Geslaagde antifascistische meeting in Antwerpen smaakt naar meer

Overgenomen vanop blokbuster.be

15384672088_5560a7d2f9_zHet Steunpunt Antifascisme (SAF) keerde in stijl terug als actieve organisatie. Met een publieke meeting in de vorm van een SAF-Moment werd met een combinatie van sprekers en muziek een geslaagd evenement georganiseerd. Er werd meteen aangekondigd dat dit het begin van een traditie is, er zullen nog dergelijke activiteiten opgezet worden. De opkomst in het Bondsgebouw (ABVV-lokaal) was aanmoedigend en gevarieerd qua leeftijd en politieke achtergrond.

Op de bijeenkomst was er een erg open sfeer met een roep naar eenheid in verscheidenheid. Met Blokbuster waren we uitgenodigd om aanwezig te zijn en ook om te spreken. Eerst sprak Koen Hostyn van PVDA over het Vlaanderen van De Wever. Daarna volgde Jos Vander Velpen. En tenslotte sprak Geert Cool namens Blokbuster. Er was uiteraard aandacht voor de onthullingen van de laatste weken, het aangebrande kantje van verschillende N-VA-kopstukken was opgemerkt. Maar ook het gevaar van extreemrechts kwam aan bod. Neonazi’s durfden zich niet te laten zien op deze avond. Maar dat het Bondsgebouw zelf eerder dit jaar, net zoals het Brusselse lokaal van JOC, van VMO-graffiti werd voorzien, was de aanwezigen niet ontgaan. Met een straatvechter als nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang zal er in die kringen niet meteen een zachtere opstelling komen.

Ook werd nadruk gelegd op het feit dat de strijd tegen het rechtse besparingsbeleid de komende periode vooraan zal staan. In onze strijd voor een betere toekomst is eenheid van onderuit cruciaal. Racisme, seksisme, homofobie,… zijn obstakels die deze eenheid in de weg staan. We moeten ze dan ook bestrijden. Een kapitalisme in crisis kan de wanhoop versterken, zeker indien de hoop op verandering onvoldoende georganiseerd raakt. Verdelende elementen kunnen daarop groeien en daarmee samen ook diverse vormen van populistisch rechts tot extreemrechts en erger.

Op het SAF-Moment was er strijdbaarheid en openheid. Met Blokbuster bedanken we SAF om dit evenement te organiseren en om ons er bij te betrekken. We hopen dat de rijke antifascistische traditie in Antwerpen voortgezet wordt, zowel door diegenen met een decennialange ervaring op de teller als nieuwe lagen van jonge militanten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie