Stroompannes te wijten aan neoliberaal beleid

Op zaterdag 26 november was het zeer slecht weer (gezien de tijd van het jaar). Net zoals op meerdere plaatsen in Vlaanderen, waren er ook in Aalst stroompannes. De E40 moest een tijdlang worden afgesloten nadat een hoogspanningsmast was beschadigd. Verschillende politici zeggen dat de liberalisering van het energienet een oorzaak is van de stroompannes.

Jan Van Olmen

Freddy Willockx, burgemeester van Sint-Niklaas (SP.A), zegt dat Electrabel niet opgewassen is tegen de liberalisering. De stroomnetwerkbeheerder Elia zegt dat haar dienstverlening niet slechter is geworden. Enkele wijken van Sint-Niklaas zaten zaterdag bijna vijf uur zonder elektriciteit. Willockx vindt dat "onaanvaardbaar anno 2005". Hij wijst erop dat er nauwelijks vijf centimeter sneeuw is gevallen en dat de wind nergens heviger was dan 100 kilometer per uur. Volgens Willockx is Electrabel niet opgewassen tegen de liberalisering en hij vindt dan ook dat de overheid lessen moet trekken uit de stroompannes.

Elia, het bedrijf dat het netwerk beheert, zegt dat er niks onveiliger is geworden sinds de liberalisering. Weersexperten stelden echter dat het sinds de jaren 70 was geleden dat het zo koud was in november en er sneeuw viel. Elia beweert dat zo’n weer in Belgie vrij zeldzaam is. Bovendien zijn er veiligheidscontroles. Volgens Elia zijn verschillende kabels geknapt door de zware sneeuwval, de hoge luchtvochtigheid en de zachte temperatuur. Iedereen weet natuurlijk dat deze weersomstandigheden niet zo ongewoon zijn in ons land.

Inzake de liberalisering beweert Elia dat veel geïnvesteerd wordt om tegemoet te komen aan de “verwachtingen van het cliënteel”. Er zijn effectief investeringen in de uitbreiding van het net en er wordt gezocht naar nieuwe klanten om stroom aan te leveren.

Maar daartoe wordt bespaard op andere delen van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld het onderhoud, herstellingsploegen,… Dat is een neoliberale aanpak die ervoor zorgt dat er minder diensten worden geboden voor meer geld. De bevolking heeft urenlang zonder stroom gezeten en heeft alvast gemerkt wat dit beleid voor haar betekent.

Dit geeft eens te meer aan dat een liberalisering van nutsvoorzieningen en openbare diensten geen stap vooruit betekenen. Willockx heeft overigens gemakkelijk praten als hij het over de elektriciteit heeft. We hopen voor hem dat er geen overstromingen zullen zijn in het Waasland waarbij blijkt dat het door Willockx geliberaliseerde rioleringsnetwerk de watertoevloed niet aankan…

Het feit dat traditionele politici zich tegen de liberaliseringen moeten uitspreken, ook al is dat op een hypocriete wijze, is een uitdrukking van een groeiend wantrouwen van de bevolking tegenover die liberaliseringen. Dit geeft alvast aan wat de reactie zal zijn op de geplande liberaliseringen van spoor en post.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist