Nieuw academiejaar. Veel interesse in Actief Linkse Studenten en Internationaal Verzet

De rector van de universiteit in Louvain-la-Neuve maakte van de start van het academiejaar gebruik om in te gaan tegen het “taboe” van de maximumbedragen die bepaald zijn voor de inschrijvingsgelden. De rector wil de hervormingen van het hoger onderwijs langs Nederlandstalige kant als voorbeeld stellen voor een discussie over de financiering van de Franstalige instellingen.

Boris Malarme

De rector zit daarmee op eenzelfde lijn als de Europese Commissie die voorstelt om de inschrijvingsgelden vrij te laten, maar om tegelijk beurzen toe te kennen aan gezinnen met een laag inkomen. Dat zal echter niet leiden tot meer gelijke kansen in het onderwijs. Iedereen weet dat duurder onderwijs gelijk staat met minder toegankelijk onderwijs.

Het enorme tekort aan middelen die vanuit de overheid worden toegekend aan het onderwijs, dwingt de directies van hogescholen en universiteiten tot een hard besparingsbeleid. De directie van de Franstalige universiteit ULB kwam bijvoorbeeld met een besparingsplan naar buiten. Nadat het budget voor de sociale diensten van de unief met 300.000 euro werd verminderd, wil het nu een deel van de studentenkamers privatiseren, een deel van het universiteitsterrein verkopen en een chipkaart invoeren die het mogelijk maakt om te controleren wie er zich allemaal op de campus bevindt. De studenten aan de ULB voerden reeds actie tegen deze maatregelen.

Vandaag bedraagt het aandeel van onderwijs nog slechts 4,9% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat betekent een vermindering met zo’n 5,5 miljard euro in vergelijking met het begin van de jaren 1980. De jongeren en het personeel betalen daar de prijs voor.

Langs Nederlandstalige kant speelden we met de Actief Linkse Studenten reeds een rol in de strijd tegen de plannen van Vandenbroucke rond de hervorming van het hoger onderwijs. Samen met de vakbonden lagen we aan de basis voor het opstarten van een reeks acties waar de noodzaak van een herfinanciering met overheidsmiddelen naar voor werd gebracht. We eisten het optrekken van het budget voor onderwijs tot 7% van het BBP.

Vandaag is ALS en haar Franstalige tegenhanger EGA (Etudiants de Gauche Actifs) actief aan zowat alle universiteiten van het land en aan verschillende hogescholen. We hielden geslaagde startmeetings. Er waren discussies over Cuba en Latijns-Amerika aan de RUG, KUL, VUB, UCL en ULB met telkens 25 tot 40 aanwezigen. Een nieuwe generatie studenten vervoegt de rangen van de Actief Linkse Studenten. Sommigen gingen onmiddellijk verder en sloten ook aan bij LSP. We willen onze versterkte krachten aan de universiteiten en hogescholen onder meer gebruiken om te mobiliseren naar de anti-NSV betoging in Antwerpen.

Onze anti-racistische campagne Blokbuster heeft sinds begin jaren 1990 een enorme reputatie opgebouwd. Deze zomer werd ook een franstalige tegenhanger opgezet met Résistance Internationale (contre le racisme et le fascisme). RI en Blokbuster waren op 1 oktober aanwezig op de concerten 0110. We haalden er voor meer dan 800 euro steun op, wat ons een goede basis bezorgd om de campagne voor de anti-NSV betoging op te zetten.

De afgelopen maanden hebben we nieuwe scholierengroepen opgezet in onder meer Leuven, Enghien, Huy en Lokeren. In Gent waren er vlak na de verkiezingen 25 scholieren op onze scholierenvergadering, een week ervoor kwamen een 20-tal scholieren naar een bijeenkomst in Lokeren. Er worden nu plannen gemaakt om acties te organiseren. Naast de anti-NSV betoging, plannen we ook een actie tegen het FN in La Louvière en wordt op 31 oktober actie gevoerd tegen een meeting met Dewinter aan de Leuvense universiteit.

Blijf niet aan de zijlijn staan, maar sluit je aan bij ALS en Internationaal Verzet!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie