Home / Foto's / Openbare diensten in actie – verslagen uit het hele land

Openbare diensten in actie – verslagen uit het hele land

Premier Michel meende in zijn toespraak dat de staking van de ACOD in de publieke sector vandaag ‘niet relevant’ was. Het was nochtans relevant genoeg om er een groot deel van zijn toespraak aan te besteden. Daarin maakte hij duidelijk dat deze regering niet bereid is om te luisteren naar de bekommernissen van het personeel. De goed-nieuws-show van Michel is een leugenpaleis dat door het concrete ongenoegen op veel werkplaatsen in de publieke sector wordt doorprikt. De betrapte leugenaar schopte dan maar wild om zich heen…

De actiedag zelf was gezien de omstandigheden en beperkingen een succes. We zullen een uitgebreide analyse publiceren in de loop van de komende dagen, maar brengen nu al graag enkele verslagen en foto’s uit heel het land. Onze militanten verdeelden op tal van piketten dit pamflet.

Antwerpen

In Antwerpen waren er piketten aan verschillende sluizen (Zandvlietsluis en Wijnegem), de gevangenis, het stadspersoneel en bij De Lijn en de NMBS. Die laatste twee hebben een traditie opgebouwd van een strijdbaar piket met ook ruimte voor inhoudelijke discussie en uitwisseling. Dat was vandaag niet anders. Op het piket bij De Lijn in Zurenborg was er een mooie aanwezigheid toen er rond 10u een personeelsvergadering werd gehouden. De staking was ook goed opgevolgd: van de kleine 100 bussen die normaal ‘s ochtends uitrijden, waren het er deze morgen slechts 22. Om 13u volgde een infomoment aan station Berchem. Bij De Lijn werd ingegaan op de ondermijning van de arbeidsvoorwaarden en de aanhoudende problemen. Er waren verschillende tussenkomsten van militanten uit andere sectoren zoals spoor en post. Bij de NMBS was het voorstel van minimale dienstverlening een specifiek pijnpunt bovenop de algemene aanvallen van de regering. Daar werd ook aangedrongen op een ernstig overzicht van acties die opbouwend zijn.

10/10 Antwerpen: Zandvlietsluis, NMBS en De Lijn

Fotoreportage door Liesbeth:
10/10 Antwerpen: De Lijn en NMBS // Foto's door Liesbeth

Gent

Aan Gent St Pieters stond er gisteravond al een mooi piket om de staking op gang te trekken. Militanten van andere sectoren sloten bij de actie aan. De Actief Linkse Studenten stuurden een jonge solidariteitsdelegatie die erg goed onthaald werd. Op de stakingsdag zelf waren er verschillende piketten, onder meer aan de gevangenis waar de stakingsbereidheid erg groot was. Ook aan de sluis in Evergem en op tal van andere plaatsen stonden er piketten.

10/10 Gent: station en gevangenis

Leuven

In Leuven waren er drie actiemomenten. Gisteravond stond er een piket aan het station van Leuven. Deze morgen volgde een piket aan de gevangenis. Daar waren er ook militanten van andere sectoren zoals post, federale ambtenaren, justitie, … En er was ook een actie aan een sluis. Enkele foto’s door Jan.

10/10 Leuven: spoor en gevangenis // Foto's door Jan

Brussel

Ook in Brussel werd traditioneel aan het spoor gestart. De directie trok op agressieve wijze naar de rechter om een verbod op stakersposten af te dwingen. Dat is niet gelukt, maar het toont op welke wijze de door de regering aangestelde directie tegenover sociaal verzet staat. Wie denkt dat onderhandelen met deze agressievelingen veel zal opleveren, vergist zich. Elk teken van zwakte langs onze kant, zal de agressie aan hun kant enkel versterken. Vandaag verklaarden politici dat de NMBS slecht bestuurd wordt en dat dit aan de vakbonden te wijten is, zo meende Inez De Coninck van N-VA op de radio. Het bestuur van de NMBS bestaat uit mensen die mee door de N-VA zijn aangesteld. Als het niet slechter loopt met de dienstverlening, komt dit door de dagelijkse inzet van het personeel. Neerkijken op het personeel en de vakbonden getuigt van weinig inzicht in openbare dienstverlening. In plaats van minder, zijn er meer middelen nodig. Dat is goed voor personeel en reizigers.

Enkele foto’s vanop het piket aan Brussel-Zuid (door Mario):
10/10 Bxl // Mario

Om voorbereid te zijn, brachten de stakers hun eigen ‘advocaten’ mee… (foto door Christophe)

Elders in de hoofdstad waren er uiteraard nog heel wat piketten. Hieronder enkele foto’s van het Brugmann ziekenhuis waar een campagne van langere duur werd opgestart.
10/10 Brugmann Bxl // Els

En tot slot een reeks foto’s vanop diverse piketten en acties in de hoofdstad. Een reportage door Mario:
10/10 Bxl // Photos de Mario

Extreemrechtse provocateurs in Gent

Dries Van Langenhove en zijn extreemrechts studentenclubje “Schild en Vrienden” kwamen provoceren bij het stakingspiket van ACOD Spoor aan Gent Sint Pieters. ALS Gent is solidair met de staking, voor een betere dienstverlening, voor zekere contracten en betere publieke diensten!

Mons

Hieronder een reeks foto’s uit Bergen (Mons) door Stefanie. Daar was er een betoging met ongeveer 2.000 aanwezigen.
10/10 Mons // Stéphanie

Solidariteit met buspersoneel in Londen

Op de stakersposten van De Lijn en de NMBS in Antwerpen werd een solidariteitsboodschap verspreid voor de strijd van de Londense buschauffeurs. Die hebben enkele basiseisen in een ‘bill of rights’ gegoten. Het gaat om evidente zaken als het recht om naar het toilet te kunnen gaan. Zelfs dat is er teveel aan voor de directies. Sinds de tendering van het busvervoer in Londen is het aantal ongevallen spectaculair toegenomen. Straks ook bij ons? Niet als het van de stakers vandaag afhangt!

Luik

10/10 Liège

Namen

10/10 Namur

Print Friendly, PDF & Email