ABVV-delegee Volvo Trucks: “Gigantische winsten, en dan geen ruimte voor loonsverhoging?!”

Op het stakingspiket aan Volvo Trucks sprak Wouter met Alain Haelterman, delegee van ABVV-Metaal.

Is de staking een succes?

“Ja, zeker. We hebben de band bij Volvo Trucks stilgelegd. We hebben twee piketten voorzien aan ons bedrijf: één voor de productie en één voor de distributie van de vrachtwagens. Met ongeveer 4000 werkenden zijn we een groot bedrijf. We slagen er in om de staking effectief te maken door de productie stil te leggen. Bij een staking toon je immers wie er het bedrijf en de economie doet draaien.”

“De woede over de hoge energieprijzen en het verbod op loonstijging heeft ervoor gezorgd dat veel collega’s staken vandaag. We kunnen nog een groter succes boeken door iedereen in de staking te betrekken, zowel binnen het bedrijf, als in de hele samenleving. Want het is voor iedereen van tel!”

Welk resultaat beogen jullie?

“We hebben nood aan een structurele loonsverhoging. Vandaag krijgen we applaus als we een premie van een paar duizend euro afsluiten. Maar eigenlijk is dit geen structurele oplossing. In 2007 konden we nog een loonsverhoging van 3,2% afdwingen, nu moeten mensen al tevreden zijn met een premie. Dat klopt niet. Gigantische winsten, en dan geen ruimte voor loonsverhoging?! Enkel een bruto loonsverhoging zal ons en andere werkenden vooruit helpen.”

“Ons werk is zwaar werk. Een vroege shift, dat word je eigenlijk nooit gewoon. Daarom blijft ook arbeidsduurvermindering een belangrijke eis die we willen ingewilligd zien. Welzijn op het werk kan onder andere door een leefbaar en werkbaar werkritme. Met een arbeidsduurvermindering zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen kunnen we dit bekomen en ook meer mensen aan het werk helpen. De winsten die aan aandeelhouders uitgekeerd worden, bieden genoeg ruimte om deze twee eisen in te willigen.”

Hoe verder na vandaag?

“Als er geen resultaten van die aard komen, dan moeten we opbouwen naar een langdurige staking. Tot we resultaat boeken! We zullen niet tevreden zijn met een premie als compromis. We mogen ons niet laten vangen aan zaken die voordelen lijken: fietsen leasen, maaltijdcheques … Deze maatregelen worden deels met ons loon, deels met de sociale zekerheid betaalt. Ze hebben winsten genoeg, die moeten we aanslaan voor een structurele loonsverhoging die de wet van ’96 breekt. Als een langdurige staking noodzakelijk is, dan staan we klaar om daarvoor te gaan!”

“We begrijpen dat mensen het  financieel moeilijk hebben en dat zelfs staken niet voor iedereen een evidentie is. Het maakt duidelijk dat energie een publieke garantie moet zijn. Wij hebben een impact in ons bedrijf, maar veel werkenden staan er alleen voor. Wie in de Panos mijn broodje klaar maakt, heeft evenzeer of misschien nog meer die loonsverhoging nodig. Het kan niet dat alleen sterke sectoren zoals wij resultaten boeken: we willen dat iedereen vooruit gaat en een betaalbaar leven kan leiden. Deze beweging opbouwen met iedereen die afhangt van een loon is cruciaal!”

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist