Een kleine honderd mensen tekenden woensdag aanwezig in het Geuzenhuis in Gent voor een unieke meeting. LSP kon er Alkiviadis Antoniadis, medewerker in het Europees Parlement voor Syriza verwelkomen. Europarlementslid Georges Katrougalo, de oorspronkelijke spreker, trad kort voor de meeting toe tot de regering van Alexis Tsipras en kon dus jammer genoeg niet aanwezig zijn. Bart Vandersteene, woordvoerder van LSP en net terug uit Griekenland waar hij mee campagne voerde voor Syriza met Xekinima (de Griekse zusterpartij van LSP), nam als tweede spreker het woord.

Door Jeroen

Beide sprekers maakten duidelijk hoe belangrijk de overwinning van Syriza in Griekenland is de volledige Europese arbeidersbeweging en voor links. Alkis stelde: “de nieuwe Syriza regering in Griekenland is niet enkel de regering van de Griekse arbeidersklasse. Het is de regering van alle linkse militanten in Europa en daarbuiten!” Vanuit de zaal kwamen nadien veel vragen, onder andere over de eerste maatregelen van de nieuwe regering en over de confrontatie met de EU. Na afloop van de enthousiasmerende meeting werd nog uitgebreid nagepraat over de volgende stappen voor Syriza en voor de strijd in België. 4 mensen namen ook een abonnement op ons maandblad, ‘de Linkse Socialist’, in het kader van de meeting.

Daags nadien namen opnieuw een honderdtal mensen deel aan de meeting in Luik. Georges Katrougalo kon ook hier niet aanwezig zijn maar we mochten Maria Panagi, lid van het secretariaat van Syriza België, verwelkomen naast Bart Vandersteene. Ook hier werd na de speech van de sprekers een enthousiaste reeks vragen gelanceerd over de staatsschuld, de volgende verkiezingen in Europa, en dan vooral in Spanje en vele andere onderwerpen. Binnenkort zullen er zeker gelegenheden volgen om deze discussies verder te kunnen zetten.

Gent

Luik