Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


4 nieuwsitems in 48 uur tijd die je aan de brave belastingbetaler niet meer uitgelegd krijgt

Dokter Marc Van Ranst was goed op dreef op Knack.be deze week. Hij schreef over vier nieuwsitems die je niet meer uitgelegd krijgt aan de gewone belastingbetalers. “(1) Topmanagers van Bel20-bedrijven verdienden in 2015 bijna 20 procent meer dan in 2014. De zakenkrant De Tijd berekende op basis van Bel20-bedrijven die onlangs hun jaarverslag neerlegden, dat het gemiddeld loon van de CEO van een Belgisch topbedrijf vorig jaar met een vijfde is gestegen naar 2,07 miljoen euro. (2) In een reactie op cijfers van Eurostat, waaruit blijkt dat de Belgische werknemers de op één na duurste zijn van Europa, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt dat ‘de regering moet inzetten op loonmatiging en lagere loonlasten’. (3) Minstens 732 burgers en inwoners van België worden genoemd in de Panama Papers: ze hebben via tussenkomst van het Panamese advocatenbureau Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. (4) Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat, onder druk van VOKA, in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie die vraagt dat ons land 700 miljoen aan illegale fiscale gunstregimes – de zogenaamde excess profit rulings -terugvordert van multinationals.”



Hogere winsten verklaren hogere toplonen

De Tijd verklaarde zaterdag waarom de topmanagers van de Bel20-bedrijven maar liefst 20% opslag kregen op een jaar tijd – voor hen geldt de indexsprong duidelijk niet! De krant meldde: “De hogere vergoeding voor de toplui weerspiegelt de betere resultaten die de bedrijven vorig jaar hebben neergezet. De nettowinst van de Bel20-bedrijven – het Franse Engie dat in het rood zakte buiten beschouwing gelaten – nam in 2015 met bijna een kwart toe. Daardoor lagen de bonussen over het algemeen ook hoger. De gemiddelde variabele vergoeding van de topmanagers verdubbelde vorig jaar nagenoeg.” Om de enorme lonen verder goed te praten, merkt de krant op dat er in 2014 een daling van de lonen was en dat “de gemiddelde remuneratie voor de toplui de jongste tien jaar vrij stabiel gebleven. Ze schommelt rond 2 miljoen euro.” De bedrijven maken dus grotere winsten. Waarom wordt dan steeds over onze ‘loonkost’ geklaagd? En waar blijft ons deel van die grotere winst?



Hoe groot waren die winsten?

We blijven nog even bij De Tijd van vorig weekend: “Beursgenoteerd Brussel realiseerde in 2015 een gezamenlijke nettowinst van 17,7 miljard euro. De brouwer AB InBev was op zijn eentje goed voor 43 procent van dat resultaat, maar ook zonder de biergigant groeide de winst met 38 procent. De winstgroei is voor het eerst in jaren niet te danken aan besparingen bij de bedrijven. Voor het eerst sinds lang nam de omzet significant toe. De industriële bedrijven realiseerden een omzet van 129 miljard euro, 9,2 procent meer dan in 2014.” En hoeveel kregen de aandeelhouders? “Het valt op dat de aandeelhouders niet in dezelfde mate van de sterke winstgroei meegenieten. De Belgische bedrijven op de beurs keren 9,9 miljard euro uit, een stijging met 7 procent tegenover het boekjaar 2014. Dat is in grote mate te wijten aan KBC, dat zijn dividend schrapte om ook de dure coupon aan de overheid niet te moeten ophoesten voor de – intussen terugbetaalde – staatssteun.” Van de 17,7 miljard winst werd dus meteen 9,9 miljard aan de aandeelhouders gegeven. Die kunnen het misschien in Panama investeren? Om maar te zeggen dat er dus miljarden aanwezig zijn zonder dat die in de zakken van de gewone werkenden moeten gezocht worden.



‘Wij linksen’

Verrassing bij Herman Brusselmans. Hij outte zich als een linkse rakker. Wie had dat gedacht? Alleszins niet de linkse activisten die voor vrouwenrechten en tegen seksisme strijden. Of de linkse mensen die voor meer openbaar vervoer opkomen. Brusselmans outte zich als ‘links’ om er een kritiek op te geven. Een kritiek die even oprecht en correct is als zijn eigen outing als linkse jongen. Of het moet zijn dat hij tot de strekking kut-links behoort natuurlijk. Van een linkse denker zou je verwachten dat die de waanzin van het kapitalisme zou aanklagen, de enorme rijkdom in belastingparadijzen terwijl er nog nooit zoveel armen waren in ons land. Maar neen, dat is niet aan Brusselmans besteed. Hij klaagt over hoe ‘wij linksen’ de migranten in ons land zouden pamperen en maar blijven spreken over discriminatie terwijl deze al lang niet meer bestaat.


Kindslaven uit Nepal

Een schokkend berichtje in De Standaard op dinsdag: er worden Nepalese kindslaven voor 6.600 euro verkocht aan rijke Britse gezinnen. Dat werd publiek gemaakt door de Britse krant ‘The Sun’. “De smokkelaar die zichzelf voorstelde als Makkhan Singh liet de reporter van The Sun kiezen uit een rij kinderen. ‘Neem een Nepalees mee naar Engeland. Het zijn goede mensen. Ze zijn goed in alle huishoudelijke taken en ze koken erg goed.’” Rijke Britten plaatsen hun geld in belastingparadijzen en gebruiken Nepalese wezen als huisslaven.


Menstruerende vrouwen opgesloten als vee in Nepal

nepalHet werd al aangehaald op de vrouwendag die we op 5 maart organiseerden: in Nepal worden vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus uit het huis gezet. Ze moeten als vee in een stal leven. Jaarlijks sterven duizenden vrouwen van de kou als ze in de winter in hun ‘hondenhok’ moeten verblijven. Vorige week kwam dit schandaal aan bod in een artikel van The Guardian.


Nieuwkomersverklaring

nieuwkomers



Geprivatiseerde zorg: “Soms geen enkele verpleger per afdeling in hoogbeveiligd centrum”

De Morgen schreef dinsdag: “In het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent werkt te weinig personeel om goede zorg te leveren, concludeert de Vlaamse Zorginspectie in een eerste rapport. Het nieuwe centrum in Antwerpen moet het nochtans met exact dezelfde bezetting doen. (…) Een van de problemen is een tekort aan verpleegkundigen. Zo kan het FPC Gent niet garanderen dat er in elke shift minstens één verpleegkundige per afdeling is, “nochtans een vereiste in psychiatrische ziekenhuizen”. Ook de nachtelijke bezetting is “ruim onvoldoende” om alle voorziene zorgtaken kwalitatief te kunnen uitvoeren. (…) Over de personeelsbezetting in het algemeen schrijft de Zorginspectie nog dit: “Er is een groot spanningsveld tussen wat contractueel werd afgesproken en wat nodig is om continue kwaliteit van zorg en patiëntenveiligheid te garanderen.” (…) Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet van plan om maatregelen te nemen. “Het FPC Gent levert fantastisch werk. Dat hebben we zelf al kunnen zien”, zegt woordvoerster Els Cleemput. “Je mag niet vergeten dat het nog in een opstartfase zit. De Zorginspectie heeft gewoon een andere visie hierop. Zij evalueert dit centrum als een psychiatrisch ziekenhuis, terwijl het een forensische setting is. Dat is iets helemaal anders.””



“Brasschaat opkuisen”

De beste satire lazen we deze week bij De Raaskalderij. Van Overtveldt: ‘Ik ga Brasschaat opkuisen’

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig