Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Toch nog iets positief door besparingen
Als het goed is, zeggen we het ook. Dat het besparingsbeleid ertoe leidt dat minder mensen-zonder-papieren gedeporteerd worden, is een positief gevolg van de besparingsdrift. Vorig jaar werden 2.586 mensen gedeporteerd tegenover 3.167 in 2013. De reden hiervoor ligt bij een daling van het aantal plaatsen in de gesloten centra. Een woordvoerder van Dienst Vreemdelingenzaken stelde dinsdag in De Standaard: “We gaan ook al twee, drie jaar door besparingen, waardoor vertrekkend personeel niet kon worden vervangen, we de minimumbezetting niet altijd meer konden garanderen en bepaalde vleugels moesten sluiten.” Waar de N-VA doorgaans steeds meer wil besparen, stelt de partij hier voor om extra uit te geven en dit door een belastingverhoging. Door nieuwkomers extra belastingen te laten betalen, onder meer bij hun inschrijving, wil Theo Francken middelen verzamelen voor meer deportaties.



Meer belastingen
Niet alleen nieuwkomers moeten meer belastingen betalen. De belasting voor huisvuil werd fors opgetrokken. De Standaard schreef dinsdag: “Voeding werd vorig jaar goedkoper. Ook de energiefactuur ging naar beneden. Maar in de lijst van stijgende kosten staat huisvuilophaling bovenaan. Dat blijkt uit de prijslijst van goederen en diensten die het Prijzenobservatorium van de FOD Financiën jaarlijks opstelt. Jan Van Alsenoy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten: ‘In 2013 zijn de nieuwe gemeentebesturen aangetreden. Geen enkel bestuur wilde de belastingen verhogen. Toch hebben ze allemaal meer geld ­nodig. Daar vonden ze iets op: de prijzen van de gemeentediensten, zoals de huisvuilverwerking, gingen omhoog.’”



Minder diensten
biblioWe betalen meer voor huisvuilophaling en ook andere diensten worden duurder. Tegelijk wordt aan ons loon geknibbeld. En ook de dienstverlening gaat erop achteruit. Deze week maakte minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) bekend dat gemeenten niet langer verplicht een bibliotheek moeten hebben. De minister stelt niet dat gemeenten geen bibliotheek meer moeten houden, hij vertrouwt er naar eigen zeggen op dat ze dat wel doen. Maar de gemeenten moeten bij de besparingen maar zien waar ze knippen en dat kan dus ook in de bibliotheek. Zelfs indien al jarenlang bespaard is op bibliotheken. De ene dag (terecht) protesteren als de reactionairen van ISIS cultuur vernietigen in Irak en de volgende dag zelf cultuur in eigen land vernietigen, enige hypocrisie is de neoliberalen niet vreemd.



Meer betalen voor diensten
De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) schreef deze week: “De Vlaamse regering voorziet voor 2015 in geen enkele euro subsidie voor de bouw of verbouwing van woonzorgcentra. Nochtans moeten er dringend woonzorgcentra bijkomen om de stijgende vergrijzing op te vangen of moeten ze verbouwd worden om aangepast te zijn aan de zorgnoden en erkenningsnormen van vandaag. Geen subsidie kan ertoe leiden dat de dagprijs in sommige woonzorgcentra met 8, 70 euro zal stijgen, nefast voor bewoners én OCMW’s. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) roept de Vlaamse regering op om niet te besparen op zorg maar er in te investeren. Het gaat in totaal om 171 subsidieaanvragen bij de Vlaamse overheid om te bouwen of te verbouwen. Nu blijkt dat de Vlaamse Regering hiervoor in 2015 geen euro vrijmaakt. Nochtans moeten er dringend woonzorgcentra bijkomen om de stijgende vergrijzing op te vangen of moeten ze verbouwd worden om aangepast te zijn aan de zorgnoden en erkenningsnormen van vandaag. Deze klap komt bovenop de besparingen van 5% op de werkingsmiddelen die in alle welzijnsvoorzieningen worden doorgevoerd. Besparen op de woonzorgcentra is geen goede vertrekbasis voor de uitbouw van een Vlaamse zorgbeleid waarbij “de keuze” voor vermaatschappelijking van de zorg gebruikt wordt om besparingen door te voeren ten koste van kwetsbare ouderen en lokale besturen. Zonder deze bouwsubsidies stijgt de dagprijs met gemiddeld 8, 70 euro of 260 euro per maand, wat een hele hap uit het budget van ouderen is. Als daardoor steeds minder ouderen de factuur van het woonzorgcentrum kunnen betalen, dan zullen ouderen de stap naar een woonzorgcentrum langer uitstellen, ook al zijn ze zwaar zorgbehoevend. Daarbovenop vrezen de OCMW’s dat ze meer financieel zullen moeten tussenkomen voor mensen die de hogere rusthuisfactuur niet kunnen betalen.”



Geen diensten
Deze week raakte bekend dat in een aantal gemeenten de belbus zal verdwijnen. Hier werd eind februari al over bericht in Gazet van Antwerpen (25.2): “Sinds het afschaffen van de streekbussen door Viersel in 2012, is de belbus de enige vorm van openbaar vervoer. Een bewoonster uit Viersel die enkele keren per week voor haar therapie beroep doet op de belbus, kreeg van de chauffeur te horen dat het binnen enkele maanden waarschijnlijk gedaan zal zijn met deze service van De Lijn. Dit bericht zorgde meteen voor onrust, want zonder de belbus beschikt Viersel over geen enkele vorm van openbaar vervoer meer.”



Minder loon
We doen het minder goed dan onze buurlanden. Welke andere conclusie valt er te trekken uit het bericht dat onze lonen een pak minder snel stijgen dan in de buurlanden? Als het over hun eigen lonen en bonussen zou gaan, zouden topmanagers en hun politieke marionetten deze conclusie trekken. Maar als het over onze lonen gaat, zwijgen ze. Zelfs brulboei Van Eetvelt die bij elke stakingsaankondiging zijn grijs gedraaide plaat nog eens mag opleggen in alle media, zwijgt dan in alle talen. De Standaard schreef donderdag: “De loonkosten in België zijn in het derde kwartaal van 2014 minder snel gestegen dan het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers verzameld door de Duitse overheidsdienst Statistisches Bundesamt. De Belgische loonkosten voor de industrie en de dienstensector stegen in het derde kwartaal met 0,7 procent (op jaarbasis). Dat is beduidend minder dan het EU-gemiddelde van 1,4 procent. De kostprijs van een uur arbeid in Duitsland steeg zelfs met 2,3 procent in het derde kwartaal. In Nederland was er een stijging met 1,6 procent, in Frankrijk slechts met 0,5 procent. Die drie buurlanden gelden als referentiepunt voor de Belgische loonevolutie.” En daar wil de rechtse regering dan nog eens een indexsprong bovenop doen! Willen ze ons echt tot de bedelstaf veroordelen?



12% minder loon
Voor de media was dit slechts een fait divers. Nog zo’n staking waar de publieke opinie volgens hen niet op zit te wachten. De Morgen schreef maandag: “De vrachtwagenchauffeurs van het transportbedrijf Stobart in Genk hebben deze ochtend het werk neergelegd. Ze protesteren tegen de aankondiging van de directie dat de lonen met 12 procent verlaagd zouden worden. Stobart Automotive is sinds twee jaar de eigenaar van het transportbedrijf Walon-Nellessen, dat aan de zijkant van Ford Genk een grote vestiging heeft. Het bedrijf heeft 120 mensen in dienst. Er worden voornamelijk nieuwe auto’s van de fabrieken naar de dealers of naar andere transportfaciliteiten, zoals de trein, vervoerd. Stobart heeft zich nog voor de sluiting van Ford Genk kunnen verzekeren van nieuwe opdrachten, zoals voor BMW, maar moet nu door de aanhoudende malaise in de sector bezuinigen. Vandaar dat de directie een loonvermindering van 12 procent heeft aangekondigd. Dat is de werknemers echter in het verkeerde keelgat geschoten, waardoor het werk werd neergelegd en de poorten geblokkeerd werden. “Bovendien zijn we niet te spreken over de systematische vervanging van de chauffeurs door goedkopere arbeidskrachten uit het voormalige Oostblok”, zegt Gert Steegmans, secretaris van de liberale vakbond ACLVB.”



Minder pensioen
De Tijd schreef donderdag: “De schrapping van de diplomabonificatie voor ambtenaren moet tegen 2029 zowat 240 miljoen euro opleveren. Dat heeft minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) gisteren gezegd in de Kamercommissie Sociale Zaken. De diplomabonificatie is de bonus waarmee ambtenaren hun studiejaren in rekening konden nemen bij de berekening van hun pensioen. De trapsgewijze schrapping zal volledig rond zijn bij de pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2030. Van 2016 tot en met 2029 geldt een overgangsregime. Het gaat dan om een progressieve afname van de bonificatie met vier, vijf of zes maanden per jaar naargelang de studieduur. De eerste afname zal van toepassing zijn op pensioenen die ingaan vanaf 1 januari volgend jaar.”



Minder belastingen voor grote bedrijven
Vrijdag wist De Standaard: “‘De België-route’ heet de boekhoudkundige truc waarmee Nederlandse bedrijven, door het opzetten van een Belgische dochteronderneming gunstige fiscale tarieven kunnen genieten door de notionele-interestaftrek. Grote Nederlandse spelers als Heineken, ASML, Randstad en Philips brachten in de afgelopen jaren dan ook grote bedragen van hun eigen vermogen onder in ons land. Volgens Het Financieele Dagblad ging het in 2011 nog om 26 miljard. In 2012 daalde het bedrag tot 18 miljard, maar in 2013 klom het bedrag tot ruim 20 miljard.”



Dat moest er even uit



‘Wapens voor de NSV?’
Het AFF bracht verslag uit van de extreemrechtse betoging in Gent afgelopen donderdag. “We tellen een 120-tal betogers, met wat goodwill 150. Het Vlaams Belang is vertegenwoordigd met onder andere de oud-parlementsleden Johan Deckmyn en Frank Creyelman, en Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Reccino Van Lommel. Meer indruk maken de vervaarlijk uitziende extreemrechtse tot neonazistische groupuscules. Met het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA, zonder vlag of spandoek maar met voorzitter Jan De Beule), de Autonome Nationalisten onder aanvoering van Christian Berteryan, het Franstalige Nation met Hervé Van Laethem en andere kopstukken, de Blood and Honour-afsplitsing Racial Volunteer Force (RVF) met Chantal Meerkens, en verder nog een groep Nederlanders met onder andere Tom Van den Hoek. Voorpost zorgt voor de ordedienst, de vrouwen van stappen zelf ook mee op.” Bij het scanderen komen de betogers niet veel verder dan slogans tegen links en tegen migranten. Het AFF hoorde wel een originele slogan in het kader van het thema van de betoging: “Als dan toch een slogan geroepen wordt die verband houdt met het officiële thema van de NSV-betoging, Voor een Europees leger, wordt er een eigen interpretatie aan gegeven: “E.U., NATO, weg ermee. De wapens in handen van de NSV”. Er kan gediscussieerd worden over de kwaliteit van het Belgisch leger, maar een NSV-leger lijkt ons toch geen goed idee om ons land, laat het dan nog Vlaanderen zijn, ermee te verdedigen.”



Wat past er niet in het rijtje?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig