Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Groeiende ongelijkheid
De Standaard publiceerde woensdag een artikel over hoe de kloof tussen arm en rijk zich uit in de huisvesting. “In de grote Europese steden gaan arme en rijke mensen steeds verder uit elkaar wonen. Deze ‘apartheid’ komt onder meer voort uit de immigratie en het neoliberalisme”, merkt de krant op. “Van Londen tot Tallinn, van Stockholm tot Madrid, gaan arm en rijk steeds verder uit elkaar wonen. Die segregatie neemt nog lang geen vormen aan als in de Verenigde Staten, waar beter gesitueerden zich afzonderen in ommuurde oases en armen zijn opgehokt in getto’s. Toch raken Europese steden ruimtelijk steeds verder uitgesorteerd naar inkomen. Groeiende sociale ongelijkheid en een terugtredende overheid worden zichtbaar in het vestigings­patroon van stedelingen.”



Nooit zoveel leefloners
De Standaard schreef op 17 september: “Volgens de recentste cijfers van de overheidsdienst Maatschappelijke Integratie waren er in april van dit jaar 115.027 Belgen met een leefloon van het OCMW. Dat is een historisch record. Wat meer is, het aantal leefloners is in de eerste vier maanden van dit jaar met 10,7 procent gestegen. 2014 klokte nog af op een maandcijfer van 103.934 leefloners. Die forse stijging komt niet uit de lucht vallen. Sinds 1 januari zijn de voorwaarden verstrengd om een inschakelingsuitkering te genieten in afwachting van een eerste baan. Alleen wie jonger is dan 25, kan er nog een genieten en dat voor maximaal drie jaar. Al moet een deel van de groei ook toegeschreven worden aan de ‘klassieke’ instroom van werklozen die hun uitkering geschrapt zien omdat ze onvoldoende inspanningen doen om een job te vinden.” Vooral jongeren kennen een stijging in de statistieken van de leeflonen. Zij ervaren de kracht van de verandering.



Dalend inkomen
Niet alleen leefloners ervaren de veranderingen die de rechtse regeringen, inclusief de vorige met de sociaaldemocratie, opleggen. De Standaard schreef op 15 september: “De gemiddelde groei van het beschikbaar inkomen van de gezinnen sinds het begin van de financiële crisis is in België stilgevallen. Daarmee hinkt ons land achterop in vergelijking met de andere Oeso-landen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) vergeleek de bbp- of economische groei met de groei van het beschikbaar inkomen in de periode 2007-2015. Dat is het inkomen na belastingen en met inbegrip van sociale uitkeringen. (…) Tussen de landen van de Oeso zijn er wel grote verschillen. Zo ging in België het bbp per capita in die periode heel licht achteruit (0,3 procent), terwijl het beschikbaar inkomen van de gezinnen op hetzelfde niveau bleef. In het eerste kwartaal van 2015 was er zelfs een achteruitgang met 0,9 procent van dat inkomen, terwijl er voor de hele Oeso een groei was met 0,8 procent.” Ook deze week wist Karel Van Eetvelt nog te zeggen dat er eindelijk een ondernemersvriendelijke regering is.



Ben-jij-ook-zo’n-schietgrage-agent?
Terwijl het Antwerpse stadsbestuur campagne voert om fietsers en voetgangers te responsabiliseren door her en der een stortvloed aan moraliserende boodschappen te hangen (tiens, werd dat in het geval van andere politieke affiches niet als ‘overlast’ beschouwd?), wordt ook de politie voorbereid op het ergste. Het Nieuwsblad schreef dinsdag: “Antwerpen wil klaar zijn om zwaarbewapende terroristen in eigen stad snel en efficiënt uit te schakelen. Daarom wil de lokale politie haar Snelle Respons Team (SRT) uitrusten met geweren met kaliber .300. Wapentuig dat gebruikt wordt in oorlogssituaties. Maandag stemt de Antwerpse gemeenteraad over de opmerkelijke aankoop.”



Verboden te helpen
Het is maar hoe je het voorstelt… Knack.be schreef dinsdag: “In Hongarije treedt een nieuwe wet in werking die het strafbaar maakt om vluchtelingen te helpen. De officiële redenering luidt ‘dat zo mensensmokkelaars kunnen worden aangepakt.’ Voorlopig weet niemand of Hongaren die voedsel en andere levensmiddelen uitdelen ook daadwerkelijk een straf krijgen. Burgers die vluchtelingen meenamen in hun auto, werden wel al aangehouden. Dat meldt het persagentschap AP.” Het excuus van mensensmokkelaars inroepen om solidariteit van onderuit te breken, dat is een typisch voorbeeld van rechtse logica.



Klimaatverandering in beeld gebracht
Een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden.
climatechange



Meer bedrijfswagens
Terwijl de files aangroeien, neemt ook het aantal bedrijfswagens toe. De Tijd schreef donderdag: “De bedrijfswagen mag dan met de regelmaat van de klok ter discussie staan, in de praktijk blijft hij een populair onderdeel van het loonpakket van veel Belgen. Midden dit jaar reden op onze wegen bijna 341.000 leasingwagens, meldt Renta, de federatie van autoverhuur- en leasingbedrijven. Zowat een derde van het bedrijfswagenpark in ons land zijn geleasde voertuigen. De rest van de bedrijfswagens zijn wagens die door het bedrijf zelf worden aangekocht, op een andere manier worden gefinancierd of wagens die in handen zijn van vrije beroepers of zelfstandigen.” Ook nog deze week stelde N-VA’er Annick De Ridder dat ‘gratis geld uitdelen’ de files niet zal oplossen. Alleen had ze het niet over de subsidies voor de bedrijfswagens, daaraan raken is immers taboe voor N-VA.



Niet slim, wel gevaarlijk
Met taalfouten lachen, doen we hier op socialisme.be niet. Daarvoor glippen er teveel schrijffouten door de mazen van ons publicatienet. Maar deze fout door een racistische vandaal wilden we je niet onthouden…
bloody

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig