Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Uplace
Econoom Paul De Grauwe is het niet eens met de beslissing om groen licht te geven voor het megaproject Uplace in Vilvoorde. De website van De Morgen bracht maandag volgende quote van De Grauwe: “Vlaanderen zit met een probleem. Er is een situatie ontstaan waarbij projectontwikkelaars met commerciële belangen politici hebben overtuigd om publieke investeringen te doen die de winstgevendheid van dat project zullen bevorderen”. En nog: “Deze situatie is de omgekeerde wereld. De overheid moet ervoor zorgen dat er publieke investeringen gebeuren om collectieve projecten mogelijk te maken, zoals scholenbouw. We hebben toch geen tekort aan winkels? We hebben wel een nijpend tekort aan scholen.” De nauwe banden tussen projectontwikkelaars en politici getuigt volgens De Grauwe van een ‘crony capitalism’. Vrij vertaald is dat schurkenkapitalisme.


Video: Paul Murphy over Griekenland en het verzet tegen het besparingsbeleid
Inleiding door Paul Murphy op een bijeenkomst van de Socialist Party in Belfast op 9 februari.



Werklozen mogen niet voor zieke familieleden zorgen
CD&V probeert zich voor te doen als een ‘sociale factor’ binnen de rechtse regering. Deze week maakte Kris Peeters nogmaals duidelijk hoe zijn partij dat ziet. De Standaard schreef donderdag: “Sinds 1 januari kunnen werkzoekenden niet langer een beroep doen op een ‘vrijstelling wegens sociale en familiale redenen’. Die gaf hen de ruimte om voor een ernstig ziek familielid of een klein kind te zorgen. Een werkloze die tijdelijk voor een ernstig ziek familielid of een kind onder de vier jaar zorgt, heeft sinds 1 januari geen recht meer op de ‘vrijstelling om sociale en familiale redenen. Die vrijstelling hield in dat iemand tijdelijk vrijgesteld kon worden van de zoektocht naar werk. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft het over een besparingsmaatregel. ‘We zijn ervan overtuigd dat de mensen die op de vrijstelling een beroep doen, hun zoektocht naar werk kunnen combineren met hun zorgtaken.” Eerst zorgtaken afwentelen op familie en vrienden en dan die familieleden die zorg verstrekken aanpakken. Erg sociaal is dat niet meneer Peeters!



Het ene lek is het andere niet
Dat De Wever met 10 bodyguards op skiverlof trok deze week vonden wij nogal vreemd. De terreurdreiging is blijkbaar minder ernstig dan pakweg een politieke crisis. Voor dat laatste blijft De Wever immers wel thuis in plaats van op vakantie te trekken. Maar wij vonden het ook vreemd dat de beveiliging van de Antwerpse burgemeester zoveel mediabelangstelling kreeg. Als er een echt veiligheidsrisico is, wordt de beveiliging toch ondermijnd door zoveel openhartigheid. Van waar het lek kwam, weten we niet. Maar nu lijkt ook De Wever te erkennen dat lekken over beveiliging niet goed zijn. Naar aanleiding van problemen met de scanners van de douane in de Antwerpse haven verklaarde De Wever, vanop skivakantie met zijn 10 bodyguards: “Jammer dat iedereen nu weet dat in de haven minder controles plaatsvinden.”



Alles kan beter
Maggie De Block stelde deze week dat langdurig zieken terug aan de slag moeten. Meteen circuleerde op sociale media een voorbeeld van hoe dit in de buurlanden gebeurt. Er werd vaak verwezen naar een artikel op joop.nl van november vorig jaar met de titel “UWV wil terminale kankerpatiënten aan het werk hebben”. Daarin stond: “Een schokkend bericht in Stentor vandaag: mensen met terminale kanker die door het UWV worden goedgekeurd voor werk, tegen het advies van medisch specialisten in. De uitkeringsinstantie lijkt soms maar weinig begrip op te kunnen brengen voor mensen met kanker en dat is strijdig met landelijke richtlijnen.”



Luc Coene: luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden
Luc Coene, gouverneur bij de Nationale Bank, steunde het voorstel de provocatie van Van Overtveldt om een taxshift richting BTW-verhogingen door te voeren. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ook nog eens over de hoge loonkosten te klagen. België staat wat loonkosten betreft “eenzaam aan de top” weet de liberale gouverneur. De hoge loonkosten zorgen ervoor dat er weinig Belgen aan de slag zijn, stelt hij. Nu is het nog niet zo lang geleden dat bekend werd dat Luc Coene zelf goed is voor een jaarloon van 545.369 euro bruto, een pak meer dan bijvoorbeeld Mario Draghi (378.240 euro) of de voorzitter van de Amerikaanse Fed Janet Yellen (170.600 euro). Meer nog: hij is de best betaalde centrale bankier van de eurozone. Het motto van Luc Coene is duidelijk: ‘luister naar mijn woorden, maar kijk vooral niet naar mijn daden’.



Steun voor Griekse regering neemt toe
Het is weinig regeringspartijen gegeven, maar Syriza slaagt erin om nadat het een regering gevormd heeft een spectaculaire vooruitgang in de peilingen op te meten. De laatste peiling plaatst de linkse partij op 45%. Het Europese establishment stelt dat Syriza ‘geïsoleerd’ staat, maar het verzet tegen de dictaten van de trojka is duidelijk niet geïsoleerd onder de bevolking van Griekenland. De Morgen slaagde er deze week in om volgende titel bij een stuk te plaatsen: “Oorlogstaal van Tsipras: “Wij houden ons wél aan onze beloften”. Het houden van beloften geldt blijkbaar als een voorbeeld van ‘oorlogstaal’? Had de eindredactie teveel zalm gegeten toen ze die titel liet passeren? In ieder geval beschikken de traditionele partijen voortaan over nog minder steun onder de Griekse bevolking. Nieuwe Democratie zou fors verliezen en Pasok zou zelfs onder de kiesdrempel terechtkomen.
peiling



10 jaar AFF-blog
Deze week vierde het Anti-Fascistisch Front de tiende verjaardag van zijn blog. De antifascistische campagne Blokbuster publiceerde felicitaties. Lees meer op blokbuster.be.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig