Belgische ‘Patriot act’: meer repressie en regels voor meerderheid van de bevolking

Het leger wordt ingezet in Antwerpen. Foto: MediActivista
Het leger wordt ingezet in Antwerpen. Foto: MediActivista

De N-VA heeft niet stil gezeten deze zomer. In een interview dat op 30 juli verscheen, pleitte Bart De Wever voor een ‘gewapend bestuur’ met een Belgische versie van de Amerikaanse Patriot Act.

Artikel door Bart Vandersteene uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Gewapend bestuur is een bestaande vorm van bestuurlijke handhaving die De Wever drastisch zou willen uitbreiden. Daarbij zou een deel van de justitiële en strafrechtelijke bevoegdheden bij de lokale overheid, met name de burgemeester, komen te liggen. Het gaat bijvoorbeeld om preventieve arrestaties. Andere partijen brachten daar geen fundamentele kritiek op. Ook SP.a niet, de voorgangers van De Wever als Antwerps burgemeester – Detiège en Janssens van SP.a – startten immers de eerste vormen van gewapend bestuur op.

‘Tijdelijke’ Patriot Act wordt permanent

De Amerikaanse Patriot Act werd anderhalve maand na de aanslagen op het World Trade Centre in New York in september 2001 goedgekeurd door het Amerikaans parlement. Het betrof een waslijst aan maatregelen die komaf maakte met een aantal burgerlijke vrijheden en rechten. De wet werd verkocht met de belofte dat deze maatregelen slechts tijdelijk, vier jaar, nodig waren om het terrorisme efficiënt te kunnen bedreigen. Vijftien jaar later bestaat de wetgeving nog steeds, weliswaar licht gewijzigd en onder een andere naam, de Freedom Act.

Veel van de ‘tijdelijke maatregelen’ werden al meermaals gebruikt tegen activisten. Dankzij de Patriot Act kreeg de FBI de bevoegdheid om de telefoon, email en financiële gegevens van een persoon in te kijken zonder daarvoor toestemming te moeten vragen bij een rechter. Alle politionele autoriteiten kregen het recht om een huiszoeking te doen zonder enige vorm van regelgeving. Er zijn heel wat gevallen bekend waarbij activisten werden gevolgd en vervolgd via de Patriot Act.

Klokkenluider Edward Snowden lekte in 2013 bewijzen over de wereldwijde informatiegaring van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Het telefoon, mail en surfgedrag van alle personen werd door de NSA bijgehouden. Obama wijzigde specifiek dit onderdeel van de Patriot Act bij de naamsverandering naar Freedom Act in 2015. Nu is het niet meer de NSA die de informatie bijhoudt, maar wel de telecomoperatoren bij wie de overheid deze informatie steeds kan opvragen.

Repressie voor ons, vrijheid voor superrijken

De klassieke partijen vestigen elke dag opnieuw bewust de aandacht op veiligheid en mogelijke elementen van verdeeldheid zoals racisme. Het doel is om de aandacht af te leiden van de dagelijkse plunderingen door de kleine elite van superrijken.

Het is een onderdeel van de neoliberale ideologie die door alle gevestigde partijen omarmd wordt. Deze ideologie legt op dat de machtigen en rijken de grootst mogelijke vrijheid moeten krijgen. Dat zou zogezegd economische groei moeten opleveren. Het resultaat is een enorme plundering van rijkdom die de gemeenschap ontnomen wordt. De strijd tegen fiscale fraude zou de overheid mogelijk 6 miljard (de minimale schatting door de Nationale Bank) tot 24 miljard (cijfers van hetgrotegeld.be) opleveren!

De groeiende kloof tussen arm en rijk gaat samen met een groeiende kloof op vlak van rechten en vrijheden. De CEO’s, grote aandeelhouders en rijken krijgen hoogstens een vermaning wanneer ze de gemeenschap bedriegen en bestelen, doorgaans komen ze er gewoon mee weg. Gewone mensen daarentegen zijn sowieso verdacht. Tegen hen moet preventief opgetreden worden. De nieuwste technologie wordt ingezet om hen te bespioneren.

Een veilige wereld willen we allemaal. Deze zal echter niet tot stand komen met een sterker gewapende staat. De oorzaken van geweld en terreur moeten aangepakt worden. Dit betekent ingaan tegen oorlog, brutale uitbuiting en onderdrukking.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie