northdakota

Kshama Sawant is socialistisch gemeenteraadslid in Seattle. Ze raakte nationaal bekend door het succes van de strijd voor de verhoging van het minimumloon in Seattle tot 15 dollar per uur. Kshama is op tal van terreinen actief. Ze lag mee aan de basis van de omvorming van ‘Columbus Day’ in Seattle (naar aanleiding van de ‘ontdekking’ van Amerika door de kolonisten) tot dag van de inheemse bevolking. Eind november komt ze naar België voor twee meetings. Hieronder een verklaring van Kshama naar aanleiding van de vreselijke repressie tegen activisten in Standing Rock (zie ons eerder artikel over de strijd daar).

 

“Donderdag viel de politie, ondersteund door paramalitairen van grote bedrijven, een actie van inheemse mensen en andere activisten in North Dakota aan. Die voeren een moedige strijd tegen de oliepijpleiding die door het gebied zou gaan. Organisatoren werden geslagen, beschoten met rubberkogels, bedreigd met automatische wapens en meer dan 100 mensen werden opgepakt omdat ze durfden in te gaan tegen het project en de rechten van de inheemse bevolking, het waterstelsel in de regio en het klimaat wilden beschermen.

“Dit is een oorlogszone,”  verklaarde een documentairemaker die eerder ook in Irak werkte. Native News Online merkte op dat de gearresteerden niet op borgtocht vrij kunnen komen. Regeringsvertegenwoordigers verklaarden dat ze niet langer zullen communiceren met de actievoerders tegen de Dakota pijpleiding.

De autoriteiten beantwoorden de grootste eengemaakte actie van Native Amerikaanse stammen in de moderne geschiedenis met militaire repressie. Dit wordt gesteund door de gouverneur van North Dakota. President Obama weigert om deze brutale aanval op de burgerrechten te veroordelen, laat staan dat hij stappen zet om de actievoerders te verdedigen. Dit falen om iets te doen, zegt veel over de regering-Obama e nook over de autoriteiten in North Dakota en de leiding van de Democraten in het algemeen.

Anderhalve maand geleden diende ik samen met de voortrekkers van de inheemse activisten die mee aan de basis stonden van de invoering van de Indigenous People’s Day in 2014 een resolutie in om met het gemeentebestuur van Seattle onze solidariteit met Standing Rock te betuigen. Deze verklaring veroordeelde het geweld in het verleden en riep de autoriteiten van North Dakota op om elke vervolging van activisten en journalisten te laten vallen. De resolutie werd unaniem aangenomen. Onze eisen en de stemmen van zoveel anderen in de VS en elders werden niet gehoord.

Ik sluit me nu opnieuw aan bij inheemse mensen, milieu-activisten, progressieve syndicalisten en de bredere linkerzijde in het veroordelen van het brutale geweld door de autoriteiten van North Dakota. Deze politieke repressie moet onmiddellijk stoppen, de opgepakte activisten moeten direct vrijgelaten worden.