Vlaams Blok: eigen patroons eerst

Het Vlaams Blok beweert wel eens dat het opkomt voor de kleine man. De partij probeert de stemmen te winnen van diegenen die ontevreden zijn met het huidig systeem, veelal op basis van een terecht ongenoegen. Maar het Vlaams Blok komt niet echt op voor de kleine man.

Dit blijkt uit de verslagen van een "colloqium" (vergadering) die het Blok vorig weekend organiseerde rond sociaal-economische thema’s. Hoogtepunt was de lokale patroon en Vlaams Blokker Freddy Van Gaever die over werklozen het volgende zei: "Als ik zonder werk val, dan heb ik binnen de tien minuten een job. Ze willen niet werken."

Willen de 16% werklozen in Antwerpen – een bastion voor het Blok – niet werken? Zijn die werklozen, waarvan er veel op het Blok stemmen, profiteurs zoals het Blok laat uitschijnen?

Volgens ons alvast niet. Het is huidig systeem dat leidt tot massale werkloosheid en sociale problemen. Het Vlaams Blok schrijft zich in de logica in om de werklozen aan te pakken in plaats van de werkloosheid. Daarmee staan ze op dezelfde neo-liberale lijn als deze regering, ook al wil het Blok wellicht nog repressiever optreden.

Vlaams Blokker Roland Van Goethem zei dat hij het positief vindt dat bedrijven wegtrekken naar lageloonlanden, zodat de "sukkelaars in de derde wereld" ook iets om handen hebben.

Dit maakt duidelijk aan welke kant het Blok staat: aan de kant van het patronaat, niet aan de kant van de onderdrukten. U weet dus wel waarom een Blok-stem niet nuttig is…

Delen: Printen: