Home / Op de werkvloer / Autosector / Syndicale militanten afgedankt: protest bij Toyota Motors Europe

Syndicale militanten afgedankt: protest bij Toyota Motors Europe

Gisteren was er op initiatief van LBC en met steun van BBTK een actie bij Toyota Motors Europe. Dat is het Europese centrum voor ondersteunende diensten (marketing, financiën, …) van het merk.

De actie was gericht tegen het antivakbondsbeleid van dit bedrijf. De directie heeft de gewoonte om aan de vooravond van nieuwe sociale verkiezingen de meest strijdbare delegees af te danken. In 2012 werden al twee delegees afgedankt en ook nu werden, in de aanloop naar de volgende sociale verkiezingen, drie vakbondsmilitanten afgedankt.

Het is een poging om de slagkracht van de vakbond in het bedrijf aan banden te leggen. Eventuele nieuwe kandidaten voor de sociale verkiezingen worden duidelijk gemaakt dat ze zich beter niet te veel laten horen. De directie besteedt grote bedragen (van honderdduizenden euro) aan dit beleid, het afdanken van delegees is immers erg duur. Maar Toyota betaalt liever dan dat het een strijdbare delegee toelaat om voor het personeel op te komen.

Er werd actie gevoerd voor Toyota Motors Europe en er werd ook een brief gestuurd naar de Japanse ambassade om de schandalige praktijk van het bedrijf aan te klagen.