Kandidaten aan het woord: MAS-lijst in Franstalig België

Langs Franstalige kant komen we voor het eerst op met een lijst van de MAS (Mouvement pour une Alternative Socialiste). We spraken met een aantal kandidaten op de MAS-lijst.

Aïsha Paulis, studente, Elsene, 2e plaats

We komen met de MAS op voor een degelijk kwaliteitsonderwijs dat voor iedereen toegankelijk is. Dat is belangrijk omdat we zien dat Bologna vandaag de politiek van privatiseringen in het hoger onderwijs aan het versnellen is. We gaan naar een onderwijs op twee snelheden: een degelijke opleiding voor een elite, een basisopleiding voor de grote massa. We eisen ook dat wie studeert een inkomen zou hebben zodat de studies kunnen betaald worden. We willen de privatiseringen van de universitaire resto’s en de kantines in de scholen stopzetten.

We komen op tegen alle beperkingen van de democratische vrijheden die de afgelopen decennia zijn afgedwongen. Aan de ULB ben ik actief bij de Actief Linkse Studenten en we liggen er onder vuur van de academische overheden, zeker als we ingaan tegen hun privatiseringspolitiek.

Guy Van Sinoy, ambtenaar, Brussel, lijsttrekker

In de verkiezingscampagne willen we een reeks belangrijke eisen naar voor brengen, maar ook de noodzaak van socialisme: een samenleving waar hetgeen geproduceerd wordt, hoe geproduceerd wordt en hoe het verdeeld wordt, allemaal beslist wordt door de arbeiders en jongeren. Een samenleving waar de productiemiddelen aan de samenleving toebehoren. We leggen steeds uit dat er een partij nodig is om die doelstelling te bereiken, een echte socialistische partij en geen partij zoals de PS of de SP.A vandaag.

Naast het indienen van de lijsten, zijn we er ook trots op dat 8 van de 15 kandidaten op onze lijst jonger zijn dan 30 jaar. Dat geeft aan dat we onder jongeren enorme stappen vooruit gezet hebben de afgelopen periode.

Nadine Mertens, bediende en syndicaal afgevaardigde, Waver, 4e plaats

De verdediging van de openbare diensten is voor mij een prioriteit. Het is schokkend om te moeten vaststellen dat overal in Europa in naam van de liberaliseringen de openbare diensten die opgebouwd zijn met ons geld, ontmanteld worden en vaak tegen spotprijzen verkocht worden aan de priv&.

We mogen niet toelaten dat De Post en de NMBS eindigen zoals Sabena! Het openbaar vervoer moet openbaar blijven. Eenmaal geprivatiseerd, zal de zoektocht naar winst belangrijker zijn dan de veiligheid van de reizigers. De privatisering van het Britse spoor toont dat aan.

Als syndicaal militante, ben ik er niet trots op dat Mia De Vits het ABVV verlaten heeft midden in de campagne voor de sociale verkiezingen om haar carrière verder te zetten in de SP.A. Als voorzitster van het ABVV heeft ze niets gedaan om een veralgemeende strijd te ontwikkelen. De syndicale organisatie moet een tegenkracht vormen in de samenleving. Zonder die tegenkracht hebben de regering en de patroons de handen vrij.

Nicolas Croes, bediende, Luik, 3e plaats

Huisvesting neemt een belangrijke plaats in ons verkiezingsprogramma in. Studies geven aan dat het budget dat gezinnen besteden aan huisvesting veel sneller toeneemt dan de inkomsten. En zonder daartoe studies nodig te hebben, weten we dat veel bescheiden families dit iedere maand erg concreet voelen.

In een samenleving waar iedereen angst heeft om zijn/haar job te verliezen, is de kost van huisvesting erg belangrijk. Voor duizenden arbeiders van Arcelor in Luik, die hun inkomen zullen verliezen door de aangekondigde sluiting van de warme fase, zullen de huurprijzen een drama worden. Het is juist in een periode van sluitingen, herstructureringen,… dat de arbeiders het meest nood hebben aan openbare diensten.

Delen: Printen: