PS : Schandalen, corruptie, cliëntelisme…

PS : Schandalen, corruptie, cliëntelisme…

Gelooft u in een PS als minste kwaad ? In een PS als oppositie tegen de ergste voorstellen? Met de anderen aan de macht zou het erger zijn, hoort men regelmatig. Als er verschillen bestaan tussen de MR, PS, CDH en Ecolo dan is dat voor veel werkenden eerder een verschil tussen de pest en de cholera.

Na 18 jaar aan de macht, staat het als een paal boven water dat het leven van de werkenden en hun gezinnen er op achteruit is gegaan. Als de PS al iets over dit probleem zegt, dan is dit eerder zwak en nauwelijks hoorbaar of probeert men om de besparingsplannen te rechtvaardigen, wat vaker voorkomt. Over essentiële zaken zoals het inkomen dat mensen nodig hebben om te leven, is er een politieke consensus tussen de traditionele partijen dat de werkenden moeten inleveren om de patroons tevreden te houden. Het belangrijkste talent van de PS is dat ze mensen laten inleveren ten koste van de winsten van de patroons. En dat terwijl ze tegelijk probeert een linkse retoriek te hanteren.

Op lokaal niveau hebben de recente schandalen nog maar eens aangetoond dat Di Rupo & Co geen andere partijen nodig hebben om het vertrouwen dat mensen in hen hebben gegeven te beschamen. In Charleroi, Bergen, Namen, Brussel en in Luik, in de sociale huisvestingsmaatschappijen, sport, afvalmaatschappijen etc… heeft de PS met haar lokale burgemeesters, bestuurders en partijmensen aangetoond dat ze zich niets aantrekt van de bevolking.

Zolang er echter geen alternatief is ter linkerzijde, zullen de zogezegde socialisten van de PS de belangrijkste politieke formatie blijven in het Franstalig landsgedeelte. Ondanks alle schandalen blijft de PS in de peilingen op 30% staan, een daling met 6,4% ten opzichte van de resultaten in 2003. De liberalen van de MR zijn de 2de politieke formatie met 25,9%, een daling van 2,5% in dezelfde periode. Het zijn vooral CDH, Ecolo en FN die in de peilingen stijgen tot respectievelijk, 19,3%, 10,3% en 10%.

De resultaten van de oppositiepartijen tonen eerder het ongenoegen aan ten opzichte van het Franstalige establishment, gesymboliseerd door het koppel MR-PS, dan een groei in steun voor de programma’s van die oppositiepartijen. Het verklaart onder meer waarom een partij zoals het FN, dat enkel op papier bestaat, zoveel electorale steun krijgt. De aanvallen van de traditionele partijen op immigranten en asielzoekers die het werk van de Belgen zouden inpikken, maakt ook in Brussel en Wallonië de weg vrij voor de groei van extreem-rechts (+ 4,4% sinds 2003).

Werkenden, werklozen, studenten en migranten. Onze tegenstander zijn de mensen die winst maken op onze rug. In dit conflict heeft de PS/SP.a duidelijk haar kant gekozen. Kies die van u. Voor een echte oppositie ter linkerzijde. Laten we samen werken aan een nieuwe arbeiderspartij.

Delen: Printen: