Dure huisvesting zorgt voor armoede

Traditionele partijen zetten gezinnen in de kou

HUISVESTING IS voor de meeste gezinnen de belangrijkste maandelijkse uitgave. Steeds meer arbeiders en hun gezinnen hebben een probleem om een betaalbare woning te huren of te kopen op de woningmarkt.

Karel Mortier

De helft van de huurders besteed meer dan een vijfde van hun inkomen aan de huur. Een vijfde van de huurders besteed er zelfs meer dan een derde van hun inkomen aan! Als je dan toch een betaalbare woning vindt, is de woning vaak niet in orde. In Vlaanderen alleen al zijn er maar liefst 300.000 woningen van slechte kwaliteit.

Het aantal sociale woningen in België is veel te klein om de problemen op te lossen. Meer dan 100.000 mensen staan op een wachtlijst voor een sociale woning. In Brussel zijn dat er meer dan 20.000, terwijl er meer dan 30.000 woningen leeg staan. Uit studies blijkt zelfs dat meer dan de helft van de Brusselse bevolking, of 200.000 gezinnen, in aanmerking komt voor een sociale woning. Dat is niet weinig, als je weet dat er maar 38.000 zijn! In België bestaat minder dan 8% van het woningbestand uit sociale woningen. In Nederland is dat maar liefst 40%.

De bouw van sociale woningen is in België nooit een prioriteit geweest voor de regering. De meeste partijen denken ook aan de belangen van verhuurders en vastgoedmakelaars, die momenteel gouden zaken doen door de krapte op de huisvestingsmarkt. Daarom verandert er weinig in het huisvestingsbeleid van de regering en blijven mensen met een laag inkomen in de kou staan. In dit geval soms ook letterlijk!

LSP-MAS vindt dat de overheid moet garanderen dat niemand meer dan 20% van zijn of haar inkomen moet betalen aan huisvesting. De stijging van de woonkosten is de eerste oorzaak van armoede in ons land. Het zorgt ervoor dat veel mensen moeite hebben om hun huur of lening te betalen. Er moet ook massaal geïnvesteerd worden in de bouw van sociale woningen om het tekort aan sociale woningen op te lossen. Op dit ogenblik krijg je de indruk dat ze sneller sociale woningen verkopen dan dat ze er bouwen.

Wij willen van huisvesting een onderwerp maken bij de volgende verkiezingen. Het kan niet zo zijn dat honderdduizenden mensen in een krot leven of zich elke maand “blauw” moeten betalen voor een deftige woning.

In de grondwet van ons land staat dat mensen recht hebben op een betaalbare woning van goede kwaliteit, maar de wet is blijkbaar enkel van tel voor zij die het kunnen betalen. Neem deel aan onze verkiezingscampagne om die strijd voor degelijke en betaalbare woningen samen met ons te voeren!

Delen: Printen: