Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Dijsselbloem in actie
De Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem staat bekend voor zijn harde opstelling tegen Griekenland. In eigen land heeft hij geen probleem met verspilling. Telegraaf.nl schreef deze week: “Minister Dijsselbloem van Financiën is akkoord gegaan met de bonus van Schiphol-topman Jos Nijhuis bij de aandeelhoudersvergadering van de luchthaven. Dat bevestigt een woordvoerder van Dijsselbloem. De topman van de luchthaven die voor 69 procent in handen van de Staat is, kreeg in 2014 een bonus van €369.716, op een basissalaris van €389.039. Veel protest is er niet geweest van de zijde van Dijsselbloem en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, de andere aandeelhouders.”



Lotto
Neoliberalen die topmanagers elke week de lotto laten winnen en verdedigen dat die schandalig rijk zijn, maar tegelijk uithalen naar de reclame van de lotto. Het heeft iets vreemd. Natuurlijk is de kritiek op de lotto terecht, aanmoedigen van gokken is niet bepaald een overheidstaak. Maar vanuit de hoek van N-VA komt het vreemd over. Zeker aangezien die partij wel blijf weet met slogans die de lading niet dekken. Of was de ‘kracht van de verandering’ iets anders dan een ‘krachtige verarming’ voor de gewone werkende en werkloze Vlaming?

Deze cartoon vat het goed samen.

lotto



Vakkenvuller versus zakkenvuller
Video van een opmerkelijke reactie van een Nederlandse werknemer van Albert Heijn die zijn topmanager confronteert.



Naar beneden schoppen
Een commentaar in De Morgen afgelopen vrijdag vatte de discussie over de uitlatingen van Demir over werkloosheidsuitkeringen samen. “De opeenstapeling van verdachtmakingen begint een beetje pijn te doen aan de oren. Nu eens (bij Demir) zullen werkzoekenden harder hun best doen om werk te zoeken als ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen, dan weer innen ze volop uitkeringen waarop ze geen recht hebben. In de tussentijd (volgens Liesbeth Homans) zitten ze met hun kinderen godganse dagen op café. Er zit een morele lijn in deze niet te stelpen stroom van verwijten. Altijd schopt de N-VA naar onderen, altijd reserveert ze haar mededogen voor wie al (veel) heeft. Ja, de N-VA is een volkspartij, maar dan wel een die groot is geworden door de valse illusie op te wekken dat het met de eigen gemeenschap beter zou gaan als er niet altijd die vervelende ‘anderen’ waren. Nu eens zijn die anderen Walen, dan Brusselaars, armen en werklozen, ook al een keer Berbers… Altijd wordt de schuld bij een ‘zij’ gelegd, waartegen ‘wij’ moeten worden beschermd.”


60%
Een opmerkelijk cijfer op de site van Raw Story. De site schrijft dat de totale Amerikaanse rijkdom de afgelopen zes jaar met 60% toenam. In ongeveer dezelfde periode nam het aantal dakloze kinderen eveneens met 60% toe.



Racisme bij Pegida
VRT-journaliste Danira Boukhriss ondervond dat racisme bij het Vlaams Belang nog steeds schering en inslag is. De verzamelde Vlaams Belangers, deze week onder de naam Pegida, hadden een probleem met het feit dat de VRT een journalist van allochtone afkomst had gestuurd. Ze stelde “We waren de speech van Rudy Van Nespen aan het filmen toen ik plots achter mij iemand hoorde zeggen: ‘Die is precies ook niet van hier, dat is duidelijk’. Ik negeerde het eerst, maar die man bleef die zin herhalen. Op een bepaald moment heb ik mij omgedraaid en gevraagd of hij het over mij had. ‘Het zal wel zijn dat ik het over u heb’, zei hij daarop. Ik was helemaal aangedaan, want ik had zoiets niet verwacht. Toen ik hem vroeg om nog eens te herhalen wat hij had gezegd, antwoordde hij: ‘Nee, ik spreek niet tegen vreemden.’ Even later voegde hij daar nog aan toe: ‘Ik spreek niet tegen makakken’. Ik kreeg van woede bijna tranen in de ogen en ben even weggegaan om te bellen met mijn eindredacteur en te vertellen wat er was gebeurd. Na dat telefoontje ging ik terug naar mijn ploeg, die toevallig nog steeds in de buurt van die man stond. Ik heb geprobeerd om hem te negeren, maar toen hij me ‘zwetzak’ noemde, heb ik mijn cameraman gevraagd om te beginnen filmen. Dat is het stukje dat te zien was op televisie, waarin ik hem aanspreek op het verbod op racistische slogans en hij antwoordt: ‘Ik ben geen racist, kieken. Ik kan u gewoon niet rieken of zien.'” Racisme is inderdaad niet verdwenen, de strijd tegen racisme is evenmin gestreden.



Fascistenmeeting niet aan Antwerpse universiteit
We brachten eerder bericht uit over een NSV-meeting met aangebrande fascistische sprekers. De eerste aankondiging van NSV dat dit aan de Antwerpse universiteit zou plaatsvinden, bleek niet te kloppen. Gazet van Antwerpen schreef woensdag: “Na protest van de Actief Linkse Studenten besloot de NSV geen aanvraag in te dienen voor een aula bij de UA. “Die toelating zou er ook nooit gekomen zijn”, zegt Sabine Mous van de communicatiedienst van de Antwerpse universiteit.”



Islamdebat
Filosoof Maarten Boudry deze week in Knack: “Ik vind dat linkse stemmen zich in dat debat vaak vergissen. Ze hebben bijna blindelings sympathie voor de islam, omdat ze moslims beschouwen als een onderdrukte minderheid, die vroeger het slachtoffer was van koloniale misdaden. En dat kan wel zo zijn, maar het mag je niet verhinderen om de waarheid te zeggen.” Weet Boudry eigenlijk wel wie in landen als Tunesië, Pakistan, Egypte of elders de strijd tegen fundamentalisten voert? En door wie die fundamentalisten groot gemaakt zijn? Als Boudry meent dat het probleem bij de islam zelf ligt, bij de religie, hoe verklaart hij dan dat er de afgelopen 20-30 jaar een opmars van fundamentalisme was? Neen, de argumenten van Boudry schieten tekort en zijn beperkt tot de wijze waarop het islamdebat op café wordt gevoerd.



Openbaar vervoer
Deze week kwam Marino Keulen (Open Vld) met een zoveelste pleidooi om het openbaar vervoer volledig te privatiseren. In De Morgen schreef hij: “Is het een kerntaak van een overheid om het collectief geregeld vervoer te organiseren? Met minder geld is het niet evident om een aanbod op maat van elke Vlaming te voorzien. Daarom is het goed om te kijken naar alternatieven. Een mogelijkheid waar ik voor pleit is het Nederlandse model. Hierbij is er een gebiedsgerichte werking waarbij voor elk gebied een concessie met één aanbieder afgesloten wordt. Op deze manier ontstaat er een marktwerking waarbij er op de markt concurrentie mogelijk is. De reiziger zelf zal niet tussen twee bussen kunnen kiezen om zijn traject af te werken, maar de (private) aanbieder die de gunning wil binnenhalen zal concurrentieel uit de hoek moeten komen. Zowel naar service, tarifering als dienstverlening toe levert dit niets dan voordelen op voor de reiziger. Daarbij komt ook nog dat er een kleinere overheidsdotatie nodig is. Zodoende kan de Vlaamse overheid een deel van de huidige dotatie aan De Lijn spenderen aan andere domeinen. In Nederland werkt dit en voor Vlaanderen is dit zeker een mogelijkheid waar ik in geloof.” Elementen van het Nederlandse openbaar vervoer zijn dat buurtverkeer in veel regio’s aan vrijwilligers wordt overgedragen, enkel als er vrijwillige chauffeurs zijn is er ook vervoer (zie dit artikel). Tickets zijn bijzonder duur, zie dit artikel.



Ondertussen bij het Front National
Deze cartoon vonden wij grappig. Marine Le Pen zegt: “Je moet je eigen vader weten te doden, zoals Freud zei”. Waarop vader Le Pen: “Die vuile Jood?!” en Marine Le Pen: “Hou je mond, vader”. Ambiance bij het FN.
fnfreud

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig