest. Na jaren van aanvallen willen ze een signaal geven dat ze dit beleid niet langer pikken.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie