Algemene staking in Nigeria opnieuw afgeblazen

Op 21 januari zou in Nigeria een algemene staking van onbepaalde duur beginnen. De Nigeriaanse vakbondfederatie NLC (Nigerian Labour Congress) riep op voor deze staking als protest tegen de poging van president Obasanjo om een nieuwe belasting op benzine door te voeren. Het protest was ook gericht tegen het feit dat de regering de overeenkomst die in oktober 2003 werd gesloten (na de dreiging van een algemene staking tegen de prijsverhoging van benzine) niet uitvoert.

De belasting van Obasanjo leidde tot een enorme woede. De arbeiders zijn ook verbitterd door de cynische wijze waarop de regering haar beloftes in oktober gebroken heeft. Toen werd beloofd om de benzineprijs stabiel te houden op 34 naira (zo’n 25 eurocent) per liter.

Maar ook nu beloofde de regering om de belasting af te voeren, waarop de algemene staking werd afgelast. Op dinsdag werd door het gerecht beslist dat de staking niet kon doorgaan en dat de regering haar beslissing over een belasting op benzine moest uitstellen. Vakbondsleider Oshiomhole waarschuwde dat er toch een staking zou komen als de belasting zou doorgevoerd worden.

Dit is de derde keer in zeven maanden dat de prijsverhoging van benzine leidt tot een mobilisatie voor een algemene staking. In juli vorig jaar was er de grootste algemene staking ooit in Nigeria. Die staking duurde 8 dagen. In oktober werd de aangekondigde algemene staking op het laatste moment afgeblazen in ruil voor toegevingen, die echter nooit effectief uitgevoerd werden. Dat leidde toen al tot vragen over de ernst waarmee de NLC-leiding de strijd wil voeren.

Leden van de Democratic Socialist Movement (DSM, Nigeriaanse afdeling van het CWI) mobiliseerden volop voor de algemene staking, en dat in de vakbonden, de National Conscience Party (NCP), studentenorganisaties, de Labour-Civil Society Coalition (LASCO) dat vorig jaar gevormd werd,…. De algemeen secretaris van de DSM, Segun Sango, was een gastspreker op de bijeenkomst van de centrale werkgroep van de NLC waar de laatste voorbereidingen voor de staking werden getroffen.

De DSM komt op voor een vastberaden strijd die zich niet beperkt tot benzineprijzen, maar ook ingaat tegen het ondemocratische en pro-imperialistische beleid van president Obasanjo. Daartoe moet de arbeidersbeweging zich organiseren en opkomen voor een regering van arbeiders en arme boeren om een socialistische antwoord te bieden op de crisis in Nigeria.

Lees ook een artikel van de DSM naar aanleiding van deze algemene staking:

KICK OUT OBASANJO’S ANTI-POOR GOVERNMENT (dit was wel voor de staking werd afgeblazen!)

Delen: Printen: