Bouhouche: verdachte Bende van Nijvel woonde op boerderij in Zuid-Frankrijk

De afgelopen periode was er een versterking van de repressieve maatregelen om de strijd tegen terrorisme aan te gaan. Een voormalige top-terrorist, Madani Bouhouche, kon evenwel genieten van een ongestoord verblijf op zijn boerderij in het zuiden van Frankrijk. Dit werd enkel bekend omdat hij overleed. Het feit dat de verdachte van de Bende van Nijvel probleemloos weg kon, versterkt de vragen rond een eventuele bescherming van hogerhand.

Bouhouche was niet de eerste de beste terrorist. Hij bekende – na de verjaring van de feiten – een opzienbarende diefstal van ultramoderne wapens van de anti-terreurbrigade van de toenmalige Belgische Rijkswacht op oudejaarsavond 1981. Als ex-BOB’er was hij betrokken bij een afrekening tegen zijn eigen chef, omdat die het aandurfde om Bouhouche en zijn strijdmakker Beyer aan te pakken wegens ongeoorloofde afluisterpraktijken (binnen de rijkswacht zelf…). De chef in kwestie, Vernaillen, werd op zijn thuisadres beschoten waardoor zijn vrouw voor 40% blijvend invalide bleef. Het BOB-onderzoek naar de feiten werd geleid door Madani Bouhouche zelf… Thans wil Vernaillen in de media geen commentaar meer geven, hij stelt dat zijn gezin al genoeg geleden heeft.

Bouhouche kwam uit het extreem rechtse milieu dat actief was binnen de staatsveiligheid en de rijkswacht. Hij was lid van Westland New Post (WNP), waarbinnen ook Christian Smet (commissaris bij de Administratie van de Staatsveiligheid en bevoegd voor het onderzoek naar extremistische groepen in Brussel en Waals Brabant) actief was. Bij een huiszoeking vond men later heel wat extreem rechtse propaganda bij Bouhouche, onder meer een collectie foto’s van Adolf Hitler. Bouhouche wordt ook genoemd bij de moord (in de gevangenis) op WNP-leider Latinus (deze moord werd vermomd als een zelfmoord), de moord op wapenhandelaar Juan Mendez,… Bij de rijkswacht en de staatsveiligheid zaten er tal van extreem rechtse sympathisanten en activisten die elkaar beschermden, ook toen figuren als Bouhouche niet langer actief waren als BOB’er. Zelfs het hoofd van de Staatsveiligheid, Albert Raes, werd genoemd in een aantal schandalen.

De reeks aanslagen op warenhuizen begin jaren 1980 schrikte het hele land op. De gevreesde Bende van Nijvel zorgde voor een spoor van dood en vernieling. Bouhouche werd meermaals genoemd als een figuur die betrokken was bij die bloedige aanslagen. Alleszins was het duidelijk dat er sprake was van een extreem rechts netwerk met vertakkingen naar tal van topfiguren uit het establishment.

In een interview dat jaren later werd afgenomen stelde Bouhouche: “Het is natuurlijk erg, die 28 mensen die door de Bende zijn vermoord. Ik vind het zelf ook vreselijk. Maar elk jaar sterven er nog zo veel meer mensen in het verkeer. Blijven ze dààr zo over doorzeiken?”.

De afgelopen jaren kon Bouhouche rentenieren in het zuiden van Frankrijk. Hij kocht er jaren geleden al een boerderij, sinds een opvallende roofmoord op de luchthaven van Zaventem was de levensstandaard van Bouhouche er op vooruit gegaan. Zonder enige problemen met het gerecht kon de voormalige terrorist vanuit Frankrijk contacten blijven onderhouden met zijn voormalige vrienden.

In het zuiden van Frankrijk was Bouhouche mee actief in een verhuurbedrijf van zijn oude WNP-kompaan Weykamp, onderhield hij regelmatig contact met tal van extreem rechtse figuren en had hij een heuse wapencollectie. Ook Weykamp werd genoemd in dossiers zoals de Bende en werd ooit veroordeeld voor de moord op een jonge migrant in een Brussels café.

De zogenaamde “strijd tegen het terrorisme” wordt vandaag aangewend om afluisterpraktijken gemakkelijker te maken, gemakkelijker huiszoekingen te verrichten,… Tegelijk zien we echter dat meer dan 20 jaar na de eerste aanslagen van de Bende van Nijvel nog steeds geen duidelijkheid is gebracht over de echte verantwoordelijken voor die golf van terrorisme. Blijkbaar wordt het onderzoek bovendien niet bepaald ernstig genomen, Bouhouche kon als verdachte probleemloos rentenieren in Frankrijk terwijl de onderzoekers niet eens wisten dat hij in Frankrijk zat. Is hier sprake van een doofpotoperatie? En zoja, wie wordt dan de hand boven het hoofd gehouden? Dat zijn vragen die steeds relevanter lijken in het dossier van de Bende.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie