Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Als het dat maar is…
Onder de titel “336 euro? Als het dat maar is” reageren de patronale woordvoerders van VKW, Caroline Ven (voormalig kabinet Leterme) en Geert Janssens, in De Morgen op de becijfering van de PS dat iedereen gemiddeld 336 euro per jaar zal moeten inleveren. “Michel I zal de Belg gemiddeld 336 euro per jaar kosten. Zo berekende de studiedienst van de PS (DM 3/11). Verschillende waarnemers vrezen dat het bedrag nog hoger zal uitvallen. Maar hadden we iets anders verwacht? Wij dachten dat het nog een pak meer zou zijn. (…) De regering vraagt van elke landgenoot dus een inspanning van ongeveer 1 procent van zijn inkomen. Is dat een onoverkomelijke zaak? Gespreid over een jaar zullen velen dat amper merken. Mensen beseffen overigens dat we leven in economisch moeilijke tijden met een ongunstige bevolkingspiramide in het vooruitzicht.” Moesten we nu eens de 1% rijksten een bijdrage van amper 1% vragen op hun vermogen, ze zouden het volgens hun eigen woordvoerders amper voelen. En het zou heel wat meer opbrengen dan het geld in onze zakken te zoeken!


Slavenhandel
De Morgen schreef maandag: “IS verhandelt gevangengenomen Yezidi-vrouwen als seksslaven. Daar heeft de terreurbeweging nooit een geheim van gemaakt. Nu zijn er voor het eerst beelden opgedoken van jihadi’s die in de Iraakse stad Mosul onderhandelen over de meisjes. Yezidi’s met groene en blauwe ogen blijken duurder. “Vandaag is het de dag waarop de meisjes worden uitgedeeld”, zegt een strijder. “Iedereen moet zijn deel krijgen.” Enkele mannen zitten in een ruimte bij elkaar en praten over de slavenmarkt. “Waar is mijn Yezidi-meisje?”, vraagt een andere moslimextremist. “Ik zweer het man, ik zoek een meisje, ik hoop dat ik er een vind.” (…) Ondertussen zou de Islamitische Staat al meer dan 2.500 Yezidi-vrouwen die deel uitmaken van een religieuze minderheid, hebben ontvoerd. Meisjes die uit handen van de terreurbeweging zijn kunnen ontsnappen, vertellen gruwelijke verhalen. Ook telefonische getuigenissen van vrouwen, die nog steeds gevangen zitten, spreken boekdelen. “Ik ben dertig keer verkracht en het is nog niet eens tijd voor het middagmaal. Ik kan zelfs niet meer naar het toilet gaan”, verklaarde een zekere Karam aan de BBC.”



Armoede
De Morgen schreef dinsdag: “Eén Belg op vijf (20,8 procent) dreigt in armoede te verzeilen. Dat blijkt uit de jongste statistieken van Eurostat voor het jaar 2013. Het risico op armoede in ons land is verminderd tegenover 2012 (21,8 pct), maar blijft onveranderd tegenover 2008, het beginjaar van de economische crisis.”



Protest
Het Nieuwsblad publiceerde maandag een artikel over het feit dat het ongenoegen tegenover de rechtse regering breed gedragen wordt. Daarvoor werd een affiche van het scholierenprotest in Gent gebruikt, maar de boodschappen op de borden werden met photoshop aangepast.
nieuwsblad



Foute terminologie
De term ‘werkgevers’ is verkeerd. Het zijn niet de patroons die werk geven, het is wij die arbeidskracht geven en daar slechts een beperkt loon voor terugkrijgen zodat de ‘werkgever’ winst kan maken. Onderstaande meme is een bijkomende terechte kritiek op de term ‘werkgever’.
werkgevers



Niets nieuw onder de patronale zon (of waren het donderwolken?)
nietsnieuw



Minder steun voor kansarmen
CD&V beweert dat het in het midden van het bed ligt op politiek vlak en de hardste besparingen beperkt. Dat is nonsens. Vrijdag schreef deredactie.be nog: “Elke school krijgt op termijn een basistoelage per kind. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt daarmee een einde aan de extra steun voor kansarme leerlingen in de basisfinanciering van scholen, schrijft De Tijd. De onderwijskoepels kanten zich tegen de plannen. Vandaag krijgen scholen met kansarme leerlingen een financieel duwtje in de rug via hun werkingsmiddelen. Concreet gaat het om kinderen met een laagopgeleide moeder, kinderen die thuis geen Nederlands spreken of die uit een gezin met een laag inkomen komen. Die criteria verdwijnen dus uit de basisfinanciering.”



VOKA beveelt
In een brief aan de Antwerpse burgemeester De Wever vraagt de werkgeversfederatie VOKA dat de politie tijdens de regionale stakingsdag van 24 november ingezet wordt tegen filterblokkades. Bij eerdere syndicale acties stelde toenmalig oppositieleider De Wever in Antwerpen dat de politie moest ingezet worden. Zal De Wever op 24 november effectief proberen om stakingsacties met politiegeweld te breken?

voka



Extreemrechts
De Morgen schreef vrijdag over de problemen op het einde van de syndicale betoging: “De amokmakers staken elf voertuigen in brand en beschadigden 62 anderen. Ook vijf huizen zijn beschadigd. Er raakten honderd agenten gewond,van wie 43 van de zone Brussel-Elsene en 36 van de zone Brussel-Zuid. De politiezone Brussel-Noord kende 19 gewonde agenten. Twee agenten zijn minstens twee dagen arbeidsongeschikt. Ook onder de relschoppers vielen er gewonden. Volgens de Franstalige krant La Libre Belgique namen ook neonazi’s deel aan de betoging. Daarbij identificeert de krant Eite Homan en Karl-Jan Walle. Ze droegen geen syndicale tekens, maar mengden zich aan het einde van de betoging wel in de rellen met de politie aan de Hallepoort, zo schrijft La Libre. Homan en Walle zijn twee Nederlandse neonazi’s, bekend bij het gerecht en vaak internationaal actief.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig