Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Zoek de tegenstelling

handdruk

 



Metalen spijkers tegen daklozen
antidaklozenHoe kan het probleem van dakloosheid aangepakt worden? Een normale mens zou antwoorden: ‘door huisvesting te voorzien’. Dat wordt door het establishment evenwel als ‘simplistisch’ afgedaan. In tijden van besparingen en een steeds toenemende transfer van rijkdom van arm naar rijk, is het gemakkelijker om de daklozen aan te pakken in plaats van de dakloosheid. Dat is hoe in Groot-Brittannië wordt geredeneerd. Er werden in enkele chique wijken in Londen metalen spijkers in portieken van appartementsblokken geplaatst om te vermijden dat daklozen er onderdak zoeken. Ook bij warenhuis Tesco zijn er spijkers aangebracht, het bedrijf ontkent dat het tegen daklozen gericht is. “Het doel is mensen te weerhouden van asociaal gedrag zoals roken en drinken.” Het aantal daklozen in Londen is de afgelopen drie jaar met 75% toegenomen.



Eigen schuld, dikke bult
N-VA heeft het moeilijk met sociale thema’s. Jan Jambon liet zich opmerken met de uitspraak dat werklozen hun huis maar moeten verkopen. Voorzitter De Wever moest hem corrigeren. Maar de burgemeester van Brasschaat blijkt een recidivist te zijn. Naar aanleiding van een feest ter ere van de 10de verjaardag van de banden tussen Brasschaat en Tarija (Bolivia) liet hij zijn licht schijnen over ontwikkelingssamenwerking. “Het is niet onze schuld dat anderen in de wereld het slechter hebben dan wij”, aldus Jambon. Na een uitleg over steun van Brasschaat bij de bouw van een brandweerkazerne in Tarija ging Jambon verder: “Maar deze dingen staan mijlenver van de ontwikkelingssamenwerking die ons wil opzadelen met schuldgevoelens. Met hun misplaatste affiches willen ze ons duidelijk maken dat het onze schuld is dat anderen in de wereld het slechter hebben dan wij. De media spelen hier ook gretig op in.” Gazet van Antwerpen merkte op: “Hier en daar klonk afkeurend gemompel in de zaal.” Misschien moet Jambon toch eens naar De Wever bellen om te vragen wat het partijstandpunt over ontwikkelingssamenwerking is?



Psychotherapie
Die conservatieven hebben originele ‘oplossingen’ voor alles. Metalen pinnen voor daklozen in Londen en psychotherapie voor holebi’s in Texas. De Republikeinen in de Amerikaanse staat Texas hebben dat in hun partijprogramma opgenomen. Dat programma stelt voortaan dat holebi’s met psychotherapie moeten “genezen” worden. Het Nieuwsblad schreef maandag: “Het programma erkent een ‘helende therapie en behandeling’ voor alle patiënten als rechtmatig en effectief, die ‘naar de totale genezing van de homoseksuele manier van leven streeft’. ‘Geen wet noch verordening mag dat belemmeren’, luidt het.” Om de Amerikaanse conservatieven tot betere inzichten te brengen, stellen wij als ’therapie’ een stevige portie klassenstrijd voor.



Medeplichtigheid
De website van Het Laatste Nieuws schreef maandag: “Nederlandse bedrijven en financiële instellingen lopen het risico indirect betrokken te raken bij arbeidsrechtenschendingen in Qatar bij de bouw van stadions en andere faciliteiten voor het WK voetbal, dat in 2022 wordt gehouden in het Arabische land. Dat zegt de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), op basis van een onderzoek dat de vakcentrale liet doen door onderzoeksinstituut Profundo. De betrokken bedrijven, banken en pensioenfondsen werken samen met en investeren in internationale bedrijven die zich in Qatar schuldig zouden maken aan schendingen van de rechten van bouwvakkers, veelal gastarbeiders die komen uit landen als Nepal, India, Sri Lanka en Bangladesh. (…) De onderzoekers identificeerden onder andere 25 Nederlandse financiële instellingen die investeren in bedrijven die in Qatar betrokken zijn bij bouwprojecten waarbij arbeiders slecht zouden worden behandeld. Daar zitten ING en ABN Amro bij en de vier grootste pensioenfondsen.”



13.000 gezinnen met uithuiszetting bedreigd
De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten meldde deze week in een nieuwsbrief: “In 2013 werden bijna 13.000 huishoudens bedreigd door uithuiszetting. Dat blijkt uit cijfers van de VVSG. Het zijn er een paar honderd minder dan in 2012 maar wel 20% meer dan in 2008. Het gaat om huurders waarvan de verhuurder naar de rechtbank stapt om het contract te laten ontbinden, doorgaans omdat de huur niet werd betaald. In heel wat gevallen leidt dit ook tot een ontbinding van het contract. De OCMW’s vragen meer ondersteuning van de centrale overheden zodat ze meer mensen kunnen begeleiden om uithuiszettingen te vermijden. Mensen met een laag inkomen vinden immers moeilijk nieuwe huisvesting: er zijn te weinig sociale woningen en op de private huurmarkt is huren duur en/of zijn de woningen van te lage kwaliteit. Ook de laagste inkomens moeten naar omhoog, minstens tot het niveau van de Europese armoedegrens, en de huurpremie en -subsidie moeten verder worden uitgebreid.”


Belangrijk debat
In de onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering blijft er nog een groot en belangrijk struikelblok overeind. CD&V en N-VA zijn het niet eens over wie waar zal zitten in het parlement. CD&V wil in het midden blijven zitten, maar ook N-VA wil die zitjes inpalmen. De Morgen deelde woensdag mee: “CD&V wil absoluut in het midden van het halfrond blijven zitten, maar N-VA eist als grootste partij het middenblok op. De partij wil niet ‘gesplitst’ zitten. De kwestie is nog niet uitgeklaard. De toekomstige regeringspartners hebben dus naast de regeringsvorming nog een extra knoop door te hakken.”


De cartoon die het goed samenvat



De foto die het goed samenvat

sport

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig