Home / Op de werkvloer / Stakingsdag: verslag uit Vorst. “Eén staking zal niet volstaan om onze eisen af te dwingen”

Stakingsdag: verslag uit Vorst. “Eén staking zal niet volstaan om onze eisen af te dwingen”

NMBS Vorst

Bij Audi in Vorst is 95% van het personeel niet komen opdagen. Tijdens de ochtendshift, normaal 500 sterk, hebben slechts 5 personen zich aangemeld, waarvan 4 van consultants. De loonnorm van 0,8% wordt er niet aanvaard en de syndicale delegatie is zich zeer bewust van de mogelijkheden nu de patroons geen rechtse regering meer hebben om op terug te vallen. Die kans willen ze niet laten liggen.

Verslag door Eric

Bij Audi draaien de zaken goed: er zijn intussen al 800 interim arbeiders aan de slag, waardoor het totale personeelsbestand nu 3400 bedraagt. Het vertrouwen zit er in: de 6 piketten zijn minimaal bemand, maar dat is ook te wijten aan het feit dat velen van oordeel zijn dat de staking sowieso quasi volledig opgevolgd wordt.

Autovision

In de naburige toeleveringsbedrijven van Autovision horen we een vergelijkbaar verhaal. Sinds ze niet langer uit Oost-Europa, maar voortaan per boot uit China worden toegeleverd, moet de voorraad van één week opgetrokken worden naar 100 dagen en is de directie druk op zoek naar stockeerruimte en personeel. Voor de syndicale delegaties is dat een gunstige uitgangspositie, ook al omdat de voornaamste klant, Audi, op dit ogenblik goed draait.

De klimaatbeweging is er niet onbesproken op de werkvloer en wordt gezien als voorbeeldig. De kinderen van sommige personeelsleden nemen eraan deel. Volgens de delegatie stoomt dit de volgende generatie werknemers klaar voor sociale actie.

Bij Vinci staat een volledig groen piket, hun collega’s van het ABVV staan immers na onderlinge afspraak aan de site in Gosselies. We ontmoeten er ook afgevaardigden van Heverlee. Vinci telt 2300 werknemers in België, maar is deel van een wereldwijde Franse multinational die in Vorst het oude AEG overnam en in Heverlee het AVV van de Boerenbond. Werknemers die pilonen moeten beklimmen, kunnen dat vanaf hun 50 weigeren en zijn er sowieso van vrijgesteld vanaf 55. De directie wil een premie invoeren om ongevallen te vermijden, maar dat wil de vakbond niet omdat de directie zo het personeel onderling wil verdelen. De vakbonden dwongen wel een cao 90 af die jaarlijks tot 1000 € kan bedragen.

Aan het NMBS-atelier in Vorst was er aan de vooravond al een stevig piket van ruim 100 aanwezigen. Op stakingsdag zelf is het piket beperkt gehouden en zijn de meeste stakers naar Proximus getrokken ter ondersteuning van hun collega’s die getroffen worden door de zoveelste herstructurering. Bij de NMBS beseft het personeel maar al te goed dat een slecht IPA voor de privé meteen de loonvoorwaarden voor de openbare bedrijven mee onder druk zet. De vakbonden genieten nog na van de opdoffer die de directie kreeg met de uitslag van de sociale verkiezingen in december vorig jaar. In plaats van verzwakt, kwamen de vakbonden, ACOD-Spoor in het bijzonder en ook OVS, er versterkt uit. Vakbonden geen draagkracht? Zelfs met alternatieve dienst kan de directie dat niet meer verkocht krijgen.

Aan het piket werd heen en weer gediscussieerd, niet alleen over bedrijfsgerelateerde zaken, maar ook en met veel enthousiasme over de klimaatacties, vooral die van de jongeren. Al even opvallend: niemand die geloofde dat één stakingsdag zal volstaan om onze eisen binnen te halen.