Op 16 februari was er een zoveelste aanslag in Pakistan. Doelwit was een soefistische gebedsplaats in Sehwan, in de provincie Sindh. Er vielen minstens 88 doden en heel wat gewonden. Islamitische Staat (ISIS) eiste de verantwoordelijkheid op voor deze dodelijkste aanslag in Pakistan sinds 2014. Het is geen toeval dat de fundamentalistische groep ISIS zich richt tegen het soefisme, een stroming die vertrekt vanuit tolerantie en vrede. De gebedsplaats werd overigens bezocht door zowel soennieten, sjiieten, hindoes, christenen als sikhs.

Deze aanslag toont dat de stelling van zowel de Pakistaanse regering als Al Qaeda over de onmogelijkheid van een opkomst van ISIS in Pakistan slechts propaganda was. Met deze bijzonder dodelijke aanslag zet ISIS zich op de kaart. Het Pakistaanse leger reageerde met een operatie tegen terroristen en stelde dat er op 24 uur minstens 100 terroristen uitgeschakeld (lees: gedood) werden. Vreemd genoeg kreeg de bijzonder dodelijke aanslag en de ontwikkeling van ISIS in Pakistan weinig aandacht in de westerse media.

De linkse socialisten in Pakistan reageerden meteen met protestacties. In Mirpur Khas, eveneens in de provincie Sindh, hielp de Socialist Movement een solidariteitsactie met de slachtoffers organiseren. Er werd in een betoging door de stad geprotesteerd tegen religieus extremisme en tegen het aanhoudende geweld in het land. Socialisten staan vooraan in de strijd tegen de religieuze fundamentalisten wier wereldbeeld lijnrecht tegenover het onze staat. Waar wij strijden voor vooruitgang voor de werkende bevolking, staan fundamentalisten voor achteruitgang naar donkere tijden. Socialisten pleiten ervoor om te investeren in onderwijs, huisvesting en openbare diensten in plaats van alle ruimte te laten voor sectaire fundamentalistische scholen. Geen middelen hiervoor? Er zijn wel middelen om in defensie en oorlog te investeren…

Hieronder enkele foto’s van activisten van Socialist Movement:

Sindh protest against religious extremism