Verslag van de staking in de regio Waver-Ottignies

Ook in deze regio werd de stakingsoproep goed opgevolgd. De treinen reden niet, maar ook de meeste bussen reden niet. Onze kameraden uit Waver moesten te voet van Louvain-la-Neuve wandelen naar het station van Ottignies (geen enkele kameraad heeft een wagen). Daar konden we met een bus tot in Lasne raken van waaruit we naar de industriezone van Waver trokken en het postkantoor van Lasne.

In de industriezone Noord waren enkele bedrijven in staking. We spraken met militanten aan enkele stakingspikketten, waaronder bij Vanparys Chocolatier, een bedrijf dat in handen is van Albert Frère. De afgelopen 30 jaar was er geen enkele staking in dit bedrijf. Nu werd het bedrijf volledig plat gelegd. Er waren slechts 4 werknemers aan het werk: twee effectieve delegees van het ACV en twee interimmers. De patroon probeerde de staking te breken door druk te zetten op het pikket en door Adecco op te roepen om interimarbeiders te sturen. Maar een pikket van 20 tot 25 arbeiders blokkeerde het bedrijf. Daaronder ook ACV-leden.

Op alle pikketten zagen we een enorme bereidheid tot eenheid onder vakbondsmilitanten. Er waren bijna overal gezamenlijke pikketten van ABVV en ACV. Bij de Carrefour in Waver hadden de twee vakbondsdelegaties een personeelsvergadering georganiseerd om de actie te organiseren. Op de 320 arbeiders namen er ongeveer 150 deel aan die vergadering. We zagen ook de pikketten bij Delhaize, Brico en Lunch Garden waar het ABVV erg sterk staat. Enkel bij Disport was er op het pikket een groene meerderheid. Dat pikket was vastberaden om zich niet te laten opzetten tegen de collega’s van het ABVV.

Er was een afkeer tegenover de politiek van de regering, maar ook ongenoegen over de leiding van de vakbonden. De arbeiders willen zekerheid omtrent hun toekomst en de toekomst van hun kinderen. Er was een grote vraag naar een actieplan op langere termijn. Delegees van beide vakbonden verzekerden ons dat er bij een slecht akkoord heel wat acties zullen volgen.

Verschillende delegees legden ons ook uit dat er geen stakingspikket stond bij het nieuwe winkelcentrum Esplanade in Louvain-la-Neuve omdat dit centrum nog maar twee dagen open is en er nog geen vakbondsleden zijn. Er komt de komende weken een campagne om er vakbonden uit te bouwen. Op onze toer naar de verschillende pikketten verkochten we 13 kranten en haalden we 10,77 euro strijdfonds op met onze stickers.

Om af te sluiten kunnen we ook nog berichten dat één van onze kameraden ook tussengekomen is aan het pikket van Arjo Wiggins, een papierfabriek in Nijvel. Daar werd de staking georganiseerd door het ABVV. Onze kameraad verkocht er ook nog eens 5 kranten.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist