Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Hoe Theo Francken met protest omgaat

Een jonge asielzoeker voor wie er geen plaats in de opvang was, trok naar het Arbeidshof en bekwam een veroordeling van Fedasil met een dwangsom van 125 euro per dag dat hij geen opvang kreeg. De Afghaan kreeg vervolgens effectief opvang… in een gesloten asielcentrum van waaruit hij zo snel mogelijk naar Duitsland zal gestuurd worden. Plots raakt de Afghaan niet alleen binnen in de opvang, maar is er blijkbaar ook al een uitspraak in zijn asieldossier. Dat komt ervan als je durft op te komen voor je rechten…



Jobs, jobs, jobs

De regering blijft beweren dat er jobs, jobs, jobs zullen bijkomen. Hoeveel, dat weten ze niet. Maar volgens de Nationale Bank zullen het er veel zijn. De tax shift alleen zou tot 64.500 jobs opleveren. Aan 7 miljard euro tax shift komt dat neer op 100.000 euro per job. Nu kwam Manpower met een rapport waaruit blijkt dat de werkgevers niet warm staan om aan te werven. De driemaandelijkse barometer is gebaseerd op onderzoek bij 750 werkgevers. Daarvan is 5% van plan om aan te werven in het eerste kwartaal van 2016, 4% denkt aan afdanken en 88% rekent op een status quo. Dinsdag vertelde Philippe Lacroix van Manpower aan De Redactie: “De resultaten van onze barometer tonen aan hoe broos de heropleving van de arbeidsmarkt wel blijft.”


Cadeau

Vorige week wezen we in deze rubriek op de 1000 jobs die verdwijnen bij BNP Paribas. Om er nog een schepje bovenop te doen, besloot BNP Paribas om de Belgische dochterbank een extra dividend aan de Franse moeder te laten uitkeren. Op die manier wordt 2 miljard euro naar Frankrijk getransfereerd. Regeringspartij N-VA reageerde niet met vrachtwagens vol nepgeld die naar Frankrijk trokken. Oppositiepartij Vlaams Belang reageerde evenmin met slogans als ‘zoek het geld bij BNP Paribas, niet bij gewone mensen’. Neen, beide partijen waren wellicht te druk bezig met hun campagnes tegen asielzoekers om zich met de miljardentransfer naar Frankrijk bezig te houden.



Rabobank dankt af

BNP Paribas is niet de enige grootbank die tot massale afdankingen overgaat. Donderdag lazen we in De Standaard: “De Nederlandse grootbank Rabobank wil in de komende drie jaar 9.000 banen snoeien. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Vooral de backoffice en de ondersteunende diensten van de bank worden door de beslissing geraakt. Het gaat vooral om taken die kunnen worden geautomatiseerd. Functies van medewerkers die klanten bedienen, worden zo veel mogelijk ontzien. De bank sluit naakte ontslagen niet uit, maar rekent vooral op natuurlijk verloop en het verminderen van het aantal externe medewerkers om de afvloeiingen door te voeren. De banenreductie past in een nieuwe strategie van de bank om de prestaties van het bedrijf te verbeteren en beter het hoofd te bieden aan de veranderende noden van de klant, aan aangescherpte kapitaaleisen en aan de complexe economische realiteit. Rabobank zette eerder al stevig de schaar in haar personeelsbestand. Het is voor Rabobank de derde herstructurering sinds 2011, toen 1.200 jobs geschrapt werden. Een herstructurering die in 2013 werd ingezet, schrapte nog eens 10.000 banen. Daarvan zijn er intussen al 7.000 verdwenen. De bank telt momenteel zo’n 39.000 jobs. In België is Rabobank vooral als internetbank actief. De Belgische activiteiten, goed voor 91 banen, zouden niet geraakt worden bij de hervorming.”


Wie verkocht de krant ‘Militant’ in The Office?

freemanVoor een eindejaarsquiz is het nog wat vroeg op het jaar. Maar we kunnen al wat oefenen met de vraag in de titel hierboven. Het antwoord op deze vraag lazen we in The Guardian. Acteur Martin Freeman, Tim in The Office, kwam uit de kast als een linkse rakker die in zijn jonge jaren het weekblad ‘Militant’, de voorloper van ‘The Socialist’ van onze Britse zusterorganisatie, verkocht.



Lege brooddoos

Armoede kent ook bij ons een opmars. Gazet van Antwerpen schreef donderdag: “Dat één op drie kinderen in Boom in een kansarm gezin wordt geboren zien ze ook in de scholen. Het is geen uitzondering meer dat kinderen geen boterhammen bij zich hebben om ’s middags op te eten of dat de ouders de schoolrekeningen niet meer kunnen betalen. Bij basisschool OLVI De Kade in het hartje van Boom gaan 370 kinderen naar school. Na Nieuwjaar worden het er zelfs 400, omdat er dan heel wat kleutertjes voor het eerst kennismaken met het kleuterklasje. De voorbije jaren merkten ze in de school dat meer en meer kindjes in armoede leven. “Het is een fenomeen dat de voorbije vijf jaar echt gegroeid is”, stelt directeur ad interim Annemie Coopman vast. “Schoolrekeningen die in stukken worden betaald, kinderen die geen warme kleren hebben in de winter of die zelfs zonder eten naar school worden gestuurd. Het is echt schrijnend wat we soms zien. Het ergste is dat kinderen zonder eten naar school worden gestuurd. Er zijn er die hun lunchpakket thuis echt vergeten, maar er zijn er ook die niets meekrijgen omdat er eenvoudigweg geen eten is. Kindjes die hier met een lege brooddoos staan. Die geen boterham bij zich hebben om ’s middags op te eten. Of die enkel een zakje chips bijhebben. Vreselijk gewoon. Omdat we die kinderen niet aan hun lot willen overlaten, voorzien we cornflakes met melk als noodoplossing. Dan hebben ook zij ’s middags een maaltijd. De hele dag op de schoolbanken zitten met een lege maag is niet vol te houden.”


“Faalt ons té gefeminiseerd onderwijs erin om jongens nog geboeid te houden?”

Joachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever en schrijft een regelmatige column in De Morgen. Alsof de reactionaire N-VA-standpunten nog niet voldoende aan bod komen in alle media, was er volgens De Morgen dus ruimte voor nog een extra N-VA-column. Volgens Pohlmann is ons onderwijs te sterk “gefeminiseerd”. Hij stelt: “Het competitieve, het roekeloze en het ruwe, dat in balans werd gehouden door een relatief strenge tucht, verdween stelselmatig. In de plaats kwam een zachtere aanpak.” Zowel statistiek als pedagogie maakt hij belachelijk. Verheerlijking van onwetendheid en “mannelijke waarden” zoals op de speelplaats “onder luid gejoel op elkaar inbeuken”. De “pedagoochelaars” die schermen met studies (pff, studies! met statistiek zeker!), terwijl een echte vent geen studies nodig heeft om tot de conclusie te komen dat we moeten afstappen van de “gelijkheidswaan” van ons “te gefeminiseerd” onderwijs. Om moeilijke beleidskeuzes te maken heb je ballen aan je lijf nodig, geen wetenschappelijke studies. Jongens toch, wat een domrechtse macho-zever in pakskes!


Democratische rechten opgedoekt

Toch wel opmerkelijk: een protestactie tegen de inperking van de democratische rechten in ons land werd repressief aan banden gelegd door de politie. Donderdag was er een actie aan het Brusselse justitiepaleis. De actie werd onder meer door de vakbonden ondersteund. Aanleiding was de inperking van democratische rechten in naam van de terreurdreiging. Er werd een rode loper uitgerold aan het justitiepaleis in Brussel, maar dit werd door de politie verboden. De rode loper met daarop een overzicht van democratische rechten werd door de politie verwijderd. Zo werd de boodschap van de actie wel heel erg concreet in beeld gebracht…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig