Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



1% rijksten goed voor 12% vermogen, 5% rijksten bezitten evenveel als 75% armsten
De ongelijkheid in ons land is fenomenaal. Dat bevestigen onderzoekers Sarah Kuypers en Ive Marx. Het nieuws dat een gemiddeld gezin 417.400 euro bezit, klopt wel degelijk. Alleen wordt nu duidelijk hoe de verdeling in elkaar zit. De 5% rijksten hebben evenveel vermogen als de 75% armsten. De 10% rijksten controleren 44% van alle vermogen. Het vermogen van de 1% rijksten is groter dan dat van de armste 50%. De 1% rijksten bezitten meer dan 3 miljoen euro.
>> Hier kan de volledige studie downloaden


Het geld halen waar het zit?
Na het bericht hierboven zou je denken dat het evident is om het geld te halen waar het zit: bij de superrijken. Voor SP.a is dat alvast niet evident. De Standaard tekende woensdag een uitspraak van minister Lieten op: “De banken hebben zich door hebzucht laten gaan, dus moesten wij iets doen. Dat heeft de werkende mensen geld gekost. Ik zou nu ook kunnen zeggen: ‘haal het geld waar het zit’, maar dat werkt niet.” En dus blijven we het geld maar zoeken waar het niet zit? Werkt dat dan wel? Voor de kleine toplaag duidelijk wel, voor de overgrote meerderheid van de bevolking niet.


38 euro per uur om oma of opa wat gezelschap te bieden…
De Morgen schreef op 3 mei: “Eenzame bejaarden, daar valt iets aan te verdienen. Dat bewijzen de steeds talrijker wordende gezelschapsbedrijven. Die bieden oma en opa tegen betaling een gezellige dag aan. (…) Deze mensen worden ingeschakeld voor gezelschapsspelletjes, een wandeling of een kooknamiddag. De klant kiest zelf welke activiteit op het programma staat. Voor die gezelligheid moet betaald worden: tot enkele tientallen euro’s per uur. Huur een dochter, Vertroetel je ouders, Met gezelschap: bij onze noorderburen worden de bedrijven almaar talrijker. En dat is het Nationaal Ouderenfonds niet ontgaan. Dat zegt bezorgd te zijn, aangezien niemand controleert hoe koosjer die bedrijven zijn. (…) In Vlaanderen is er voorlopig maar één bedrijf dat zichzelf onder die noemer plaatst. Kompanio, “privédienstverlening voor seniorengezelschap en begeleiding op maat”, werd enkele maanden geleden opgericht door Bettina Vassallo uit Belsele. Ze biedt haar diensten aan in het Waasland, maar er is nog geen sprake van een stormloop. Volgens Vassallo ligt dat niet zozeer aan de tarieven – 25 tot 38 euro per uur – maar aan de doelgroep. (…)” Dat eenzaamheid een groter probleem is bij wie arm is, is voor de bedrijven die op eenzame ouderen inspelen geen probleem. De winsten worden gehaald waar het mogelijk is en daartoe wordt niet geaarzeld om zonder scrupules in te spelen op tekorten die mee veroorzaakt worden door het huidige systeem.


Gouden tanden in ruil voor steun
Het Laatste Nieuws schreef op 3 mei: “In de OCMW-raad is ophef ontstaan nadat een N-VA’er voorstelde om de gouden tanden van een steuntrekker om te smelten. Zo kunnen de kosten voor een nieuw gebit deels gedekt worden. (…) De rel op de OCMW-raad is het zoveelste incident waarbij de Antwerpse sp.a en de N-VA in de afgelopen twee weken lijnrecht tegenover elkaar staan. OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a) gooide het hele verhaal op zijn Facebookpagina. “Ik weet dat er geheimhouding geldt over details uit de dossiers van het bijstandscomité, maar dit ging er zover over dat ik het moest delen. Een 45-jarige HIV-patiënt moest 13 tanden laten trekken waaronder vier gouden en een tandprothese laten maken, in totaal goed voor een kostenplaatje van 2.000 euro. De man heeft veel schulden en kan door zijn ziekte niet gaan werken, maar doet wel zijn best als vrijwilliger in een daklozencentrum. Hij vroeg het OCMW om financiële steun voor de tandbehandeling. Tot mijn ontzetting maakt een N-VA raadslid (Marco Laenens, red.) daarop de opmerking dat die gouden tanden gesmolten kunnen worden…”. “Hallucinant” noemt Peeters het voorstel van Laenens. “Dat een raadslid voorstelt om OCMW-steun afhankelijk te maken van de opbrengst van het smelten van de gouden tanden van de aanvrager, is er los over. Aanvankelijk dacht ik dat hij een grapje maakte, maar het bleek bittere ernst.” Als je denkt dat ze niet meer lager kunnen vallen, bewijzen die N-VA’ers telkens opnieuw dat dit niet het geval is.


Wie heeft de crisis veroorzaakt?
Nigel Williams sloeg nagels met koppen (De Morgen, 6 mei): “Ondertussen horen we niets meer over de gangmakers van de vorige (en toekomstige) crisissen: de banken en andere speculerende beursmacho’s. Het is alsof de vorige crisis veroorzaakt is geweest door mensen met een uitkering, handicap of gebrek aan diploma’s.”


Geen middelen?
Express.be schreef op 6 mei: “Binnen een periode van vijfentwintig jaar zal de wereld zijn eerste biljonair kennen. Dat zegt de Amerikaanse financiële specialist Bob Lord, medewerker van de nieuwssite Inequality.org. De voorspelling is gebaseerd op extrapolaties van de wereldwijde topvermogens die worden berekend door specialisten. (…) Volgens de Zwitserse bank Crédit Suisse zal de wereld binnen twee generaties elf biljonairs tellen. Bill Gates (58), oprichter van Microsoft en met een vermogen van 72 miljard dollar op dit ogenblik al de rijkste man van de wereld, wordt volgens diverse waarnemers wellicht de eerste figuur die in aanmerking voor een biljonair-status zou kunnen komen. Er wordt daarbij op gewezen dat de vermogens van de superrijken snel toenemen. “Vorig jaar dienden de vermogens van de éénenvijftig rijkste Amerikanen samengeteld te worden om aan een totaalbedrag van 1 biljoen dollar te komen, maar om diezelfde grens te bereiken heeft men vandaag nog slechts zevenendertig superrijken nodig.” In het begin van de jaren tachtig was een bedrag van 75 miljoen dollar nodig om de Forbes 400 te bereiken. Vandaag is 1 miljard dollar een minimum.” Waarom wordt er eigenlijk op onze kap bespaard als de miljarden voor het oprapen liggen bij die kleine kliek van superrijken?


Strijd voor 15 dollar gaat door
De burgemeester van Seattle kondigde aan dat in de stad een minimumloon van 15 dollar per uur wordt ingevoerd. Dat lijkt fantastisch nieuws en een bevestiging van de campagne 15 Now die mee geleid wordt door het socialistische gemeenteraadslid Kshama Sawant. MAAR, er zitten angeltjes onder het gras. In het voorstel van de burgemeester zit een fasering die maakt dat het wel heel lang zou duren vooraleer het minimumloon effectief 15 dollar per uur zou bedragen. De strijd gaat dan ook onverminderd door, activisten halen nu handtekeningen op om een referendum af te dwingen. De toegevingen van de burgemeester geven aan dat de strijd potentieel heeft om te winnen, maar de overwinning is nog niet binnen. Lees hier een artikel van Dewereldmorgen.be over de beslissing van de burgemeester van Seattle. Hier vind je de reactie van de campagne 15Now op het voorstel. Ook de Britse krant The Guardian bracht een artikel hierover, dat vind je hier.


Extreemrechts in Europa
De nieuwsbrief van Blokbuster publiceerde een kaartje met gegevens van peilingen over de scores van diverse rechts-populistische, extreemrechtse en neofascistische partijen in Europa. Het gaat om peilingen die uiteraard nog veranderen, maar het overzicht biedt wel een beeld van de omvang van de electorale positie van extreemrechts.

extreemrechtskaart

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig