Wereld Sociaal Forum 2016: “Een andere wereld is mogelijk”: een socialistische wereld is nodig!

Het Committee for a Workers’ International (CWI), de internationale organisatie waarvan LSP de Belgische afdeling is, was op het WSF aanwezig met leden uit de VS, Canada, Québec en België. De foto hierboven toont een deel van ons team.
Het Committee for a Workers’ International (CWI), de internationale organisatie waarvan LSP de Belgische afdeling is, was op het WSF aanwezig met leden uit de VS, Canada, Québec en België. De foto hierboven toont een deel van ons team. 

Er waren deze zomer niet alleen Olympische Spelen. Van 9 tot 14 augustus kwamen 35.000 mensen bijeen in Montréal (Québec) voor de 14de editie van het Wereld Sociaal Forum (WSF). Het WSF ontstond in 2001 als tegenhanger van het Wereld Economisch Forum (WEF) dat elk jaar in het Zwitserse Davos bijeenkomt. Het was onderdeel van de beweging tegen de kapitalistische globalisering na de eerste mobilisaties tegen de Wereldhandelsorganisatie in Seattle in 1999.

door een deelnemer aan het WSF

Er waren maar liefst 1.300 verschillende activiteiten (discussies, grote conferenties, geëngageerde kunstvoorstellingen, …) georganiseerd door 1.102 organisaties uit 120 landen. De discussies gingen over een brede waaier van thema’s: klimaatverandering, sociaal-economische ongelijkheid en het verzet tegen de besparingen, de strijd van de First Nations-bevolking, syndicale strijd, feminisme, LGBTQI-strijd, het verzet tegen oorlog, de plaats van jongeren in de samenleving, …

Voor het eerst vond het evenement plaats in een ontwikkeld kapitalistisch land in het ‘Noorden’. De vorige twee edities vonden in Tunesië plaats. Er waren heel wat problemen voor militanten uit de neokoloniale wereld. Zo werden veel visa geweigerd, de organisatoren verklaarden dat 60% van de visumaanvragen door bezoekers uit het ‘Zuiden’ geweigerd werden door de Canadese regering. Er waren amper verholen bedreigingen tegen de Palestijnse delegatie. Delegaties uit de armste landen hadden moeite om de middelen te vinden om afgevaardigden te sturen.

De strijd voor 15 dollar per uur

Een thema dat eruit sprong op dit WSF, zeker in de meer syndicaal getinte discussies en debatten, was de strijd voor een minimumloon van 15 dollar per uur. Deze strijd bouwt voort op de overwinning die in Seattle werd geboekt. Socialist Alternative en haar gemeenteraadslid Kshama Sawant speelden daar een belangrijke rol in. Sindsdien is de eis van 15 dollar per uur in heel Noord-Amerika een centraal thema geworden. Er wordt actief campagne voor gevoerd in de VS, Canada en Québec. In Québec lanceerde Alternative Socialiste, onze zusterorganisatie, de discussie met de campagne “15 plus.” Die campagne kreeg onder meer steun van de vakbond van het personeel van de Oude Haven in Montréal, dat al maandenlang staakt voor hogere lonen.

Strijd voor een hoger minimumloon kan het zelfvertrouwen van de werkenden en jongeren sterken. Als we goed georganiseerd zijn op vlak van programma en over aangepaste methoden beschikken, kunnen we een offensief inzetten tegen de ondermijning van onze levensstandaard en doorheen deze strijd leggen we de basis voor een echt democratische samenleving, een socialistische samenleving.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie