Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Terugwerkende kracht
De regering kan blijkbaar met terugwerkende kracht belastingen aanpassen. De Standaard schreef vorig weekend: “Wie aan pensioensparen doet, zal dit jaar geen 950 euro fiscaal in mindering kunnen brengen, maar slechts 940 euro. De fiscale aftrekken worden niet geïndexeerd. De regering-Michel heeft de plafonds voor een aantal belastingaftrekken bevroren op het niveau van 2013. Dat blijkt uit het ontwerp van programmawet, meldt Jef Wellens, fiscaal expert bij Wolters Kluwer in De Tijd. De nieuwe federale regering had eerder al aangekondigd dat een reeks belastingverminderingen vier jaar lang niet geïndexeerd zullen worden. Maar de bevriezing van die fiscale plafonds gebeurt niet op het niveau van dit jaar, 2014, zoals verwacht, maar op het niveau van vorig jaar (2013). In de praktijk kan u dus dit jaar ‘slechts’ 940 euro als fiscale aftrek inbrengen voor pensioensparen, 10 euro minder dan het bedrag van 950 euro dat tot nu toe gold. Ook de fiscale vrijstelling voor spaaropbrengsten (rente op spaarboekjes) is lager dan gedacht: 1.880 euro en niet 1.900 euro.” Wellens voegde er aan toe dat een retroactieve ingreep ‘nooit eerder gebeurde’. Misschien is dit wel een idee om de grote bedrijven retroactief toch wat belastingen te laten betalen?



Surplace
De website van De Tijd schreef maandag: De eurozone krijgt concurrentie als ’s wereldkampioen economische ‘surplace’: Japan is voor de vierde keer in zes jaar in een recessie beland. Premier Shinzo Abe schrijft zo goed als zeker vervroegde verkiezingen uit. (…) De Japanse economie kromp deze zomer onverwacht met 0,4 procent. In het tweede kwartaal was het bruto binnenlands product al met een forse 1,9 procent gekrompen. Consumenten hielden toen de vinger op de knip in reactie op de verhoging van het btw-tarief, van 5 naar 8 procent. Het verhoopte herstel in het derde kwartaal bleef uit. Niet alleen gaf de consument onverminderd niet thuis, maar ook het bedrijfsleven ging in ‘kopersstaking’. De bedrijfsinvesteringen tuimelden liefst 6,7 procent.”



Elke Sleurs, nieuwe staatssecretaris voor Fiscale Fraudebestrijding vindt het erg… “dat sommige belastingcontroleurs op stap gaan in korte broek”
De Gentse gynaecologe Elke Sleurs (N-VA) was beter bij haar leest gebleven. In een interview in Het Nieuwsblad wijt ze het toenemend aantal meldingen van fiscale fraude “voor een groot deel aan afgunst”. We zijn gewaarschuwd: het nieuwe hoofd van fraudebestrijding laat meteen zien aan welke kant ze staat. Haar meest hilarische opmerking is echter dat ze “verhalen hoort”, ze heeft het dus van horen zeggen, dat sommige belastingcontroleurs op stap gaan in korte broek, “alsof ze op vakantie zijn”. Ondergetekende heeft zelf nog nooit die belastinginspectie in korte broek gezien, maar ik geef meteen eerlijk toe nog nooit genoeg verdiend te hebben om een inspectie waard te zijn. Laat het ons houden op “het zou kunnen” en “so what?” Wat echter vooral frappeert is de “afgunst” die de staatssecretaris hierbij tentoonspreidt: “alsof ze op vakantie zijn”. Ah ja, mocht er nog twijfel zijn, de staatssecretaris wijst erop dat er “evengoed mensen zijn die speciaal een nieuw pak kopen om naar een controleur te gaan.” Mooi cadeau krijgen we daar, een staatssecretaris die vindt dat de kleren de man maakt en die lijn doortrekt in haar beleidslijn voor fraudebestrijding. Dat ontbrak er nog aan. (EB)


Fraudebestrijding
Bij leefloners zal het waterverbruik gecontroleerd worden om te zien of ze niet samenwonend zijn. Fraude moet aangepakt worden, is het mantra van de rechtse regering als het over werklozen en leefloners gaat. Voor fraudeurs uit eigen kringen, zijn ze een pak milder. Zo wist De Morgen woensdag het volgende te melden: “De dag dat 120.000 vakbondsmensen door Brussel trekken, barst de Lux Leaks-affaire in alle hevigheid los. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wordt in het parlement aan de tand gevoeld over de fiscale ontsnappingsroutes in Luxemburg. Hij verwijst onder meer naar Europa om via een gecoördineerde aanpak de fiscale achterpoortjes te sluiten. Dezelfde avond, op 6 november, heeft Van Overtveldt de kans om zijn woorden ook meteen in daden om te zetten. Maar hij grijpt die niet. Op de Ecofinraad, de vergadering van de Europese ministers van Financiën, blokt hij samen met Nederland en het Verenigd Koninkrijk een eerste belangrijke voorstel af om een fiscale sluipweg meteen dicht te gooien. (…) Een gemiste kans, vindt fiscaal expert Michel Maus. “Het is bedenkelijk dat Van Overtveldt koud en warm tegelijk blaast na zijn eerdere uitlatingen in de Kamer. Hij had 100 procent zijn steun kunnen toezeggen en tegelijk om verduidelijking kunnen vragen.” Blijkbaar gaat Van Overtveldt naar Europese bijeenkomsten alsof hij op vakantie is.



Neonazi’s betogen tegen zichzelf…
‘Niet slim, wel gevaarlijk’. Dat is hoe hedendaagse neonazi’s het best kunnen omschreven worden. In Wunsiedel, een dorpje in Oberfranken waar jaarlijks een herdenkingsmars voor Rudolf Hess wordt georganiseerd, werd op een originele wijze geprotesteerd tegen de komst van deze neonazi’s. Elke gewandelde meter werd gesponsord voor een bedrag van 10 euro die ging naar de ngo EXIT, een groep die neonazi’s die uit de scène stappen begeleidt. Onderweg werden de neonazi’s subtiel hierop gewezen. Maar pas helemaal op het einde werd duidelijk waarvoor geld was opgehaald.



Slavernij
Knack.be schreef dinsdag: “De Walk Free Foundation brengt voor de tweede keer een Global Slavery Index uit om de problematiek van slavernij in beeld te brengen. Wereldwijd zijn er volgens de organisatie liefst 35,8 miljoen ‘moderne slaven’. Onder moderne slaven verstaat de Walk Free Foundation onder meer slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijken of seksuele uitbuiting. Vooral vluchtelingen zijn makkelijke prooien voor slavernij. Moderne slavernij bestaat volgens het rapport in alle 167 onderzochte landen, maar is procentueel het grootst in Mauritanië (4 procent van de bevolking), Oezbekistan (3,97 procent), Haïti (2,3 procent), Qatar (1,36 procent) en India (1,14 procent). In Europa is het probleem het grootst in Oost-Europa, met Bulgarije (0,38 procent) als koploper. België zit met 0,013 procent bij de beste landen.” Bijna 1.500 slaven zijn er dus in ons land. Procentueel is dat erg weinig, maar het zijn er wel nog steeds 1.500 teveel!



atthenePolitie
De herdenking van de Griekse beweging die in 1973 een einde maakte aan de militaire dictatuur telde volgens de politie van Athene 10.000 aanwezigen. Er werden ongeveer 7.000 agenten ingezet. Wellicht wordt het cijfer van het aantal betogers fors onderschat. En bovendien geeft dit aan hoe bang het huidige regime is van verwijzingen naar een beweging die een dictatuur aan de kant schoof. Zouden de Griekse regering en het establishment nattigheid voelen?



En toen bestond gratis plots wel…
Het mantra dat gratis niet bestaat, geldt niet voor stages. Karel Van Eetvelt, de neoliberale beroepsprovocateur die onvermoeibaar onze levensstandaard onder vuur neemt (vreemd dat zijn leden van UNIZO het blijven nemen dat hun voorman de koopkracht van klanten wil afpakken), stelde voor om de verplichte stageplaatsen te hervormen. Trends schreef deze week: “Eind 2012 werd een verplichting ingevoerd voor werkgevers om jaarlijks een aantal stageplaatsen ter beschikking te stellen à rato van 1% van hun totale personeelsbestand. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) blijkt dat deze doelstelling in 2013 is overtroffen met een percentage van 1,36%. Karel van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, schaart zich volledig achter de verplichting, maar vraagt vanuit de overheid wel meer ondersteuning om meer tijd vrij te kunnen maken voor stages binnen het bedrijf. UNIZO wil voorts ook meer mogelijkheden rond vrijwillige ‘onbezoldigde’ stage. “Onbezoldigd betekent dat iemand naar een bedrijf stapt om een relatief korte stage te lopen zonder daar een vergoeding voor te krijgen, maar wel met een goede overeenkomst tussen beide partijen. In verschillende Europese landen is die maatregel sterk uitgewerkt. In België zijn we erin geslaagd de maatregel, die eigenlijk niet veel gebruikt wordt maar waar nu meer vraag naar is, bezoldigd te maken”, sneert van Eetvelt.” Gratis bestaat dus wel degelijk: gratis werken voor jongeren is het nieuwste voorstel.


VOKA-logica
Van Unizo naar Voka, het is een kleine neoliberale stap. Hieronder een uitspraak van een verantwoordelijke van VOKA. Respect voor werknemers is er niet, maar voor klanten al evenmin.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig