Protestactie naar aanleiding van repressie Turks regime tegen Koerden

koerden6Vandaag kwamen ongeveer 300 mensen, voornamelijk Koerden, samen voor een protestactie in Brussel. Er werd geprotesteerd tegen de repressie van het Turkse regime tegen de Koerdische bevolking nadat eenzijdig het vredesbestand werd opgezet. In naam van strijd tegen het terrorisme voert Erdogan het geweld tegen de Koerden op. Op de Brusselse actie betuigde LSP solidariteit. We hadden een infostand op de actie met ook het magazine van onze Turkse zusterorganisatie. Hieronder de toespraak door Eric Byl namens LSP tijdens de actie en enkele foto’s door Barbara.

“We bedanken de organisatoren om ons de gelegenheid te bieden onze solidariteit met de Koerdische gemeenschap in deze verschrikkelijke situatie uit te drukken.

“Dit is het resultaat van de verdeel- en heerspolitiek van het Westers imperialisme om de grondstoffen in de regio te plunderen en zich te verzekeren van macht en prestige.

“De stilzwijgende instemming van het Amerikaans imperialisme met de aanval van de Turkse regering op de Koerden in ruil voor het gebruik van de Turkse militaire luchthavens, toont nog maar eens aan dat de Koerden, net zomin als om het even welk onderdrukt volk in de regio, niet kunnen en mogen rekenen op het Westers imperialisme.

“Enkel op hun eigen kracht en die van de internationale arbeidersbeweging kunnen de Koerden vertrouwen. Elk zogenaamd bondgenootschap met de onderdrukkers in de regio, of dat nu het Amerikaans of een ander imperialisme is, het Turks regime of dat van Assad of een andere reactionaire kracht, zal de positie van de Koerden, de onderdrukte volkeren en de internationale arbeidersbeweging slechts verzwakken.

“IS verslaan is niet gewoon een militaire kwestie, het is vooral en politieke, het vereist een oproep aan alle arbeiders en armen in heel de regio, in Turkije, Irak, Syrië en erbuiten.

“De Turkse regering heeft de strijders van IS een vrijgeleide gegeven om het Koerdisch verzet te verzwakken. Het hanteert brutale repressie tegen betogingen inclusief diegenen uit solidariteit met de slachtoffers van Daesh. Het toont waar de echte priorioteiten van Erdogan liggen.

“Wij steunen het recht op zelfbeschikking van het Koerdische volk. Geïsoleerde aanslagen, daar weet het Turks regime mee om te springen, maar wat het vooral vreest, is een massale opstand van de Koerdische bevolking in Turks Koerdistan, zeker indien dat gekoppeld zou worden aan het groeiend verzet van de Turkse arbeidersklasse tegen de neoliberale economische politiek van Erdogan. Dat is waarom het Turks regime kost wat kost anti-Koerdische gevoelens tracht op te zwepen.

“De kapitalistische verdeel- en heerspolitiek moet beantwoord worden met een programma dat de democratische rechten en de nationale verlangens van ieder volk verdedigt. Dat betekent opkomen voor democratische controle over de rijkdom in de regio zodat alle werkenden en armen een degelijke levensstandaard bereiken. Zo een socialistisch programma zou meteen de steun van wanhopige volkeren voor reactionaire en repressieve organisaties zoals IS ondermijnen.

“Op die basis zou een opstand in de regio tegen zowel IS als het imperialisme mogelijk worden en een vrijwillige socialistische confederatie op de agenda plaatsen waarin volkeren vrij en democratisch hun eigen toekomst kunnen bepalen.”

Protest naar aanleiding vanTurkse repressie tegen Koerden

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie