Home / Belgische politiek / Lokaal - Brussel / Gauches Communes dient lijsten in Brussel in

Gauches Communes dient lijsten in Brussel in

Vandaag was er in Brussel een persconferentie van Gauches Communes dat deelname aan de verkiezingen aankondigde. Hieronder een vertaling van het bericht dat persagentschap Belga heeft verspreid gevolgd door enkele foto’s door PPICS. Morgen (donderdag) publiceren we het programma van Gauches Communes.

Het bericht van BELGA

“Gauches Communes” in Brussel met kandidaten links van PVDA

Gauches Communes heeft woensdag haar kandidatenlijsten in Brussel (Kamer en Brussels parlement) bekend gemaakt. Het komt op met een antibesparingsbeleid. De Linkse Socialistische Partij en de Humanistische Partij hadden graag samengewerkt met PVDA, maar die radicaal-linkse kracht die momenteel de wind in de zeilen heeft, weigerde de uitnodiging omwille van strategische verschillen.

Gauches Communes trekt naar de kiezer met Anja Deschoemacker (LSP) voor de Kamer en Gilles Smedts (HP) voor het Brusselse parlement. De twee kandidaten hebben hun prioriteiten woensdag aan de pers voorgesteld. Dat gebeurde in café Metteko, in een aangepast decor onder een vlag van Che Guevara.

Ze eisen onder meer de nationalisatie van de energiesector om een energietransitie mogelijk te maken. Ze eisen gratis openbaar vervoer, meer sociale huisvesting en besparingen op defensie samen met een uitstap uit de NAVO. Dat zijn maar enkele van de aangehaalde prioriteiten. De twee kandidaten zijn unaniem: “Er zijn heel veel middelen” om hun voorstellen te financieren. De zes miljard die voorzien is om F35’s aan te kopen, zou “een groot deel van ons programma” kunnen betalen, stelde Smedts. Deschoemacker benadrukte dat de grote fortuinen moeten aangepakt worden.

In tegenstelling tot de PVDA doet Gauches Communes niets af van haar radicaliteit. Tegenover de dreiging van een kapitaalvlucht eist Gauches Communes “een nationalisatie onder arbeiderscontrole van de sleutelsectoren van de economie.” Hun strijd zal “niet enkel via verkiezingen, maar ook door strijd op straat” gevoerd worden. Er wordt meteen aangekondigd dat na de verkiezingen verder wordt gegaan, onder meer met verzet tegen de GAS-boetes, tegen de tarieven voor openbaar vervoer en tegen de besparingen. Ze kunnen zich grotendeels vinden in het programma van de PVDA, waarvan ze de zelfkritische houding appreciëren, maar de leden van Gauches Communes vrezen “een bocht naar rechts wat het programma betreft.” “We zeggen hen: ‘let op, ga daar niet te ver in’”, benadrukte Boris Malarme, de eerste opvolger voor het Brusselse parlement.

Foto’s

presse5

presse4

presse3

presse2

presse1

Télé Bruxelles bracht deze reportage van de persconferentie: