Voeg toe aan mijn agenda

Afspraak: 01/12/22
Protest tegen haat aan Ugent. Geen platform voor seksisme, racisme en LGBTQIA+fobie

KVHV Gent, gekend van Schild & Vrienden, wil op 1 december Filip Dewinter een haatspeech laten geven in de Blandijn. Nog maar eens gebruikt de extreemrechtse club de universiteit om haat, racisme, seksisme en LGBTQIA+fobie te normaliseren. Eens deze ideeën genormaliseerd, willen ze discriminatie toepassen in de praktijk. Dat is hoe extreemrechts altijd werkt: van de meeting met Jeff Hoeyberghs in 2019 tot deze meeting met Dewinter. Wij denken dat protest noodzakelijk is. We aanvaarden niet dat de universiteit wordt gebruikt om haat te propageren.

KVHV is niet aan z’n proefstuk toe. In 2019 nodigden ze gerenommeerd seksist Jeff Hoeyberghs uit voor een lezing. Voor z’n uitspraken tijdens die lezing werd Hoeyberghs begin dit jaar veroordeeld. Het openbaar ministerie argumenteerde toen dat Hoeyberghs zijn jonge mannelijke publiek aanspoorde tot vrouwonvriendelijk gedrag met haatdragende en vernederende uitspraken tegenover vrouwen. Deze veroordeling kwam er enkel dankzij de actie die Campagne ROSA organiseerde naar aanleiding van deze lezing. Het universiteitsbestuur deed alsof de meeting onder het recht op vrije meningsuiting viel en liet KVHV gewoon hun gang gaan. Je zou nochtans denken dat het universiteitsbestuur haar lesje wel geleerd had nadat Schild&Vrienden in de schoot van KVHV Gent zich kon beginnen organiseren aan de UGent.

Extreemrechts teert op een systeem in crisis, op de vele sociale wantoestanden en tekorten. De energiecrisis, pandemie en vele andere crises zorgen voor terechte frustraties in de samenleving.

Extreemrechts leidt telkens opnieuw de aandacht af van de reële verantwoordelijken voor deze crises, de kapitalistische elite en verlegt die naar vluchtelingen of LGBTQIA+personen. Zonder sociaal ongenoegen zou extreemrechts geen brede steun kunnen krijgen voor haar haat en geweld.

Daarom is de strijd tegen extreemrechtse groepen en gedachtegoed er ook een voor een alternatief op armoede en tekorten. Wij komen op voor een publieke energiesector die groene en betaalbare energie mogelijk maakt, voor massale publieke investeringen in het onderwijs en andere publieke diensten en alle eisen die een alternatief vormen op de tekorten van het kapitalisme.

Alle universiteiten kwamen in het nieuws over het gebrekkig antwoord op grensoverschrijdend gedrag. We kunnen de taak om onze universiteit te vrijwaren van haat en discriminatie niet overlaten aan de universiteitsbesturen. We roepen studenten en personeel op zelf actie te ondernemen om extreemrechtse haatspeeches aan de unief en de universitaire subsidiëring van verenigingen als KVHV en NSV stop te zetten!

Op 24 november voeren we actie aan het rectoraat om de rector een laatste kans te geven de meeting te annuleren en de erkenning van haatverspreidende organisaties KVHV en NSV in te trekken. Gaat het universiteitsbestuur niet in op ons voorstel? Dan bezetten we op 1 december de Blandijn met ons antifascistisch festival en blokkeren zo Dewinters haatspeech. Geen ruimte aan seksisme, racisme en LGBTQIA+fobie op onze universiteit!

Voeg toe aan mijn agenda
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie