Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Vastgoedpoot van Optima probeert kritische berichtgeving het zwijgen op te leggen

De alternatieve nieuwssite apache.be ligt onder vuur. De onderzoeksjournalisten hadden het aangedurfd om Land Invest, de vastgoedpoot van Optima, aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Dat lijkt ons net een taak van onderzoeksjournalisten, maar het was niet naar de zin van Land Invest en Joeri Dillen, de voormalige kabinetschef van Bart De Wever. Ze dagvaarden apache.be wegens ‘laster en eerroof’ en eisen honderdduizenden euro schadevergoeding. Alleen al de advocatenkosten lopen op voor een klein medium als apache.be. Land Invest Group eist dat apache.be alle artikels over de zaak wist. Censuur en kritische journalisten het zwijgen opleggen, lijken ons niet bepaald in overeenstemming met wat sommige politici wel eens de ‘westerse waarden en normen’ plegen te noemen. Roept De Wever zijn voormalige kabinetschef tot de orde?

Hou McKinsey weg van de ULB!

In ruil voor de financiering van een nieuw gebouw wil de multinational McKinsey zich aan de ULB vestigen. Dit leidt tot protest van studenten en personeelsleden. Deze week was er een protestactie voor de raad van bestuur van de ULB: maandag protesteerden een 70-tal mensen terwijl de raad van bestuur de kwestie besprak. Er werden slogans geroepen als ‘McKinsey – No Way.’ Er volgt op dinsdag 25 oktober een algemene vergadering om verdere stappen in het verzet tegen de uitverkoop van de universiteit aan multinationals te bespreken.

mckinsey

Kapitalistische logica

Dinsdag schreef Het Laatste Nieuws: “De telers van appelen en peren zien zich genoodzaakt om een deeltje van hun oogst te vernietigen, een gevolg nog steeds van het Russisch handelsembargo op landbouwproducten na de crisis in Oekraïne. “Doen we dit graag? Neen natuurlijk niet. We zouden liever verkopen tegen een fatsoenlijke prijs”, klinkt het bij de Boerenbond. Ons land mag van Europa dit jaar 25.700 ton appelen en peren vernietigen, of zowat 4 procent van de Belgische productie. Tot op vandaag is volgens de Boerenbond al zowat de helft van die hoeveelheid vernietigd. De maatregel wordt van kracht wanneer de prijs voor appelen onder de 10 cent per kilo zakt en die voor peren onder de 12 cent. De boer krijgt dan een vergoeding voor het vernietigde fruit, al blijft die volgens de Boerenbond ver onder de kostprijs. “Nochtans was het sowieso al geen goed jaar. We hebben 18 procent minder appelen en 10 procent minder peren. Maar door het kwijtraken van een serieuze afzetmarkt (Rusland, nvdr.), zijn we genoodzaakt dergelijke maatregelen te nemen om de prijs gestabiliseerd te krijgen”, aldus Boerenbond-woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe.” Verspilling terwijl er honger is, hoort blijkbaar tot de logica van dit systeem.

Belgische betrokkenheid bij dodelijke bombardementen in Syrië?

Woensdag lazen we op demorgen.be: “Het Russische ministerie van Defensie meldt op gezag van lokale bronnen dat er zeker zes burgerdoden en vier gewonden zijn gevallen bij een luchtaanval op het dorp Hassadjek in de noordelijke Syrische provincie Aleppo. Het ministerie voegde er in één adem aan toe dat er op het moment van de bombardementen twee Belgische F-16’s in het gebied aanwezig waren. De gevechtsvliegtuigen zouden zijn opgepikt door Russische radars, aldus het Russische ministerie. Moskou benadrukte dat Rusland en Syrië het humanitaire staakt-het-vuren dat gisteren inging, respecteert. Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) ontkent formeel dat Belgische toestellen bombardementen hebben uitgevoerd in de regio.”

Pas acht maanden na overlijden ontdekt

Het Nieuwsblad schreef deze week over een bejaarde die in Gent pas acht maanden na zijn overlijden ontdekt werd. De man woonde op de derde verdieping van een appartement. De syndicus van het appartement merkte in de krant op: “Die man stond bekend als een eenzaat, was altijd zeer stil en veroorzaakte nooit problemen. Bovendien zorgde een automatische overschrijving ervoor dat zijn huur ook na zijn overlijden mooi op tijd betaald werd. Behalve zijn uitpuilende brievenbus waren er geen aanwijzingen dat er iets mis was.” Een bovenbuurvrouw voegde daaraan toe: “Toen ik maandagavond thuis kwam, was de politie al in zijn appartement en de geur was niet te harden. We zijn uiteindelijk elders gaan slapen.”

1 miljard werkenden arm

Naar aanleiding van de internationale dag van de strijd tegen armoede schreef persbureau IPS: “Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zijn 327 miljoen mannen en vrouwen op aarde extreem arm, ook al hebben ze een betaalde baan, en 967 miljoen andere werkende mensen zitten op de grens van de armoede. “Dit is onaanvaardbaar”, zegt Guy Ryder, directeur van de ILO in een verklaring naar aanleiding van de Werelddag voor de Bestrijding van Armoede.”

De Grauwe over de lobbyisten

Maandag schreef Paul De Grauwe in De Morgen over de verlaging van de vennootschapsbelasting. Hij is daar in principe voor, maar vreest dat de bijhorende afschaffing van aftrekposten er niet zal komen. “Achter elke aftrekpost schuilt een leger aan lobbyisten die zich met hand en tand zullen verzetten tegen een afschaffing van die aftrekposten. Het resultaat laat zich raden. Niemand zal protesteren tegen de daling van het tarief van de vennootschapsbelasting, maar een ware guerrillaoorlog zal ontstaan om de vele aftrekposten te behouden. Het effect zal zijn dat de operatie niet budgettair neutraal is, met andere woorden dat er een nettotransfer zal zijn van de belastingbetaler naar de bedrijven. Die zullen hun winsten zien toenemen, waardoor de aandelenkoersen zullen stijgen. De aandeelhouders wrijven zich nu al in de handen. Mij niet gelaten. Maar men zou het ook zo moeten voorstellen aan de belastingbetalers.”

Killer Clowns

killers