De beslissing lag al lang vast, maar is nu ook officieel: de Belgische belastingbetaler moet miljarden ophoesten voor het Amerikaans wapenbedrijf dat F35’s levert. Premier Michel stelde het voor als “een keuze voor de toekomst, voor vrede, voor veiligheid.” Wapentuig kopen voor vrede: hoe veel cynischer kan het worden? Binnen twee weken zullen de ministers de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog vieren. Ook die oorlog werd voorgesteld als een strijd voor vrede en meer veiligheid. Als de oorlog 100 jaar geleden eindigde, kwam het niet door de wil daartoe van het politieke establishment. Oorlogsmoeheid onder de bevolking en de dreiging van revolutie maakten het verderzetten van de oorlog onmogelijk.

De aankoop van de F35’s lag al langer vast. Als de Amerikaanse wapenindustrie en haar politieke vertegenwoordigers – georganiseerd in de NAVO – iets vragen, dan is dat voor het establishment een bevel. (Als wij daarentegen iets vragen, dan bestempelen ze dat als overlast). Dat de beslissing niet gedragen wordt door de bevolking, bevestigde de regering door de officiële aankondiging ervan over de gemeenteraadsverkiezingen te tillen. Twee weken wachten, kon nog net voor de wapenindustrie. Dat het slechts een kwestie van timing was, bevestigde minister van Defensie Vandeput (N-VA) toen hij burgemeester van Hasselt werd. Hij verklaarde toen dat de vervanging van de F16’s nog voor het einde van het jaar beslist zou worden. Een protestactie tegen de aankoop werd gisteren hardhandig aangepakt: de regering wil niet dat de breed gedragen afkeuring van deze beslissing georganiseerd wordt en de propagandastroom van de wapenlobby doorkruist.

Op dezelfde dag dat de miljardenaankoop officieel bevestigd werd, lazen we in de kranten ook dat deze regering verder bespaart op zieken. Minister De Block (Open VLD) laat richtlijnen opstellen rond de duur van arbeidsongeschiktheid bij enkele aandoeningen. “Het gaat om lage rugpijn, problemen van de spiergroep rotator cuff (een spiergroep gelegen in en op het schouderblad, red.), borstkanker, infarct, milde depressie en burn-out, carpal tunnel (beknelling van een zenuw in de pols, red.) en knieprothese,” schreef Het Laatste Nieuws. Een beperking in de tijd van arbeidsongeschiktheid moet dokters aanzetten om zieken sneller opnieuw te doen werken. Enkele miljoenen besparen op zieken is het doel. Op dezelfde dag dat miljarden uitgegeven worden aan de wapenindustrie!

De afgelopen maanden was er heel wat ongenoegen over de aanvallen op de pensioenen of nog rond het gebrek aan degelijke en voldoende sociale huisvesting. Telkens weer krijgen we te horen dat er daar geen middelen voor zijn. Nu wordt duidelijk dat er wel middelen zijn voor gevechtsvliegtuigen, maar niet voor een leefbaar pensioen. In 2011 merkte N-VA op dat de aankoop van de F35’s “budgettaire zelfmoord” is, “zeker in tijden van besparingen.” In 2018 wordt de aankoop trots meegedeeld. Een investering van 15 miljard in wapentuig toont aan dat er wel degelijk middelen zijn.

Deze zomer merkte NAVO-topman Stoltenberg nog op dat alle landen “gestopt zijn met besparingen” en meer uitgeven. Hij had het niet over besparingen op onze levensstandaard, maar wel op defensie. Er was vorig jaar effectief een stijging met 5% van de defensie-uitgaven in de NAVO. Deze waren goed voor 900 miljard dollar. Wereldwijd werd 1.739 miljard euro aan militaire uitgaven gedaan.

Het kapitalisme leidt tot oorlog, zoals wolken regen in zich dragen. Wij staan voor een ander model: een socialistische samenleving waarin de behoeften en het welzijn van de meerderheid van de bevolking centraal staan en niet de winsten van grote bedrijven zoals die uit de wapenindustrie of de energiesector. “Investeer in leefbare pensioenen, niet in gevechtsvliegtuigen,” kan een eenvoudige oproep lijken die ongetwijfeld door brede lagen van de bevolking wordt gesteund. Om het te realiseren, is echter een vastberaden strijd voor een andere samenleving nodig.