Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Geen plaats op school
In Brussel is er voor 479 kinderen van Nederlandstalige ouders geen plaats in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Dat stelde het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel deze week. Het LOP kreeg voor dit schooljaar 5.086 aanmeldingen binnen, terwijl er maar 3.133 beschikbare plaatsen zijn. Wie zich aanmeldde voor de eerste kleuterklas maakte slechts 11 procent kans op een plaats. Voor 479 kinderen was er uiteindelijk geen enkele plaats. Het LOP stelde: “We hebben weet van ouders die dagelijks uren onderweg zijn om hun kinderen naar de andere kant van de stad of naar verschillende scholen te brengen. Kansarme kinderen missen de aansluiting op school en zitten hele dagen alleen met één ouder op een klein appartement. Hun ouders moeten zorgen voor continue opvang en kunnen geen werk zoeken.” Er zijn eigenlijk ruim 1500 extra plaatsen nodig.


Studeren te duur
Vrijdag schreef De Standaard: “Ouders zijn verontwaardigd over kosten op de schoolfactuur die niet duidelijk zijn, of waarvan ze het nut niet inzien. Dat blijkt uit een peiling van de ouderkoepels van de drie grote onderwijsnetten. Tweehonderd ouders hielden een jaar lang een schoolkostendagboek bij. De schoolfactuur vertelt niet alles, zo blijkt: ‘niet-verplichte’ kosten als laptop en meerdaagse uitstappen nemen een grote hap uit het gezinsbudget. Ouders weten ook niet altijd waar het geld naartoe gaat. Bovendien is er een groot verschil tussen scholen onderling, ook bij gelijkaardige studierichtingen. ‘Sommige scholen houden de kosten bewust hoog onder het mom van kwaliteit. Zo kunnen ze ook een bepaald publiek vermijden’, zegt specialist onderwijsfinanciering Steven Groenez van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) in een interview met het maandblad Klasse.”



Neen aan sociale dumping
Met een Zweedse coalitie in de maak, zullen ongetwijfeld ook de praktijken van Zweedse bedrijven als Ikea meer verspreid geraken. Ikea werkt voor de bevoorrading van haar winkels in België en Nederland met goedkope Slowaakse chauffeurs. Dat gebeurt via een Slowaaks uitzendbureau en het is volgens het Zweedse bedrijf perfect wettelijk. De Oost-Europese chauffeurs verblijven wekenlang, soms zelfs maandenlang, in hun vrachtwagen. Ze worden onderbetaald, een Slowaakse chauffeur zou volgens een contract dat de Nederlandse Volkskrant kon inzien amper 420 euro bruto per maand verdienen. Met onkostenvergoedingen komen de chauffeurs aan 1.300 euro netto. Een ervaren Nederlandse chauffeur zou voor hetzelfde werk 3.000 euro netto per maand krijgen.



F35
Een duidelijke mening van de Actief Linkse Studenten.
investeerinonderwijs



Hoeveel kost zo’n F35?
Bovenstaande afbeelding van de Actief Linkse Studenten werd meer dan 560 keer gedeeld op sociale media en bereikte zowat 34.000 mensen. Er kwamen vragen van waar het cijfer van 150 miljoen euro kostprijs werd gehaald. De gevestigde media hadden het toch over een prijs van 4 miljard voor 40 vliegtuigen en er circuleren zelfs cijfers dat de prijs nog lager zou zijn. Wij haalden het cijfer bij VZW Vrede dat de berekening publiceerde voor er van een begrotingsdebat sprake was. Hier kan je de berekening van Vrede nakijken.



Argumenten voor de F35
Ook in Nederland werd een discussie gevoerd over de aanschaf van F35’s, de zogenaamde Joint Strike Fighter (JSF). De standup comedian Tim Fransen nam de verdediging van de JSF op.



Onherroepelijk
De Morgen online schreef woensdag: “De snelle groei in de uitstoot van broeikasgassen doet alle politieke inspanningen teniet en verhoogt het risico op “ernstige, diepgaande en onomkeerbare gevolgen”. Dat is de conclusie van het nieuwe, gelekte rapport van het klimaatpanel van de VN (IPCC). (…) Nu al is de wereldwijde temperatuur met 0,85 graden gestegen sinds 1880, stellen de klimaatwetenschappers. Dat is sneller dan de verandering die 10.000 jaar geleden een einde maakte aan de laatste ijstijd, en de auteurs waarschuwen dan ook dat “het risico op abrupte en onomkeerbare veranderingen toeneemt naarmate de temperatuur verder stijgt”. Het klimaatpanel wijst erop dat de graanproductie wereldwijd nu al afneemt, en dat een stijgende zeespiegel, extreme hittegolven en overvloedige neerslag zich al doen voelen. De wereld nadert mogelijk nu al de temperatuur waarbij de ijskap op Groenland verdwijnt, stellen de auteurs. Het zal eeuwen duren voor die helemaal is weggesmolten, maar het proces is niet te stoppen en doet de zeespiegel met 7 meter stijgen.”



Goede raad van een sociaaldemocraat
Tony Blair, de voormalige Britse premier en prominent Labour-politicus, ging na zijn publieke loopbaan aan de slag als private adviseur van diverse regimes. Zo gaf hij advies aan de Kazachse autoriteiten. Nu blijkt dat Blair aan de oorsprong lag van de wijze waarop Nazarbajev op het bloedbad onder de olie-arbeiders van Zhaozen reageerde in 2012. Blair suggereerde om het bloedbad wel degelijk te vermelden, maar vooral nadruk te leggen op de veranderingen die het land kende. Een sociaaldemocraat die zich rijkelijk laat betalen door een dictator om een bloedbad op arbeiders goed te praten. Dat valt op geen enkele wijze goed te praten.



Geen geld?
De Tijd afgelopen weekend: “Zodra het volgend jaar op de markt komt, wordt dit appartement volgens experts het duurste ter wereld. Het penthouse van de woontoren Odeon, die in Monaco wordt opgetrokken, zou 300 miljoen euro in het laatje moeten brengen. Het appartement telt vijf verdiepingen, goed voor in totaal 3.300 vierkante meter. Het kan onder andere beschikken over een glijbaan die leidt van een dansvloer naar het openluchtzwembad.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig