Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Avond- en ochtendklok
Bij De Lijn wordt overwogen om op zondag de dienstverlening op zondag drastisch af te bouwen. Voor de middag en ’s avonds zouden er dan geen bussen meer rijden buiten de steden. Vlaams minister-president Bourgeois verdedigde dit als volgt: “Wij willen volle bussen. Aan lege bussen heb je niks”. Ook wordt een prijsverhoging van de tarieven voorgesteld. Meer betalen voor minder dienstverlening, dat is wat het besparingsbeleid van N-VA ons brengt. Opmerkelijk was dat N-VA’ers Siegfried Bracke en Peter Dedecker maandag in Gent nog zelf gratis vervoer aanboden voor werkwilligen. Ze vervoerden naar verluidt effectief 12 mensen en boden hun diensten gratis aan. Geen hoge tarieven en ook vervoer op vroege uren. Zal Siegfried Bracke voortaan de dienstverlening van De Lijn elke dag overnemen?



De Wever erkent
Knack.be schreef donderdag over een N-VA-bijeenkomst waar De Wever zou gezegd hebben: “Ik weet dat de andere regeringsleden niet akkoord gaan, maar ik zeg het toch tegen de kranten. Hoe kunnen we dan met zo’n soldaat ten oorlog trekken? Dat is het grootste probleem van deze coalitie. CD&V lijdt onder interne moeilijkheden: op straat zijn er niet enkel rode vakbondsmensen maar ook groene.” De uitspraak van dezelfde De Wever dat het straatprotest het werk was van het FGTB, “de gewapende arm van de PS”, was dus enkel bedoeld voor externe consumptie. Het was een bewuste leugen.



Woord van het jaar
In Nederland werd ‘Dagobert Duck taks’ het woord van het jaar. Deze naam voor een rijkentaks haalde het van ‘moestuinsocialisme’. De verkiezing geeft aan dat er een brede steun is voor een taks op de allerrijksten. Tegelijk maakt het ook duidelijk dat we niet op de sociaaldemocratie moetenen rekenen om verandering te bekomen. In Nederland zit de sociaaldemocratie in een regering met de vrienden van N-VA boven de Moerdijk, de rechtse liberalen van VVD. Jette Klijnsma, sociaaldemocratisch staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lag aan de basis van de term ‘moestuinsocialisme’. Klijnsma stelde dat wie een klein pensioen of uitkering heeft, maar een moestuin moet nemen als aanvulling. Bij de kritiek op deze uitspraak ontstond de term ‘moestuinsocialisme’.



Geen diploma, geen uitkering
De Morgen schreef donderdag: “In het regeerakkoord staat dat wie jonger is dan 21 moet voldoen aan ‘diplomavereisten’. De vakbonden hadden naar eigen zeggen een akkoord van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om te onderhandelen met de sociale partners over wat die vereisten juist zijn. Intussen heeft de regering zelf orde op zaken gesteld: wie jonger is dan 21 moet zijn zes jaar middelbaar met succes hebben afgerond, ook bijvoorbeeld tso, bso en buso. De tweede graad hebben afgemaakt is niet langer voldoende. (…) In 2010 verliet liefst 14 procent van de jongeren de school zonder hoger secundair diploma. Vaak gaat het om kansarme jongeren. Door de aanpassing van de inschakelingsuitkering wil de regering-Michel die jongeren aanzetten om een diploma te halen. Om de overgang draaglijk te maken gaat de nieuwe regeling pas in vanaf 1 september.” Wie dacht dat CD&V voor sociale correcties zou zorgen in deze erg rechtse regering, vergist zich. Waar grote belastingontduikers niet aangepakt worden, neemt de regering werkloze jongeren wel onder vuur. Dat zal gemakkelijker zijn zeker? En het raakt de eigen vrienden niet. Bovendien kunnen die jongeren nog steeds een moestuin nemen om te overleven.



Dividenden
Het Laatste Nieuws schreef woensdag: “De duizend meest winstgevende Belgische bedrijven van 2013 hebben de helft van hun winst als dividend uitgekeerd aan hun aandeelhouders. Dat zegt de PVDA op basis van haar jaarlijkse ’top 1000 van de winsten’. In totaal hebben de duizend meest winstgevende Belgische bedrijven van 2013 samen 48 miljard euro winst voor belasting gerealiseerd. Daarvan gaat 3 miljard (6,7 procent) naar de gemeenschap in de vorm van bedrijfsbelasting. 24 miljard (50,2 procent) wordt als dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd. Volgens de linkse partij hebben de 20 bedrijven die het meest dividend uitkeren alleen aan hun aandeelhouders 14,56 miljard euro uitgekeerd, veel hoger dan de winst: 8,7 miljard. Ofwel: “het kapitaalsuitkeringspercentage ligt op 168 procent”. De twee bedrijven die de grootste dividenden uitkeerden in 2013 zijn Exxonmobil (3,8 miljard euro) en brouwerij AB InBev (3,2 miljard euro). “Indrukwekkend” is volgens de partij dat de “grootste Belgische fortuinen bijzonder goed worden bediend. Zeven superrijke families verdelen onder elkaar zo’n 6,5 miljard aan dividenden”.” Waarom moesten wij ook al weer besparen?



Meer betalen
Er dreigt een black-out inzake energie. Niet zozeer inzake energievoorziening, maar wel in onze portemonnee. De Redactie meldde donderdag: “Gezinnen en kmo’s zullen vanaf januari een stuk meer moeten betalen voor hun elektriciteit. Voor sommigen zal de factuur zelfs bijna 20 procent hoger liggen. Dat komt door een stijging van de distributienettarieven. De regering had de nettarieven de voorbije jaren geblokkeerd, maar die blokkering valt binnenkort weg. Daardoor zullen de netbeheerders een aantal kosten wel volledig doorrekenen. Het gaat dan in de eerste plaats om de groenestroomcertificaten, de subsidies voor het opwekken van alternatieve energie zoals windenergie, zonne-energie en biomassa. De openstaande schuld bij netbeheerders en leveranciers als gevolg van dat systeem bedraagt momenteel 1,7 miljard euro. De consument zal daar voor een groot deel moeten voor opdraaien.”



Uit de oude doos maar nog steeds actueel
Deze cartoon dateert uit 2011. Maar dat zou je niet zeggen (behalve wat het gewicht van De Wever betreft).
riseofplanet



Meer koffiekoeken dan werkwilligen…
Nu het toch over oude dozen gaat. De conservatieve N-VA-studenten van het Antwerpse KVHV gingen af als een gieter toen ze probeerden koffiekoeken aan werkwilligen te geven. Ze vonden namelijk amper werkwilligen. Het AFF schreef woensdag: “Bij het KVHV-Antwerpen wilde men niet achterblijven en gingen gisterenmorgen vijf leden op stap met honderd koffiekoeken om de werkwillige chauffeurs van De Lijn te bedanken dat ze tóch wilden werken. Maar, zoals de commentator van de regionale televisiezender ATV zei, het KVHV-Antwerpen “had duidelijk op een groter aantal gerekend” (video, vanaf 0’24”). In het beeldverslag van ATV was één bus te zien op de Rooseveltplaats, terwijl daar anders tientallen bussen staan te wachten voor de volgende rit. Dan maar de koffiekoeken uitdelen aan de aanwezige taxichauffeurs, en omdat men dan nog lang niet van de honderd koffiekoeken af was, gingen de KVHV’ers naar de Meir (foto 1) om de koffiekoeken uit te delen aan passanten. Zo geraakte het KVHV-Antwerpen toch nog haar patisserie kwijt. Dat het KVHV het aantal werkwilligen overschat had, is echter wel duidelijk. Het KVHV-Antwerpen, met Wouter ‘Murk’ Jambon als praeses, heeft het van geen vreemden om te overdrijven. Van de ‘war room’ van vader Jan Jambon tegen het beletten dat werkwilligen op een stakingsdag aan de slag gaan bijvoorbeeld, hebben we niets gemerkt alhoewel gisteren meer industrieterreinen en toegangen afgesloten waren door stakingspiketten dan bij de provinciale stakingsdagen.”


Deze rubriek zal in de kerstvakantie niet verschijnen. We zijn er terug op 10 januari.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig