Verklaring door Sosyalist Alternatif (onze Turkse zusterorganisatie)

surucGisteren kwamen minstens 30 activisten van de Socialistische Federatie van Jongerenverenigingen (SGDF) om het leven bij een zelfmoordaanslag door Islamitische Staat (ISIS) in de zuidoostelijke stad Suruç, vlakbij de grens met Syrië. De jonge activisten verzamelden voor een persconferentie waarna ze naar Kobane, een tiental kilometer verder, zouden trekken om er te helpen met de heropbouw van de stad.

De aanslag is een gevolg van het beleid van president Erdoğan om ISIS in Syrië te ondersteunen. De afgelopen dagen maakte Erdoğan zich op om een militaire interventie in Syrië voor te breiden. In zijn reactie op de aanslag toonde hij eens te meer zijn oorlogszuchtige intenties. Het vreselijke bloedbad in Suruç toont aan dat Koerdische en Turkse werkenden en armen de grootste prijs betalen voor de bedekte steun van Erdoğan aan groeperingen zoals ISIS.

De aanslag toont ook aan dat militanten van ISIS met hun wapens en bommen in Turkije kunnen opereren. ISIS voert voor het eerst een directe aanval uit op een socialistische organisatie in Turkije. Dit toont nogmaals het door en door reactionaire en asociale karakter van deze terroristische organisatie.

Sosyalist Alternatif, het CWI in Turkije, betuigt zijn solidariteit met de SGDF, deze aanval is een aanval op ons allen!

  • Stop de oorlog en het plan van Turkse troepen om Syrië en Rojava te bezetten!
  • Open de grenzen om het gemakkelijker te maken om mensen en goederen naar Kobane te brengen voor de heropbouw van de stad!
  • We eisen het onmiddellijk ontslag van de Turkse ministers van binnenlandse en buitenlandse zaken!
  • Stop de Turkse steun aan ISIS en andere jihadistische groepen!
  • Stop de vijandige opstelling van Turkije tegen de PYD en tegen de Koerdische bevolking!
  • Voor een nieuwe massastrijd van Koerdische en Turkse werkenden en armen tegen de jihadistische terreur en tegen de AKP-regering!

Grote betoging in Istanbul vandaag na het geweld in Suruç gisteren

Grote betoging in Istanbul vandaag na het geweld in Suruç gisteren