Tax shift werd nieuwe aanval op onze levensstandaard

De rechtse regering-Michel had zich voor deze zomer tot doel gesteld om een tax shift goed te keuren, een hervorming van het fiscale stelsel in ons land. Het aanvankelijke idee achter een tax shift was het verzachten van de lasten voor de werkenden en hun gezinnen om meer middelen te zoeken bij de grote fortuinen die amper belast worden. Met een rechtse regering zoals die van Michel kon een fiscale hervorming uiteindelijk enkel een transfer van rijkdom van de werkenden naar het patronaat zijn met als kers op de taart nog een verdere afbraak van de sociale zekerheid.

Artikel door Baptiste uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

7 miljard euro: dat is de omvang van de besparing die de regering op 23 juli voorstelde. Het omvat de begrotingscontrole voor 2015 en een fiscale hervorming voor 3,7 miljard euro die geleidelijk ingevoerd wordt. Op het menu: verhoging van de BTW op elektriciteit, verhoging van taksen op tabak, alcohol, frisdranken en diesel, besparingen in de openbare diensten onder het mom van ‘beter beheer’, … Waarvoor zal het geld dienen? Er wordt gewezen op beperkte belastingvoordelen voor de laagste inkomens. Maar er wordt vooral ingezet op een verlaging van de sociale bijdragen die de werkgevers betalen: die gaan van 33% naar 25%.

Elektriciteit: hogere BTW ondermijnt koopkracht

De BTW op elektriciteit gaat van 6% naar 21%. Deze asociale maatregel moet 700 miljoen euro opbrengen. Voor geen gemiddeld gezin betekent het een verlies aan koopkracht van 133 euro per jaar.

De regering-Di Rupo liet de BTW op elektriciteit zakken tot 6% om te vermijden dat de spilindex zou overschreden worden en om een loonaanpassing aan de stijgende prijzen uit te stellen. Nu de BTW terug verhoogt, wil de regering vermijden dat de verhoging in de index wordt meegerekend. Anders gezegd: een tweede indexsprong wordt voorbereid.

Sociale bijdragen: blanco cheque voor werkgevers

De verlaging van de sociale bijdragen van 33% naar 25% zal ons 1,3 miljard euro kosten. De regering rechtvaardigt de maatregel met het argument dat het jobs zal opleveren. Net zoals de notionele intrestaftrek eerder voor jobs zou zorgen?! Wie gelooft nog dat cadeaus aan de grote bedrijven tot jobs leiden? De werkgevers zelf alvast niet, die zeggen dat ze niets kunnen beloven. De regering zelf zegt dat we nu eenmaal geen planeconomie kennen. Kortom, er wordt 1,3 miljard euro van ons indirect loon afgenomen en aan het patronaat gegeven.

De regering-Michel beweert dat de fiscale hervorming door het optrekken van het belastingvrije deel van de inkomsten voor de laagste lonen voordelig zal zijn. Het blijft allemaal vaag, maar zelfs indien er een voordeel voor mensen met een laag loon komt, zal dit niet volstaan als compensatie voor de verhoging van andere belastingen op consumptie. En het gaat meteen gepaard met een daling van de indirecte lonen. Wat ons met de ene hand wordt gegeven, wordt ons met de andere dubbel en dik terug afgenomen.

Waar is de belasting op grote fortuinen gebleven?

CD&V probeert angstvallig op te werpen dat er ook een sociaal luik in de tax shift zit. Zo wordt gewezen op de belasting op speculatie. Die maatregel is wel erg vaag en moet slechts een symbolisch bedrag van 25 miljoen euro opbrengen. Het weegt niet op tegen de cadeaus met de lagere sociale bijdragen.

De tax shift leidt niet tot een transfer van fiscale lasten naar de rijksten, zoals naar voor gebracht door de vakbonden tijdens het actieplan. De belasting op speculatie is hoogstens een schaamlapje om het zogenaamde sociale gezicht van de CD&V in deze regering te redden.

In plaats van de rijksten meer te laten betalen, wil de regering tegen 2017 een nieuwe fiscale regularisatie organiseren. SwissLeaks maakte duidelijk dat fiscale fraude omvangrijk is in ons land, bij deze affaire was er 6 miljard euro aan zwart geld uit ons land betrokken. De nieuwe fiscale amnestie moet 250 miljoen euro opbrengen. Het zou de vierde soortgelijke operatie in 15 jaar zijn. Het is een bewuste keuze om grote fiscale fraude niet te bestrijden, maar te regulariseren.

Hernieuwde strijd nodig!

Deze ‘tax shift’ maakt duidelijk uit welke zakken de regering het geld wil halen. We zien ook hoe een aanvankelijk progressieve eis – meer fiscale lasten voor de rijksten – wordt omgevormd tot een nieuwe aanval op onze verworvenheden. De tax shift was amper aangekondigd of Open Vld kwam al met het idee om de anciënniteit niet langer mee te rekenen in de loonvorming, kortom om de lonen te laten dalen. De neoliberale agenda van deze regering stopt niet met deze aanvallen, er wordt steeds verder gegaan.

Nog voor de start van het nieuwe werkjaar zijn er al redenen genoeg om de strijd tegen deze regering opnieuw op gang te trekken. De betoging van 7 oktober is een goede gelegenheid als startpunt voor een nieuw actieplan om de regering en het besparingsbeleid weg te krijgen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie