Op de gemeenteraad van Seattle kwam het socialistische raadslid Kshama Sawant tussen om solidariteit met het protest tegen de oorlog in Gaza te betuigen. Hieronder een transcriptie van wat Kshama op de gemeenteraad zei gevolgd door een videoweergave ervan.

“Deze zaterdag nam ik deel aan het wekelijkse vreedzame protest in Seattle tegen het geweld van de Israëlische staat op de bevolking van Gaza.

“Het was hartverwarmend om een sterke en vastberaden sfeer op het protest te zien alsook een brede solidariteit van progressieve mensen uit Seattle, los van hun etnische achtergrond of nationale afkomst. Ik was vooral onder de indruk van de energie van de jonge politieke activisten, iets wat moet aangemoedigd en gekoesterd worden met het oog op de belangen van sociale rechtvaardigheid.

“Deze vreselijke oorlog begon zogenaamd als antwoord op de dood van drie Israëlische jongeren. Sindsdien zijn er volgens Al Jazeera minstens 1.830 Palestijnen omgebracht en raakten 9.406 anderen gewond. Er stierven ook 63 Israëlische soldaten, naast twee Israëlische burgers en een Thaïse migrant.

“Israël viel gisteren een school van de Verenigde Naties aan waar zowat 3.000 vluchtelingen zaten. Dat was in Rafah, in het zuiden van Gaza. De krant Seattle Times bericht daar vandaag over op haar voorpagina. Er vielen minstens 10 doden. De algemeen-secretaris van de VN, Ban Ki-moon, veroordeelde de aanval als een “morele schande en een criminele daad.”

“Raketaanvallen door Hamas tegen Israëlische burgers moeten veroordeeld worden. Als ze iemand raken, zijn het onschuldige burgers wat door de Israëlische heersende klasse wordt aangewend als excuus om de oorlogsmachine verder op te drijven.

“In deze oorlog heeft het Israëlische ‘Iron Dome’ systeem zowat alle raketten die potentieel burgers konden raken onderschept. Het is geen toeval dat slechts een van de drie Israëlische burgerslachtoffers door een raket werd getroffen, en dat het een bedoïen uit het zuiden van Israël was die net als tienduizenden anderen ieder recht op bescherming wordt ontzegd door het racistische beleid van de Israëlische staat.

“Iedere moord op onschuldige mensen, en zeker van vrouwen en kinderen, moet veroordeeld worden. Het vermoorden van vele Palestijnen in Gaza de voorbije maand, is vreselijk en slechts een van de vele oorlogsmisdaden die al decennialang blijven duren. Dit gebeurt met de bedekte maar openlijke medeplichtigheid van het VS-imperialisme. Ik denk dat we als verkozenen een verklaring moeten afleggen over de rol die het Amerikaanse Congress en de Senate hierin spelen.

“De krant New York Times berichtte dat bijna 60.000 mensen hun huis in Gaza verloren en dat het aantal mensen dat onderdak zoekt in scholen bijna vijf keer zo groot is als in 2009. De kost voor de reeds fragiele economie van Gaza zal groot zijn. Bij het conflict in 2009 was er naar schatting een kostprijs van 4 miljard dollar, bijna drie keer het jaarlijkse bruto binnenlandse product van Gaza. Dat geeft een idee van de omvang van de schade.

” Het is de verantwoordelijkheid van verkozen vertegenwoordigers om zich uit te spreken tegen deze humanitaire ramp en het ten stelligste te veroordelen.

“Komende zaterdag is er opnieuw een wekelijkse protestactie om 14u aan Westlake. Donderdagavond is er aan Seattle Central Community College een betoging waarbij op potten en pannen geluid zal gemaakt worden uit protest tegen het geweld ik Gaza. Ik nodig iedereen uit om aan het protest deel te nemen.”

Gemeenteraadslid Tom Rasmussen: “Mag ik ook iets zeggen?”

Gemeenteraadslid Kshama Sawant: “Ja, graag.”

Gemeenteraadslid Tom Rasmussen: “Ik wil zeggen dat ik je standpunt niet deel. Het is je persoonlijke standpunt en ik respecteer dat. Ik vind oorlog afgrijselijk net als het geweld in Gaza en in de regio in het algemeen. Maar ik denk dat het verkeerd is om slechts één partij te veroordelen. Je kan het platform hier gebruiken zoals je dat wil, maar ik deel je standpunten niet als je maar één partij veroordeelt. Maar ik deel wel je afkeer tegenover oorlog en het geweld dat plaatsvindt.”

Gemeenteraadslid Kshama Sawant: “Bedankt voor je standpunt, gemeenteraadslid Rasmussen. Ik apprecieer dit ten stelligste. Voor alle duidelijkheid wil ik iedereen eraan herinneren dat ik in mijn verklaring beide kanten veroordeel en geen enkel geweld goedpraat. Dat is mijn standpunt. Maar ik denk wel dat het nodig is dat we het totale gebrek aan zin voor proportie erkennen tussen het geweld waartoe Hamas in staat is en het geweld van de Israëlische staat tegen Palestina.”