Geen steun aan Trump of Assad – voor eenheid van de werkenden!

Werkenden in de VS en over de hele wereld waren begrijpelijk geschokt door de beelden van stervende kinderen aan Sarin gas in Idlib, Syrië. Het is slechts de laatste barbaarse daad in een burgeroorlog die aan 400.000 mensen het leven heeft gekost en miljoenen uit hun huizen heeft zien verdrijven.

Door Tom Crean, Socialist Alternative (VS)

Donald Trump greep dit moment aan om een ​​militaire aanval op een Syrische vliegbasis te bevelen. Hij stelde “dat het in de vitale nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten is om de verspreiding en het gebruik van dodelijke chemische wapens te voorkomen en te ontmoedigen.”

Er bestaat geen twijfel over ​​dat het Assad-regime een kwaadaardige dictatuur is die verantwoordelijk is voor talloze wreedheden tegen de gewone mensen in Syrië, alhoewel er vragen zijn gerezen over de verantwoordelijkheid van het regime bij de aanval met Sarin gas in Idlib. Maar Trump’s reactie is bijzonder hypocriet op een ogenblik dat zijn regering met het opvoeren van de bombardementen tegen ISIS in Syrië en Irak ook een groeiend aantal burgerslachtoffers treft. Zo waren er bij een bombardement in Mosoel alleen al honderden doden. Het VS-imperialisme heeft ook Saoedi-Arabië ondersteund in zijn gewelddadige campagne in Jemen tegen de Houthi-rebellen. Dit leidt tot een groot aantal doden, een ineengestorte economie en een potentieel massale hongersnood. De aanval van Trump op Syrië gebeurt op hetzelfde ogenblik dat hij ervoor zorgde dat eventuele vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde land nog naar de VS kunnen komen.

Socialist Alternative verzet zich tegen de eindeloze Amerikaanse militaire interventies in het Midden-Oosten, de belangrijke oorzaak van de enorme crisis waarmee de bevolking van Irak, Syrië en de regio geconfronteerd wordt, van de Golfoorlog tot de invasie van Irak in 2003 en al lang daarvoor. Met het Committee for a Workers International (CWI), waarmee Socialist Alternative in politieke solidariteit staat, steunden we de zogenaamde ‘Arabische Lente’ en de massale opstand tegen het Assad-regime in 2011, maar we legden uit dat de interventie van buitenlandse machten in Syrië vervolgens geholpen heeft om de situatie te veranderen in een sectaire burgeroorlog. Saoedi-Arabië, Turkije en de VS hebben verschillende anti-Assad krachten gesteund, terwijl Iran en Rusland het regime ondersteunden.  De actie van Trump kan eenmalig zijn, maar het kan ook het begin inluiden van een grotere Amerikaanse betrokkenheid in het Syrische conflict. Dit zal op geen enkele manier de lijdende mensen zal helpen. Het kan ook leiden tot een uiterst gevaarlijke en onvoorspelbare confrontatie met het Rusland van Poetin, de belangrijkste financier van Assad, die een grote militaire aanwezigheid heeft in Syrië.

Trump’s aanval werd onmiddellijk ondersteund door verschillende sleutelfiguren in de Republikeinse én de Democratische partij. De oppositieleider in de Senaat, Chuck Schumer, noemde het “het juiste om te doen.” Hillary Clinton verklaarde dat ze voorstander is van een volledige vernietiging van de Syrische luchtmachtbasissen. Dit toont aan dat de heersende klasse en het politieke establishment zich achter het imperialistische presidentschap scharen, zelfs indien het individu dat de functie van president uitoefent gevaarlijk en instabiel is. Ze geven geen moer om het Syrische volk, maar zijn erg blij om een ​​verschuiving te zien uit het “America first”-isolationisme waar Trump in zijn campagne voor pleitte. In die campagne was hij expliciet tegen een grotere betrokkenheid in de conflicten in het Midden-Oosten buiten het bestrijden van ISIS.

Trump’s kelderende steun

Terwijl Trump beweert dat hij werd geraakt door de vreselijke beelden van Idlib, is het duidelijk dat deze aanval vooral de aandacht moest afleiden van de voor Trump rampzalige opiniepeilingen en de binnenlandse problemen, waaronder de afwijzing van het inreisverbod voor moslims door de rechter na massale protesten en meer onlangs het feit dat Trumpcare er niet door geraakte. In de Senaat is de genomineerde van Trump voor het Hooggerechtshof, Gorsuch, dan wel gepasseerd, maar belangrijke delen van Trump’s agenda dreigen niet door het parlement te geraken omwille van oppositie en verdeeldheid in de Republikeinse Partij.

Trump kan ook van de bombardementen gebruik maken als een kans om te laten zien dat hij het tegen Rusland opneemt. Het parlement onderzoekt immers de vermeende Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Ook de banden tussen medestanders van Trump en het regime van Poetin worden onderzocht. De bocht van Trump wordt geïllustreerd door het verwijderen van Bannon uit de National Security Council en het toekennen van meer speelruimte aan de generaals om aanvallen in het Midden-Oosten uit te voeren.

Het kapitalisme en het imperialisme hebben een veelzijdige ramp gecreëerd voor de mensen van Syrië. De arbeiders en jongeren van het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en over de hele wereld, moeten aan een massale anti-oorlogsbeweging en krachtige partijen van de arbeidersklasse  bouwen, met een duidelijk socialistisch beleid om de oorlog, terreur en armoede van dit brute systeem tegen te gaan.