Van Athene tot Brussel, geen ruimte laten voor neonazi’s!

15440225592_1ba5e45a59_z
Gisteren vond in Brussel een strijdbare betoging tegen extreemrechts plaats. Zowat 500 voornamelijk jongeren betoogden tegen een meeting met Gouden Dageraad in ons land. De komst van Europarlementsleden en medewerkers van die Griekse partij van gewelddadige neonazi’s naar Brussel leidt tot een hernieuwde activiteit van lokale neonazi’s.

De meeting gisteren was daar een uitdrukking van en eerder was er een protestactie aan de Griekse ambassade in Brussel waarbij Gouden Dageraad op de steun van onder meer Udo Voigt (NPD), Nick Griffin (ex-BNP) en Belgische neonazi’s van Nation en Autonome Nationalisten kon rekenen. Voor hun meeting van gisteravond werd de luwte opgezocht. De plaats van het gebeuren werd pas op het laatste moment via GSM verspreid, een methode die eerder ook door de neonazi’s van Blood&Honour werd toegepast voor hun bijeenkomsten. Het maakt duidelijk dat ze zelf beseffen dat er geen brede maatschappelijke steun voor hun ideeën en praktijken is. Ook geeft het aan dat ze bang zijn voor het antifascistisch protest.

Dat laatste is volkomen terecht. Zo bleek gisteren in Brussel waar een snel bij elkaar geroepen antifascistische betoging een 500-tal mensen op de been bracht. Er was opnieuw een vlotte samenwerking tussen de linkse jongerengroepen zoals JOC, USE (FGTB-Jeunes), Actief Linkse Studenten en anderen. De betogers riepen slogans in het Frans, Nederlands, Italiaans,… Met ook een Italiaanse spreker van Casa Pound op de meeting met Gouden Dageraad werd die alvast in zijn eigen taal van antwoord gediend. Blokbuster was aanwezig met een Nederlandstalige delegatie van jongeren en syndicalisten.

Het is niet omdat het Vlaams Belang een electorale opdoffer kreeg en Franstalig extreemrechts er bij de verkiezingen niet aan te pas kwam, dat het gevaar geweken is. De opmars van het Griekse Gouden Dageraad sterkt ook het zelfvertrouwen van neonazi’s in ons land. Bovendien zorgt de uitdiepende crisis van het kapitalisme voor scherpere polarisering tussen arm en rijk met een groeiende laag die volledig uit de boot valt. Het kapitalisme leidt tot ellende en wanhoop waarop extreemrechts als schimmels kan teren. Ook bij ons is daar een zekere ruimte voor. Het komt erop aan om de ruimte af te blokken voor ze groter wordt. Dat kan met een antifascistische campagne die ook meteen ingaat tegen de voedingsbodem van extreemrechts, zowel de electorale façade van traditioneel extreemrechts zoals bij het VB als de meer extremistische neonazi’s.

De betoging werd aangegrepen om de mobilisatie naar een volgende antifascistische actie te starten. Op 9 november is er in Brussel een betoging in het kader van een Europese actiedag en in het kader van de herdenking van Kristallnacht 1938 (de vernieling van joodse winkels door de nazi’s, het begin van de fysieke uitroeiingscampagne). Afspraak op 9 november om 15u aan Brussel Zuid, Stalingradlaan.



Foto’s

Fotoreportage op collectif-krasnyi.be

Fotoreportage door MediActivista:

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.