Heist op den Berg: goed georganiseerde pikketten

Met drie LSP-militanten trokken we naar het industrieterrein in Heist op den Berg. Daar stonden verschillende ABVV-pikketten die goed georganiseerd waren. Er kwamen groepen samen vanop verschillende bedrijven (o.a. Schering-Plough, Proficas, Vink, …) die solidair samenwerkten.

Christophe De Brabanter

Er kwam een soort vliegend pikket bij verschillende bedrijven waar een shift begon. Er werd niet echt geblokkeerd, werkwilligen werden overtuigd van de noodzaak om te staken.

“Tegen de afschaffing van het brugpensioen”, “voor werk voor onze jongeren” waren de algemene argumenten. De ACV-militanten waren wel solidair met de collega’s van het ABVV en legden niets in de weg voor de mobilisatie voor de algemene staking. Helaas troffen we geen ACV’ers aan op de stakingspikketten.

LSP werd goed ontvangen en maakte drie interviews met militanten. Er waren goede discussies over de rol van SP.a en de noodzaak van een nieuwe arbeiderspartij. Onze pamfletten werden goed aanvaard en een 10-tal arbeiders gaven hun naam op om mee te werken aan een netwerk voor strijdbare en democratische vakbonden.

Het was alvast een rijke ervaring voor jonge LSP-leden om de discussie aan te gaan en ervaring op te doen met een stakingsbeweging.

Delen: Printen: