Solidariteit met Jordan, stop repressie tegen sociaal verzet!

Jordan02

Gisteren werden de pleidooien gehouden in het proces van spoorman Jordan Croeisaerdt. Hij verscheen voor de rechtbank van eerste aanleg na een beroep tegen een eenzijdig verzoekschrift van infrastructuurbeheerder Infrabel. Het eenzijdig verzoekschrift met dwangsom kwam er omwille van de deelname van Jordan aan de spoorstaking van 6 en 7 januari, een staking gericht tegen het plan-Galant en de verdere afbouw van het openbaar vervoer. (zie het dubbelgesprek met Jordan en een Antwerpse collega).

Deze specifieke zaak is van groot belang, het gaat immers om een aanval op het stakingsrecht en op alle werkenden. Zoals Jordan stelde: “Het is iedereens recht van verzet tegen het besparingsbeleid opgeleid door het dictaat van de financiële wereld en de gevolgen hiervan die onder vuur ligt en die ze willen beperken. Het is een aanval op de mogelijkheid van de arbeidersbeweging om tegen onrechtvaardigheid in te gaan.”

Jordan01Op 18 maart was er een meeting voor de verdediging van het stakingsrecht. Het initiatief ging uit van een steuncomité voor Jordan en werd georganiseerd door drie afdelingen van ACOD Brussel (LRB, Spoor, Onderwijs). Er waren ongeveer 300 mensen op deze meeting waar werd gesproken door Jordan Croeisaerdt (ACOD delegee die een dwangsom opgelegd kreeg van meer dan 1.700 euro of een maandloon), zijn advocaat Jan Buelens, afgevaardigden van de Franse vakbond CGT bij Goodyear die veroordeeld werden tot een gevangenisstraf en Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV.

De arbeiders van Goodyear waren er gisteren opnieuw bij aan het Brusselse Justitiepaleis. Ze kwamen hun solidariteit betuigen en wilden over de grenzen heen protesteren tegen de repressie en de criminalisering van syndicalisten. Er zal ook in België gemobiliseerd worden naar hun proces in hoger beroep op 19 en 20 oktober. Verder waren er aan het Justitiepaleis een aantal syndicalisten en militanten om Jordan en ons democratisch recht op collectieve actie te verdedigen. De advocaat van Jordan, Jan Buelens, verklaarde dat het belangrijk is om massaal aanwezig te zijn als Infrabel de strijd voor de rechtbanken wil uitvechten, een terrein dat moeilijker is voor de werkenden.

De verdediging van democratische rechten en syndicale vrijheden gebeurt door mobilisatie in concrete zaken. De massale aanwezigheid op de meeting van 18 maart, het feit dat Marc Goblet er sprak naast Jordan en die van Goodyear en dat hij er zich engageerde om van de mobilisatie naar het Justitiepaleis een succes te maken, vormen belangrijke stappen. Volgende afspraak binnen een maand voor de volgende stap in het proces.

Voor een massale mobilisatie ter verdediging van onze syndicale rechten!

Foto’s door PPICS
Solidarité avec Jordan et contre la repression des mouvements sociaux

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie