standingrock-defendsacred

Sinds juli van dit jaar is er een groeiende beweging van onder meer inheemse stammen in de VS die een kamp opgezet hebben langs de rivier Missouri in de buurt van Cannonball in North Dakota. Er wordt geprotesteerd tegen de aanleg van een pijpleiding voor olie uit schalie-ontginning, de Dakota Access Pipeline Project (DAPL).

Artikel door Rob Darakjian uit ‘Socialist Alternative’, de krant van onze Amerikaanse zusterorganisatie

De Sioux van Standing Rock begonnen een rechtszaak tegen het bedrijf dat de pijleiding zou bouwen, ze vroegen een voorlopige uitspraak om de bouw te stoppen. Op de website van de Sioux staat hierover: “De pijpleiding zou onder de Missouri rivier passeren (aan Lake Oahe) op amper een halve mijl stroomopwaarts van het reservaat van de stam. Elk lek zou cultureel en economisch rampzalig zijn. Ten tweede passeert de pijpleiding door gebieden van groot cultureel belang, zoals heilige plaatsen en begraafplaatsen die volgens federale wetten beschermd moeten worden.” (standingrock.org).

Het gaat om een project om een pijpleiding van bijna 2000 kilometer doorheen vier Amerikaanse staten. Dit kan potentieel de watertoevoer van bijna 17 miljoen mensen treffen bij lekken. De afgelopen weken escaleerde de strijd. Op 8 september zette de gouverneur van North Dakota, Jack Dalrymple, de nationale garde van de staat in tegen de actievoerders.

Groeiende solidariteit

Eind september trokken we met vier leden van Socialist Alternative uit California naar het protestkamp. We verzamelden voor meer dan 1600 dollar aan voedsel en goederen die we met een campagne in Oakland verzameld hadden. Hiermee gingen we in op de vraag van de organisatoren van de Sacred Stone kampsite voor voedsel en andere basisproducten. Dit is een van de verschillende sites waar ongeveer 3000 mensen verzameld zijn.

We spraken met de vrijwilligers in de keuken en hoorden dat er bijna dagelijks mensen uit het hele land komen met hulp. De vraag naar materiële hulp van de Sioux van Standing Rock krijgt een brede respons. Solidariteit met de inheemse bevolking bij deze strijd gaat samen met groeiend verzet en strijd tegen de grote oliebedrijven en hun financiële partners. Deze bedreigen niet alleen de heilige plaatsen en het gebied van de Standing Rock Sioux’s, ze vertegenwoordigen de krachten van het kapitalisme die ons naar een klimaatramp brengen.

We werden warm verwelkomd door zowel de oorspronkelijke bewoners als sympathisanten. We spraken met verschillende stamouderen, veel van hen legden het verband tussen de strijd tegen DAPL, de banken en het systeem dat aan de basis van de huidige problemen ligt. De inheemse volkeren van de VS gaan al honderden jaren gebukt onder het kolonialisme, eerst vanuit Europa en dan vanuit de VS. Ze vormen een van de meest onderdrukte groepen onder het kapitalisme.

Deze strijd moeten we winnen!

De vastberadenheid van de inheemse bevolking, milieu-activisten en andere bewegingen zorgen ervoor dat Standing Rock een impact heeft. President Obama zag zich genoodzaakt om de bouwwerf in de buurt van de rivier te laten stilleggen in afwachting van een nieuw onderzoek naar de wettelijkheid van de eerder opgemaakte toelatingen voor de werf.

Dit is een overwinning, maar de heersende klasse is niet van plan om het project van de pijpleiding te stoppen. Ze wil vooral dat het protest tegen de vernietiging van levens en de planeet door de grote bedrijven gestopt wordt. [Update: ondertussen heeft een rechter beslist dat de werken aan de pijpleiding effectief gewoon kunnen doorgaan…]

Om de pijpleiding volledig weg te krijgen, is er een brede mobilisatie nodig. Deze beweging kent een momentum: progressieve vakbonden zoals de Communication Workers of America, de National Nurses United, de United Electrical Workers en de Amalgamated Transit Union hebben hun solidariteit met Standing Rock al betuigd. Schandalig genoeg kwam de nationale leiding van de vakbondsfederatie AFL-CIO naar buiten met steun aan de pijpleiding. Dit gebeurde onder druk van de vakbonden in de bouw.

Tijdens ons bezoek vatte een oudere man, een medicijnman uit Manitoba, het gevoel van veel activisten samen: “In IJsland nemen ze de bankiers gevangen. We moeten daarover nadenken. Er is een revolutie bezig in de hele wereld.” Ooit zullen we terugkijken en de strijd tegen de pijpleiding DAPL zien als een belangrijke stap in de revolutie tegen het aanhoudend gebruik van fossiele brandstoffen.